Skocz do zawartości
IGNORED

ESA Ostinato2 do jakiego wzmacniacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Odnoszę wrażenie,że moje kolumny mają za mało "środka",przy nieco większym natężeniu dżwięku ten stan jakby się wyrównywał,mam cinch'a Van den Hul'a The First, być może powinienem go wymienić na jakiś "jaśniejszy" przewód np.Siltecha bodajże SG38(?!), a może odpowiedzialny jest wzmacniacz...Mam Fase Performance 1.1. Pozdrawiam i proszę o komentarz.

https://www.audiostereo.pl/topic/576-esa-ostinato2-do-jakiego-wzmacniacza/

Ostatnio robiłem trochę porównawczych testów,chyba sie trochę czepiam sprzętu,bo znoszenie do domu różnych zestawów, przewodów skończyło sie konkluzją: mój gra najlepiej. Ale będę próbował dalej...może coś znajdę.Pozdrawiam

Gość ww9

(Konto usunięte)

Zmien tunel BS na nieco dluzszy. Koszt 10 zl dla pary kolumn, a zobaczysz jak polepszy sie srednica. W tej chwili czesc tego pasma jest maskowana wyzszym basem wspomaganym przez bas refleks. Zjawisko to, w zaleznosci od wzmacniacza, kabli gl. i pomieszczenia wystepuje przy ostinato2 dosyc czesto. Po dopasowaniu BS poprawi sie srednica, stereofonia, przestrzen, bas.

Gość ww9

(Konto usunięte)

Dlaczego nie robi tego producent? Dobre pytanie. Ale ja dostalem taka rade wlasnie od Zawady z ESY. Mysle, ze takie zestrojenie Ost2 odpowiada wiekszej grupie potencjalnych odbiorcow (ciezszy bas, szczegoly srednicy przez niego zakrywane sa dla wielu mniej istotne) Generalnie pasmo Ost2 jest dorze zrownowazone, ale w niektorych pomieszczeniach (a ponizej 30m-czesto) czestotliwosc zestrojenia bas refleksu okazuje sie zbyt wysoka. Tunele mozna kupic w wielu miejscach. W Warszawie np. Wolumen. Najlepiej zwroc sie bezposrednio do ESY. Dostaniesz oryginalne tunele do ostinato, ale przed ich skroceniem (niestety bedzie to kosztowalo ze 2 dychy od szt). Prze zakupem mozesz ewentualnie sprobowac przedluzyc swoje tunele poprzez wsuniecie do nich rur utworzynych np z kartonu. W ten sposob, regulujac przedluzenie, zorientujesz sie czy zamiany sa dla ciebie OK. Oczywiscie rurki z kartonu musza byc solidne i dokladnie dopasowane do srednicy oryginalnego tunelu.

"Mysle, ze takie zestrojenie Ost2 odpowiada wiekszej grupie potencjalnych odbiorcow (ciezszy bas, szczegoly srednicy przez niego zakrywane sa dla wielu mniej istotne"Czy to znaczy, że wracamy do czasów Altusów?A tak serio...czy to znaczy,że sam przerabiałeś w ten sposób kolumny?Czy jest jeszcze coś co można w nich "poprawić"?

Gość ww9

(Konto usunięte)

Ostinato2 to konstrukcja niemal z polowy lat 90-tych. Dlatego tez uwazam, ze oferowany przez nie zbyt ciezki bas (ale tez dosyc wolny) byl bardziej atrakcyjny w tamtych latach. Z odrobine dluzszym tunelem bas jest znacznie lepszy: lzejszy w wyzszym przedziale-bez podbarwien-choc rownie gleboki na dole, szybszy i bardzej zroznicowany, ale najwazniejsza jest poprawa srednicy i stereofoni. Moje ostinato posiadaja SP 9700 zamiast 9300 na gorze (zrobione na zamowienie przez ESE). Ta zmiana wraz z lepszym strojeniem basu tworzy z nich o klase lepsze kolumny. Pierwsza wersja, jaka zamowilem zawierala D2905/9500, ale zestawienie tego bardzo lagodnego glosnika wraz z lagodna vifa dalo nienajlepsze razultaty. D2905/9700, jak sie dowiedzialem, wymagal delikatnego stlumienia, ale efekt jest znakomity (zaczyna grac po 2-3 miesiacach). Aha, zapomnialbym o wewnetrzym okablowaniu. Zamiast Kimbera PR (no, delikatnie mowiac slaby drut) zalozyli mi kabel, jaki stosuja w Furioso2 i Profi Model 01.

Dzięki wielkie za informacje, wreszcie coś wiem na ten temat...Ale jeszcze prosiłbym o parę informacji,np. czy poprosiłeś o te modyfikacje przed zakupem, czy można to zrobić teraz...jaka cena?Jakie przewody zamiast Kimbera, nie wiem jakich używają w Furioso?Jeśli ktoś ma jakies sugestie dot. "zmian na lepsze" proszę o komentarz, będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam

Gość ww9

(Konto usunięte)

Poprosilem o modyfikacje przed zakupem, korzystajac ze znajomosci mojego kolegi z A.Zawada. Z tego co wiem, ESA raczej unika sprzedazy bezposredniej i modyfikacji. Jesli chodzi o kable to kazdy bedzie lepszy od Kimbera PR:) Jesli chcesz cos zrobic z tymi kolumnami zacznij od bas refleks. Jesli rezultat nie bedzie satysfakcjonujacy, to nie ma sensu brnac dalej. Jakie masz kable glosnikowe?

Furukawa "Fidelio"...ale jeśli próby z bassrefleksem nie przyniosą rezultatu, spróbuję wymienić przewody...nie zaglądałem do środka na tyle,żeby wiedzieć ile przewodu potrzebuję...w ogóle forum i to z jaką łatwością goście piszą o przeróbkach wszelkiego rodzaju skłoniło mnie do baczniejszego przyjrzenia sie przede wszystkim okablowaniu w kolumnach i wzmacniaczu, potem zajrzę do CD...może jakiś upgrade?...chociaż Audio Agile to już jest jakiś tuning Marantza, ale pod inną nazwą...pozdrawiam serdecznie