Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe do 10 tyś - zestaw

StyQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że temat kina domowego i stereo jest ciągle poruszany na forum i przez wielu wałkowany. Czytałem o tym sporo.

Proszę jednak o radę w sprawie konkretnych elemntów. (70% muza, 30% kino)

Dysponuję sumą około 10 tyś i chciałbym sprawić sobie zestaw do Kina i stereo (Amplituner, kolumny blu-ray np sony 350, Pionier 51 i jakiś player CD z dobrych lat).

Dobre ampli, które dobrze zagrają w stereo to drożyzna, więc mam tu kompromis albo kupić średnio-wysokiej klasy ampli, np do 4 tyś i cieszyć się jako takim stereo. Albo kupić ampli do 3 tyś i wzmak stereo z lat 90 -> podłączając końcówkę do ampli.

Myślałem o ONKYO 805 - już cos oferuje (905 ma tylko kilka bajerów więcej, a cena ho, ho! ponad 1 tyś więcej). Rozważałem też kupić Denona (z serii 2xxx, lub 3xxx) albo Yamahę 1900 lub wyższy model. Widzę, że dobre H/K to juz przeszłość. Teraz idą w bajery (kolowrowe menu, itp) Które z tych ampli sprawdzą się najlepiej? Nie chodzi zwłaszcza o jakieś procesory video, tylko o dobry dźwięk z nowymi dekoderami HD. Nie wszystkie mają dobre końcówki mocy i zapas prądowy, co wpływa na w stereo w ampli. Chodzi też o to że niektóre ampli potrafią napędzić wiele dobrych kolumn frontowych, od których w dużej mierze zależy dobre stereo.

A teraz kolumny: Najpierw wchodziłyby w grę porządne fronty podłogowe. Nie chodzi o efekty jedynie w kinie ale też o stereo. Potem rozbudowę do KD 5.1 nie więcej. Salon około 30m2.

Dzięki za propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/57687-kino-domowe-do-10-ty%C5%9B-zestaw/

Skoro tak duży procent czasu poświęcisz na słuchanie muzyki na sprzęcie to po co tu jakiekolwiek dylematy? Kup sprzęt stereo dobrany do Twojego pomieszczenia, preferencji muzycznych i portfela. Wybierz się do salonów audio na odsłuchy i sprawa załawtwiona. Potem tylko dokupić niedrogi amplituner AV + blueray + głośniki dodatkowe do 5.0 (ew.5.1). Albo zacznij od blue raya i chodź z nim na odsłuchy żeby służył jako źródło. Całkiem fajny blu ryek z dobrym dźwiękiem jest "podobno" Pioneer BDP-LX7 :)

Pozdrawiam!

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Ja Ci proponuję kupić zestaw kina domowego oparty na B&W + Yamaha (ew. Martanz) i do tego upatrzeć jakiegoś musical fidelity A3 na ebay'u. Świetne rozwiązanie. 10 000 Ci wystarczy. W przyszłości zawsze będziesz mógł kupić jeszcze lepsze głośniki do stereo i wykorzystać w pełni jakość Musicala.

przy budżecie ok 10k za wszystko, na 30m sam bym wybrał coś takiego:

- Monitor Audio BR6 + BRFX + central (5.0)

- Onkyo 805 / HK 255 / Yamaha 663 / Pioneer 101x

- wzmacniacz - HK 680 (pasuje idealnie do MA BR)

+

sub w granicach 1-1,5 tys. na 30cm głośniku (np Magnat Beta Sub 30a, JBL ES250, Klipsch KSW 12)

dvd/blue-ray dowolne...

Obawiam się trochę tych MA BR6, bo muszą stać daleko od ściany, dla uzyskania prawidłowego basu. Czy są inne o podobnym brzmieniu do BR6 ?

No i jeszcze jedna sprawa. Czy jestem ograniczony jesli kupię kolumny innej firmy, a surround-y(do kina) innej firmy? Jeszcze central. Czy one to się zgra w kinie?

jak nie MA BR6 to co ? to raczej nic w tej cenie (do 3k) jak chcesz połączyć dużą moc i taką jakość dźwięku (z kolumn z możliwością rozbudowy do zestawu kina)

nie musisz się obawiać bliskości ścian, tylny BR nie dmucha mocno, do tego nawet z zatkanym BR grają identycznie (dziwne ale tak jest)

podobnie jeśli chodzi o barwę dźwięku grają Paradigmy Monitor 9v5 (pewnie v6 też ale już cena nie taka fajna), do tego one są bardziej nieustawne od BR6 (bas się bardziej "nosi") więc jak nie MA BR to tym bardziej nie te...

nie wiem po co kombinacje z innymi surroundami czy centralnym, wszystko powinno być z jednej serii a już obowiązkowo centralny

Rozumiem don111 że jestes zakochany w MA ale nie są to jedyne kolumny na świecie warte swej ceny. Pewniakiem jeśli chodzi o jakość/cena są kolumny DALI z serii IKON. Słuchałem Dali Ikon 6 ze swoim sprzętem i rzeczywiście bardzo świetne kolumny. Robią wrażenie. Jeszcze lepiej wypadają Ikony 7 i 8. Ikony 6 są do kupienia obecnie z drugiej ręki za bezcen bo ok 2500 zł. Myślę ze naprawdę warto bo tym sposobem byś miał kino i stereo naprawdę przyzwoitej jakości za świetne pieniądze.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

rozmawiamy o nowych kolumnach, w używanych zawsze można znaleźć coś ciekawego, w tym lepsze i tańsze również od Dali Ikon

druga sprawa - MA BR 6 powinieneś zestawić z Dali Ikon 7 (3x 17cm przetworniki) a nie z Ikon 6, te na 30m są trochę za małe... Ikon 7 prawie 5 tys. - a za tyle można mieć zestaw 5.0 z przodami BR6

także mimo że Ikony pod pewnymi względami są lepsze kolumny od MA BR (za wyjątkiem basu i dynamiki - tutaj nawet ustępują MA) to relacja jakości do ceny nie wypada tak ciekawie jak w przypadku MA, przynajmniej ja tak uważam ;)

Naprawdę nie porównywałbym MA BR do Dali Ikonów. Ikony są klasę lepsze i nie napiszę że w/g mnie bo poprostu tak jest i tyle :) Nawet jeśli ma to stac w 30 metrach to można na początek spróbować ikony 6 bo i tak jak czytałem wyżej mają stać nieco blisko ściany wiec bas się wzmocni. Ja wychodzę z założenia ze basu lepiej mniej niż wiecej. Tak czy owak musiałbys pozyczyć z salonu za kaucją 6 a potem 7ki i porownać.

.

Zgadza się, nie bardzo da się porównać MA BR i Dali Ikon 6,gdyż ich odpowiednikiem będę MA RS6 i tu po odsłuchu, u mnie w domu, wybrałem MA RS6, nie dlatego że lepsze, tylko barwa MA bardziej mi odpowiadała!:)

mikel, 25 Sie 2009, 11:41

>Naprawdę nie porównywałbym MA BR do Dali Ikonów. Ikony są klasę lepsze i nie napiszę że w/g mnie bo

>poprostu tak jest i tyle :)

na pewno patrząc na cenę powinny takie być, a że nie są to inna sprawa

przykład najniższych serii z MA i Dali - BR vs Concept - MA je wciągają nosem... tutaj masz różnicę klasy między Ikon a Concept

dlaczego do Ikon porównywać serię RS ? niektórzy świadomie wybierają BR zamiast RS albo Dali Ikon i bynajmniej nie ze względu na cenę

w ogóle po co ta cała dyskusja o Ikonach skoro i tak one są poza zasięgiem przy takim budżecie ? chyba że kolega sobie kupi zestaw monitorków z tej serii :)

Właśnie chodzi o to że Ikony są jak najbardziej w zasięgu portfela założyciela tematu. Wystarczy chcieć. Ale po co to wszystko. W zakładce Kino Domowe wszyscy "lecą" na ogromny bas. Im większy tym lepszy. O jakości zapominają :)

.

jasne, piszesz tak jakby MA oferowały słabą jakość w porównaniu do Ikon :)

idź najpierw ich posłuchaj a nie opowiadaj bajki :)

a zestaw 5.0/5.1 Dali Ikon jak najbardziej nie jest w zasięgu finansowym autora tematu (przy takim budżecie na całość jaki podał), chyba że weźmie mniejsze, za słabe na jego salon modele (Ikon 5 w dół)

W tych frontach MA BR6 można trochę pogrzebać, tak aby grały przyzwoicie. I powinny zagrać na dobrym poziomie. Może to kwestia zwrotnic, choć materiały z których jest zrobione są na przyzwoitym pozioomie... Przy odrobinie wkładu przerosną te o wiele droższe. Droższe, nie znaczy lepsze.

Od kolumn zależy bardzo dużo-nie tylko od samych końcówek mocy.

>>jasne, piszesz tak jakby MA oferowały słabą jakość w porównaniu do Ikon :)

>>idź najpierw ich posłuchaj a nie opowiadaj bajki :)

>>a zestaw 5.0/5.1 Dali Ikon jak najbardziej nie jest w zasięgu finansowym autora tematu (przy takim >>budżecie na całość jaki podał), chyba że weźmie mniejsze, za słabe na jego salon modele (Ikon 5 w >>dół)

MA BR = dno; MA RS - grają ładnie ale mało ambitnie ze względu na poluzowany bas na który łapią się początkujący bo wydaje się piękny taki zaokrąglony itp. Ikony mają bardziej wyrafinowany dźwięk i tyle :) Porównywałem te kolumny bardzo wnikliwie żeby nie było że piszę "bajki" :)

.

ja nie spotkałem osoby, która po przesłuchaniu nie byłaby bardzo zadowolona z dźwięku MA BR, oczywiście po porównaniu z podobnymi cenowo kolumnami... ale oczywiście oni nie są takimi wyrafinowanymi audiofilami jak Ty i ich opinie są bezwartościowe

skoro mówisz że MA BR to dno, to tak musi być

Ikony 6 fronty można już kupić za 3400 pln.

Może to nie będzie łatwe-ale zastanawiam się jeszcze nad frontami np Minasy a potem dobrać tylne i central, choć to nie będzie łatwe, bo oznacza projektowanie zwrotnic.. (narazie teoretycznie rozważam). Zależy mi na dobrym stereo (70 %) Nie muszę w to miejsce mieć wypasionego Ampli. Wszedłby w grę dobry wzmacniacz z dawnych lat.

>>don111

>>ale oczywiście oni nie są takimi wyrafinowanymi audiofilami jak Ty

bez wyzwisk proszę :)

PS. Lubisz taką dziecinną przepychankę co? Polecam Wirtualną Polskę. Tam w opiniach co padają takie teksty jak u Ciebie.

>>StyQ

>>Zależy mi na dobrym stereo (70 %)

Męska decyzja :) Idąc na odsłuchy nie zapomnij ze MA RSy sa przesycone basem a jeśli u Ciebie miałyby stać blisko ściany to bas będzie ogromny. Powodzenia :)

.

mikel, 26 Sie 2009, 16:19

>>>don111

>>>ale oczywiście oni nie są takimi wyrafinowanymi audiofilami jak Ty

>bez wyzwisk proszę :)

>PS. Lubisz taką dziecinną przepychankę co? Polecam Wirtualną Polskę. Tam w opiniach co padają takie

>teksty jak u Ciebie.

Ty za to próbujesz zabłysnąć oryginalnością jak na o2.pl

prowokujesz z "dnem" mimo że jesteś mocno odosobniony w swojej opinii

>>Ty za to próbujesz zabłysnąć oryginalnością jak na o2.pl

>>prowokujesz z "dnem" mimo że jesteś mocno odosobniony w swojej opinii

Wyjechałeś jak na interia.pl :)

.

Byłem na tych odsłuchach. Rzeczywiście MA RS8 walą basem, męczy bardzo, za dużo go. Potem podłączył MA RS6 już lepiej było, ale nadal było go za dużo i wysokie były natarczywe. Zmieniony został przewód zasilający od elektroniki i było znacznie mniej wysokich.Elektronika był od brytyjczyka- Naim.

Podłączył też Epos M22i pod elektronikę. Po prostu miodzio. Tych kolumn można było słuchać i słuchać.

Prawdą jest, że należy iść na odsłuchy i nawet brać swoje kable jeśli kupuje się pojedynczo.

Eposy są super. W sam raz do Twojego pomieszczenia choć do kina na pewno sub sie przyda ale do muzyki jak znalazł. Nie zapomnij odsłuchać Ikony i przed zakupem pożyczyć do siebie kolumn :) Ale...zaraz...eposy chyba nie mieszczą sie w Twoim budżecie...Pewnie zaczynasz sie zastanawiać czy nie darować sobie kina i kupić na razie bardzo dobre stereo? Dobry kierunek...

.

• 4 tygodnie później...

witam

bardzo kontrowersyjna dyskusja panowie.

do autora: dac sobie spokoj z dali ikon i ma. proponuje jak jeden ze wczesniejszych forumowiczow B&W z serii 6xx. np: fornt 685 na stojakach i surround 686. jesli nie to moze byc na przodzie 684 floorstand i tyl 686. jakis sub do tego do wyboru. nie martwic sie o za duza ilosc basu. ustawic crossover na 80Hz lub wiecej i sprawa zalatwiona, pozostawiajac reszte zadania sub'owi.

i proponuje zapomniec o ma i dali ikon.

jakos jaka proponuje B&W jest znakomita a dali i ms moga byc tylko alternatywa. do tego nei trzeba jakiegos rewelacyjnego blue ray'a. kup sobie ps3 i ci wystarczy skoro i tak 70% to muzyka.

na poczatku mozesz uzywac ps3 jako cd palyera a pozniej cos dokupic.

avr to moze jakis denon, ktory dobrze wspolgra z B&W lub bardziej 'uzdolniony': Yamaha DSP-AX863SE. nic lepszego ci nie trzeba. poczytaj sobie recenzje o tym dokladnie avr, jest to model specjalnie wydany na UK. szczerze polecam. uwazam ze ak dobrze poszukasz to zakupisz wszystko w cenie 10 tys zl. B&W sa bardzo ale to bardzo godne uwagi i posluchania.

oczywiscie nie neguje dali czy ma, sa dobrymi kolumnami ale jak powiedzialem sa tylko alternatywa dla b&w.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.