Skocz do zawartości
IGNORED

Talerz ociera o obudowę gramofonu.

cookie02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka tygodni temu kupiłem przez allegro swój pierwszy gramofon - Kenwood kp-1022. Napęd paskowy, manual.

Tuż po przyjściu paczki ze sprzętem podłączyłem pod napięcie i włączyłem by sprawdzić czy sprzęt rzeczywiście sprawny - bez wkładki i płyty. Niestety ku mojemu rozczarowaniu obracający się talerz ociera o obudowę. Pisząc dokładniej talerz, który nakłada się na trzpień ociera o plastikową zaślepkę zmiany przełącznika prędkości.

By nie wzbudzać wątpliwości brakiem podstawowych pojęć z zakresu budowy gramofonu zamieszczam zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widać na nim rysę w kształcie okręgu.

Sprawdzałem 'na oko' czy talerz faluje. Rzeczywiście jego ruch przypomina odrobinę wykres sinusoidalny, ale to naprawdę niewielka amplituda.

Na aukcji zostałem zapewniony o 100% sprawności sprzętu - wierzę bo owa rysa pogłębia się z każdym moim włączeniem, czyli wnioskuję, że wcześniej tego nie było. Winą obarczam sprzedającego, który nieumiejętnie zapakował gramofon - powinien przecież na czas transportu zdjąć talerz, a ja dostałem cały gramofon zmontowany. Wysyłka była Pocztą Polską...

Wydaje mi się, że naruszona została konstrukcja trzpienia - pod wpływem ciężaru talerza w czasie transportu mógł się przekrzywić. Nie wiem na ile to może być prawdą, nie wiem też jak sprawdzić czy rzeczywiście trzpień jest krzywy.

Ukryta Zawartość

Myślałem czy nie podnieść odrobinę talerza. Dałem nawet dwie podkładki i talerz był wyżej, po włączeniu nie ocierał, ale trzpień nie jest walcem, ma konstrukcję stożkową i po podniesieniu otwór talerza nie przylegał całkowicie do osi. Wiadomo co wtedy było - kołysanie.

Osoba nie związana z tego rodzaju sprzętem doradziła mi bym po prostu poszedł do zakładu tokarskiego i 'obciął' 1mm tego talerza i wtedy by nie ocierał. Ja sądzę, że też to będzie złe rozwiązanie bo zmienię masę talerza i obroty nie będą stabilne, a ten gramofon niestety nie posiada pitcha.

Nagrałem filmik jak to wszystko słychać:

Ukryta Zawartość

Przedstawię widok z góry gramofonu:

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że talerz jest za nisko osadzony na trzpieniu bo po kilku minutach takich obrotów rysy są po obu stronach tej plastikowej zaślepki (co mnie po części ucieszyło bo widać, że nie jest tak źle z tym falowaniem, obie strony są podobnie 'zużywane'). Natomiast pojawiły się też otarcia na części metalowej - mniejsza obręcz (ta na którą się nakłada pasek) je wywołała.

Mam jeszcze pytanie co do ruchomego trzpienia. Jest on umieszczony w tulei, w której ma pewną swobodę ruchu w pionie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - położenie normalne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - po podniesieniu

Czy można umieścić coś pomiędzy nakrętką a trzpieniem? A może coś tam winno być? Wtedy nałożony talerz byłby wyżej.

Proszę o pomoc. Przepraszam za chaotyczny styl pisania, ale pytałem się już na jednym forum (niestety nie potrafili pomóc) i teraz posklejałem moje posty w całość. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57581-talerz-ociera-o-obudow%C4%99-gramofonu/

A czy nieprosciej byloby sprobowac w jakis sposób wyszlifowac te plastikową maskownice bo troche mi Twoje podejscie przypomina przysuwanie fortepianu do krzesła :) A gramiak prześliczny, tym bardziej boli ze nie wszystko sprawne ale z drugiej strony tym bardziej warto nad nim popracowac.

pozdrawiam

>cookie02, 17 Sie 2009, 01:17

......sprawdź łożysko oraz osie subplatera i napędową, jeżeli któryś z powyższych elementów przysłowiowo „bije” to zapomnij o tym by gramofon grał poprawnie - dźwięk będzie pływał..., co do wypowiedzi kolegi powyżej, to przez niego zabieg pozostanie bez żadnego wpływu na prawidłowe funkcjonowanie gramofonu, usunie co najwyżej tarcie i towarzyszący mu przydźwięk, jednak niestety nic więcej..pozdrawiam – Andrzej.

>Bejnik

>co do wypowiedzi kolegi powyżej, to przez niego zabieg pozostanie bez żadnego wpływu na

>prawidłowe funkcjonowanie gramofonu, usunie co najwyżej tarcie i towarzyszący mu przydźwięk,

No jak najbardziej, chodzilo mi jedynie o to, zeby gramofon (skądinąd bardzo ładny), którego wartość nie jest zbyt wielka i koszt naprawy (o ile w ogóle możliwy) nie będzie opłacalny, przywrócić do życia. Uważam że zeszlifowanie maskownicy, jest lepszym (prostszym) sposobem "usunięcia" usterki niż próba podnoszenia talerza, podkładek itp. Co nie zmienia faktu, że jeżeli talerz obraca się mimośrodowo gramofon nie będzie dobrze grał. A na ile ucierpi dźwięk najszybciej sprawdzi się usuwając ocierająca część.

Inna sprawa czy jest sens kupować do tego kenwooda wkładki.

Sądząc po konusowej osi,może pomoc osadzanie talerza w różnym ustawieniu wzgledem osi. Spróbuj ustawiać talerz co np 1o' zegarowo .Być może uda się trafić w najmniejsze bicie. Zznaczaj flamsterm na talerzu i osi wzajemne położenie i szukaj "idealnego" wzajemnego ustawienia.Tak można czsem zlikwidowac bicie, jeżeli był zdejmowany talerz i zakładany byle jak.

@nighttrain69, na początku chciałem oszlifować, ale jak zauważyłem, że w niektórych miejscach wytarta jest czarna farba metalowej osłonki (tej na której opiera się trzpień) to jednak doszedłem do wniosku, że talerz jest za nisko osadzony.

@Bejnik, jestem laikiem w sprawach natury technicznej gramofonu, sprawdzić łożysko, tzn.? Mam zajrzeć do środka łożyska? Subplater to taki mały talerz z osią, który jest napędzany przez pasek od silnika i na nią nakłada się talerz? Jeśli tak to mam inny rodzaj sprzętu bo u mnie jest jeden talerz. Ma on mniejszą obręcz na którą właśnie zakłada się pasek.

Aha, i jeśli mógłbyś wyjaśnić co znaczy użyty przez Ciebie wyraz 'bije'? Bo jeśli chodzi o to, że nie jest wypełniona całkowicie przestrzeń ścian i słychać uderzenia 'od ściany do ściany' to oś główna po sprawdzeniu metodą 'na oko' nie wykazuje takiego zachowania. Natomiast jak założę talerz na oś i położę palce na jego końcu wzdłuż średnicy to mogę nim poruszać raz w jedną raz w drugą stronę. Jest to luz bardzo niewielki i wydaje mi się, że mógł otwór talerza zostać 'skrojony' w którymś miejscu.

@conri, sprawdzałem mniej więcej (czyli na oko) ustawiając talerz w różnym położeniu, co kilka stopni i nic to nie dało.

Chciałem jeszcze raz się zapytać was co do podstawienia jakiejś gumowej podkładki między nakrętkę a trzpień czy to dobry pomysł. I wasze zdanie nt. skracania obręczy talerza o ok 0,5 mm-1 mm (jeszcze nie wiem ile dokładnie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.