Skocz do zawartości
IGNORED

Dwie pary kolumn do słuchania cd?

Gość Pytający

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Xajas, jesteś geniuszem. Słuchając Twoich wskazówek czuję się jak XVIII-wieczny aborygen, któremu pokazano lusterko. Z racji ubóstwa intelektualnego wybrałbym najchętniej najprostsze rozwiązanie. I tu chciałbym się utwierdzić - jeżeli kupie suba REL, omine wszystkie skomplikowne operacje? Czy przy okazji nie pogorszę dźwięku w zestawie podstawowym? Jakie inne suby (budżetowe, ale zapewniające jakość - głównie do muzyki klasycznej) wchodza w grę?

Co sądzisz o tej ofercie z Allegro?

Subwoofer aktywny do kina domowego SUB 9.11 zawiera głośnik o średn. 210 mm w jednokomorowej obudowie o wymiarach 410x280x380 mm typu bass-reflex, okleina PVC czarny mat prod. Sony.

Subwoofer posiada profesjonalną obudowę o grubości 18mm, wewnętrzny wzmacniacz D-MOS o mocy 100W RMS

z aktywnym korektorem pasma przenoszenia i korekcją fazy sygnału.

Posiada dwa gniazda wejściowe o czułościach: 100mV i 500mV,

dzięki czemu znakomicie nadaje się do współpracy z dowolnym zestawem kina domowego lub innym zestawem,

np. "wieżą" albo innym sprzętem audio ...

Przedwzmacniacz posiada regulatory: siły głósu, fazy i szerokości pasma.

Zapewnia duży odstęp (tłumienie) od częstotliwości wyższych niż 250 Hz.

Dodatkowym filtrem jest sama obudowa, która jest tak obliczona, aby eliminować częstotliwości nieporządane, jednocześnie silnie uwypuklając częstotliwości pomiędzy 20 a 250 Hz.

Zastosowana wyprofilowana rura BASS-REFLEX o dużej średnicy dodatkowo poprawia walory brzmieniowe eliminując nieprzyjemne świsty (zawirowania) powietrza spotykane dość często w sprzęcie audio spotykanym powszechnie na naszym rynku.

Wbudowany aktywny filtr dolnoprzepustowy o dużej stromości charakrerystyki (24 dB/dek)

posiada również filtr SUBSONIC, dzięki czemu zapewnia doskonałe dopasowanie odtwarzanej muzyki do pozostałych zestawów głośnikowych uzupełniając ich brzmienie o czyste, niskie i głębokie basy.

Bardzo wydajnie podnosi poziom basu.

Posiada estetyczny i atrakcyjny wygląd (najwyższa jakość wykonania obudowy i części elektroniki).

W częśi środkowej ścianki przedniej znajduje się wskaźnik aktywności LED.

I jeszcze jedna kwestia: napisałeś, że drugi zestaw wtyków na kolumny przeznaczony jest do używania kolumn na przykład w innym pomieszczeniu (jesli dobrze zrozumiałem). Czy np 10 metrowe wyprowadzenie kabli do innego pomieszczenia na popsuje znacząco jakości?

xajas... jak już odpowiedziałeś na pytanie to nie sądzisz, że wystarczy drobna redakcja Twojej odpowiedzi i można to spokojnie wysłac Lukarowi żeby wstawił to do FAQ'a? Co myslisz ?

Pzdr.

REL nie jest popularną firmą wśród wystawiających rzeczy na Allegro i nie jest producentem dla mas jak Quadral, Magnat czy nawet B&W. Najtańsze małe RELe kosztowały kiedyś w granicach 2,5-3,5 tys. Najlepiej oczywiście byłoby mieć takie dwa.

Mam wrażenie, że większość subwooferów dostępnych na rynku w takiej i mniejszej kwocie jest w zamyśle przeznaczona niemal wyłącznie do kina domowego, gdzie priorytetem nie jest czystość, zróżnicowanie dźwięku i rytmika, a gdzie ma być po prostu słychać od czasu do czasu umpffff. Dla niektórych im więcej umpffff tym lepiej. Dla muzyki raczej gorzej.

Jeżeli poprzednie informacje nie zniechęciły Cię bardzo, to może sprawdź dostępność subwooferów firmy współpracującej z Audio Academy (BM Audio czy jakoś tak), która chyba ma przystępne ceny.

> Xajas, jesteś geniuszem

niezupelnie, poprostu jestem "Consultant" z zawodu, ale mimo to dzieki :-))

> I tu chciałbym się utwierdzić - jeżeli kupie suba REL, omine wszystkie skomplikowne operacje?

Dokladnie tak. Sam jestem szczesliwym posiadaczem RELa, ktory kupilem wlasnie ze wzgledu na muzyke klasyczny sluchana w trybie stereo

> Czy przy okazji nie pogorszę dźwięku w zestawie podstawowym?

Jesli kupisz odpowiedni sub na pewno nie. Malo tego, przezyje on kazdy przyszly upgrade twojego sprzetu - sam zauwazyles, ze apetyt rosnie z jedzeniem!!!

> Jakie inne suby (budżetowe, ale zapewniające jakość - głównie do muzyki klasycznej) wchodza w grę?

Co sądzisz o tej ofercie z Allegro?

Jesli juz wydawac (na dodatek nie moje) pieniadze, to niechetnie oceniam ustrojstwa, ktorych nigdy nie widzialem/slyszalem, a same parametry na papierze o niczym nie swiadcza. Dlatego tez raczej bym sugerowal postepowac moze bardziej "dlugoplanowo", tzn. wybrac renomowany, sprawdzony produkt, ktory moze nie od razu jest osiagalny, ale zesczywiscie zdecydowanie dowartosciuje caly zestaw i spelni oczekiwania.

Jedna z interesujacych ofert - jak juz wspomnialem - jest REL (np Seria Q: Q150,...)

Bardzo interesujacy cenowo jest:

Acoustic Research Chronos 380 (prawdziwe "monstrum"):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ktory aktualnie jest do dostania po BARDZO ATRAKCYJNEJ cenie np:

Ukryta Zawartość

To absolutny No1!!!

Ile moze to ustrojstwo kosztowac?

>I jeszcze jedna kwestia: napisałeś, że drugi zestaw wtyków na kolumny przeznaczony jest do używania kolumn na przykład w innym pomieszczeniu (jesli dobrze zrozumiałem). Czy np 10 metrowe wyprowadzenie kabli do innego pomieszczenia na popsuje znacząco jakości?

Jesli nie uzyjesz "drutow do dzwonaka" to spadek jakosci bedzie pomijalny

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>xajas... jak już odpowiedziałeś na pytanie to nie sądzisz, że wystarczy drobna redakcja Twojej odpowiedzi i można to spokojnie wysłac Lukarowi żeby wstawił to do FAQ'a? Co myslisz ?

nie mam nic przeciwko temu, kto podejmuje sie redakcji?

xajas

www.jaschiks.com

A jak już podłączycie suba to basy i kotły tak Wam pięknie zagrają, że nie będziecie ich w stanie zlokalizować ani w orkiestrze ani w pokoju. A uważajcie bo są różne ustawienia orkiestry jak zapewne wiecie :-)

Gość Pytający

(Konto usunięte)

No dobrze, ale czy to wszystko zagra z Mission 700, na które się w końcu zdecydowałem? Widziałem w ludzkich cenach KODA/GOKY. Czy to coś dobrego. I jeszcze jedno - pokój ma zaledwie 14 metrow...

A co wzmacnia unitry 9010 (a nie 8010 jak mylnie napisałem) to wstyd mój jest efektem zawstydzania mnie prze audiofilow na tym forum ;)

Hi arek67,

odnosze wrazenie ze jestes dosc "sceptycznie" nastawiony do tematu suba. Czy slyszales kiedys Virgo w kominacji z Rhea albo Luna?

xajas

www.jaschiks.com

>>xajas... jak już odpowiedziałeś na pytanie to nie sądzisz, że wystarczy drobna redakcja Twojej odpowiedzi i można to spokojnie wysłac Lukarowi żeby wstawił to do FAQ'a? Co myslisz ?

>nie mam nic przeciwko temu, kto podejmuje sie redakcji?

Liczyłem że sam się podjemiesz tej pracy, zwłaszcza że zajmie Ci to nie więcej kwadrans :) Odpowiedzi są proste i przejrzyste i właśnie tę prostotę warto zachować zgodnie z zasadą kiss -> keep it stupid simple :)

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.