Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki/standy pod scherzo 350 ?

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,to moj pierwszy post tutaj na forum.Posiadam wyzej wymienione kolumny i zastanawiam sie nad dorobieniem do nic standow/podstawek o wysokosci do 20 cm czyli nie duzo.Sama kolumna ma 98 cm co w sumie daloby 118 cm.Zawsze mi sie podobaly wysokie/masywne kolumny.co o tym sadzicie,czy to dobry pomysl? I czy majac podstawki/standy strace na jakosci dzwieku?

https://www.audiostereo.pl/topic/57617-podstawkistandy-pod-scherzo-350/

Zależy ile masz wzrostu. Jeżeli jesteś byku i mierzysz 118 cm i tym samym wysokotonówki masz na poziomie ucha, to takie standy oczywiście wystarczą. Jeżeli masz kłopoty z nadczynnościa przysadki mózgowej i cierpisz na gigantyzm, konieczne bedą wyższe standy. Możesz też rozważyć podwieszenie kolumn pod sufitem za pomocą specjalnych, tłumiących drgania audiofilskich tasiemek. Do dostania w najlepszych sklepach audio. Jeżeli to nie wystarczy, a mieszkasz w domku jednorodzinnym, możesz podwiesić kolumny do komina i słuchać muzyki stojąc w ogrodzie. Jeżeli w bloku - postaw kolumny u sasiada, który mieszka piętro lub kilka pięter wyżej. Proste.

Ja bym nie inwestowal w takie pierdoly, tym bardziej do schezzo. Mialem diory zbudowane na identycznych glosnikach co wlasnie one i wiem mniej wiecej jak brzmia. Po co ci takie kolosy? Sprzedaj je poki mozesz.

?👈

No tak sie sklada ze do tej pory mialem i nadal mam (czekaja na kupca) Altony 80.Lecz jak dla mnie mialy za malo basu i byly za niskie.dlatego kupilem ostatnio scherzo bo nie dosc ze duzo basu maja to jeszcze sa duuuze.Ale jak dla mnie sa za niskie i dlatego te podstawki/standy.a co jesli chodzi o bas?...jesli podniose je o te 20 cm to czy bas duzo sie zmniejszy?

No tak,nie jestem audiofilem,muzyki slucham z mp3 wiec na bardzo dobra jakosc z scherzo nie licze.ale dl atakiej muzyki jak ja slucham czyli eurodance,drum'n'bass bo basik jest wazny a te kolumny mi go dają :) Jesli kolego tak piszesz ze nawet umieszczenie ich pod sufitem nie zmniejszy u nich basu to jednak skusze sie na standy :) W sumie 118 cm to nie tak duzo...

Tonsil Scherzo 350, 19 Sie 2009, 20:35

>No tak sie sklada ze do tej pory mialem i nadal mam (czekaja na kupca) Altony 80.Lecz jak dla mnie

>mialy za malo basu i byly za niskie.dlatego kupilem ostatnio scherzo bo nie dosc ze duzo basu maja

>to jeszcze sa duuuze.Ale jak dla mnie sa za niskie i dlatego te podstawki/standy.a co jesli chodzi o

>bas?...jesli podniose je o te 20 cm to czy bas duzo sie zmniejszy?

Mylisz bas z rezonansem. Posłuchaj sobie "normalnych" kolumn tudzież instrumentów na żywo. Dobra kolumna nie musi być duuuża. Istnieją dziesiatki małych kolumn z duuuużo lepszym basem niż Scherzo 350:) Lubię ludzi z poczuciem humoru:)))

Tonsil Scherzo 350

Raczej, mało kogo nie stać na lepsze kolumny niż Twoje. To są kolumny podłogowe. Więc??? Sensowną odpowiedź podałem kilka pięter wyżej. W ogrodzie może być przyjemnie. Jak masz grilla na ten przykład. A zimą założysz kalesonki i też będzie ok.

Wij...piszesz ze malo kogo nie stac na lepsze kolumny niz scherzo 350...to ja sie pytam:dlaczego ludzie kupuje takie pierdziawki jak omnitronic,hollywood, raveland itp chinszczyzne? Wytłumaczysz mi to? Scherzo to przynajmniej tonsile

Tonsil Scherzo 350

A to Tonsil to jakiś wzorzec? Jeśli tak to przepraszam, nie wiedziałem. Miałem kiedyś te Twoje 'ideały'. Zajmowały dużo miejsca w pokoju i .... zajmowały dużo miejsca w pokoju. Wiesz co, spróbuj je może wyrzucić przez balkon. Niekłamana kilkusekundowa satysfakcja gwarantowana. I problem standów masz z głowy:)

Tonsil Scherzo 350, 19 Sie 2009, 21:28

>No ale czemu nie odpowiedziales mi na zadane przezemnie pytanie?skoro tak kazdego stac na lepsze

>kolumny niz moje to czemu ludzie kupuja chinskie badziewia?

Z nieświadomości. Ty też jesteś nieświadomy. Wszyscy jesteśmy nieświadomi. Nie znamy 'Świadomości Absolutnej'. Nie jesteśmy w stanie jej ogarnąć. Ale, idź tą drogą - wyrzuć Tonsile i pójdź słuchać, byleby nie w sklepie dla idiotów. Nie ma większej różnicy między polskim i chińskim badziewiem. Badziew to badziew.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wielkie dudniace paczki z basem ktory rozlazi sie po pokoju. Wycofana srednica i permanentny brak gory. Dzwiek ocieplony i zmulony. Wiem mialem nawet nie Scherzo a tak chwalone Barcarolle czyli ich eksportowa wersje. Tragedia.

A co,Tonsil Zeus moze lepsze? Wielkie paki ktore nadaja sie na dyskoteke a ludzie upychaja je w kilkunastometrowe pokoiki...a i jakosc dzwieku podobno nie najlepsza...

discomaniac71

Tragedia. Tak to grało. Są jednak ludzie, dla których te kolumny to świętość. Pamiętam jak sprzedawałem swoje - gość przyjechał 300 kilometrów, sprawdził czy głośno napierdalają. Stwierdził, że są w stanie idealnym i kupił bez negocjacji ceny. On też był nieświadomy:)

Narazie został mi Pioneer A-503R, jakies 2x70 wat na kanal.wiem ze to zdecydowanie za mało jak na takie kolumny ale niedlugo bede zmienial wzmak na inny mocniejszy.Narazie jako tako gra...

Tonsil Scherzo 350

Jako że zdobyłeś tutaj nawał informacji to ja dodam tylko ciut od siebie :

przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś spróbował na prowizorycznych podstawkach ( niech to będą chociażby położone na boku taborety czy cokolwiek w miarę stabilne ). Jak sie zapewne dowiedziałeś basowi z tych kolumn nic już zaszkodzić nie może (może jedynie pomóć :) ).

Kolumny a owszem są wysokie ale głośnik średnio i wysokotonowy mają dużo poniżej górnej krawędzi ( to nie B&W ) . Możliwe że nawet lepiej będą gadać w zkresie średnio-wysoko jeśli wysokość odsłuchu będzie na wysokości średniotonowca (proszę o poprawienie przez fachowców jeśli się mylę ).

Uwarunkowania ustawienia pod względem basu - regulacja odległości od ściany tylnej i bocznych .

Pozdrawiam.

Miłej zabawy życzę i nabierania doświadczeń.

Artuch śmartuch

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil Scherzo 350

19 Sie 2009, 22:07

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 8 / 10 / 0

Narazie został mi Pioneer A-503R, jakies 2x70 wat na kanal.wiem ze to zdecydowanie za mało jak na takie kolumny ale niedlugo bede zmienial wzmak na inny mocniejszy.Narazie jako tako gra...

No coz... Wcale nie malo mocy ale elektronika jakosci kolumn.

Juz sam sie zastanawiam czy nie mam jakiejs manii wielkosci...kolumny jak na nie patrze wydaja mi sie za małe i stąd te standy/podsyawki :-/ Tak samo problem z basem, wciaz mi malo i malo.Mialem altony 80 i bylo mi malo basu,teraz mam scherzo 350 i nadal mi brakuje tego kopa,uderzenia :-/ Niewiem czy to zle ustawienie kolumn czy co,ale mam je tak ustawione ze stoja przy rogach jednej sciany skierowane lekko do srodka pokoju 40 cm od rogów scian...a moze potzrebne mi sa jakies estradówki juz sam nie wiem...Przeciez takie kolumny jak scherzo powinny przy nawet cichym sluchaniu dawac mocnego basu a tu nic...Eh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.