Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka 24Bit/96khz czy sb live! da rade?

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pare płyt z muzyką zgrywaną z winyla w 24Bit/96Mhz i taka muzyka brzmi świetnie o wiele bardziej dynamicznie od zwykłych cd ale jak narazie słucham tego na karcie sb live! podłączonej pod Rotela, i mam pytanie bo ta karta przepuszcza tylko sygnał 18Bit/48khz czy jak puszcze muzykę 24bit/96khz to karta okroi ja do maksymalnej jej wydolnośći 18bit/48khz czy orżnie to wszystko do standardu 16Bit/44.1khz?

I w przypadku np puszczeniu sygnału cyfrowo na przetwornik 24bit/96khz czy to zostanie okrojone do możliwośći sb live?

https://www.audiostereo.pl/topic/57776-muzyka-24bit96khz-czy-sb-live-da-rade/

pytanie to powinno iść do zakładki PC audio, sygnał zostanie zdegradowany do 16bit/48khz. co do direct s/pdif nie jestem pewien ale nie powinno być to okrajane jeżeli użyje się sterowników kxproject .

bo o ile dobrze wiem w windows nie występuje taki tryb przesyłania strumieni w mikserze jądra więc sytuacja może być jeszcze bardziej pogmatwana jądro zresampluje i zaokrągli dane do 16bit/48 potem kontroler na karcie przemieni to na 18bit/48khz ta ost. przemiana nic nie pogorszy więc jest nie istotna

mi chodzi tylko że nie przetwarza 18bit formatu. 24bit 32bit przetwarza jak najbardziej. tylko że twoje urządzenie tego nie potrafi to mixer musi to przerobić to na 16bit.

Spróbuj użyć ASIO4all a w foobarze włącz resamplowanie do 48khz na pewno będzie grało to troszkę lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.