Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki DENON AH-D1001

cls1568

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić słuhawki do 700zł i wybrałem firme Denon bo mam wzmacniacz też Denona ale nie znalazłem opiń i nie wiem czy to dobrze gra czy jakiś bubel ?. Niedawno byłem w Danii i kupiłem za 300 koron słuhawki ale okazało sie że to jest szajs zer0 basu tak jakby tylko do rozmowy na skejpie były przeznaczone musze je wymienić aha i czy będzie dobrze jak podłącze te słuchawki dużym Jackiem do Wzmacniacza czy jakiś oddzielny słuchawkowy trzeba zależy mi na niskim basie do nocnych odsłuchów mam już dość tanich słuchawek z reala i podobnych .

https://www.audiostereo.pl/topic/57865-s%C5%82uchawki-denon-ah-d1001/

Dzieki za odp już bym może sie przekonal ale jak mają mi paść to nie wiem miałeś ich 2 pary czyli jednak sie psują ja chciałbym posłuchać sobie słuchawek ale jak byłem w sklepie audio to zapakowane były a i czy moge podłączyć to na duży jack do wzmacniacza i będzie dobrze i nieobniży mi jakośći czy podobnych takich rzeczy ?

Nie kupuj żadnych padających CAL!, za 737 zł możesz mieć pancerne Beyerdynamic DT-150, w których na pewno nie będzie Tobie brakowało basu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<><

Dobra dzienki za odp też mysle że złe bendą creativa . Może by ktoś coś napisał o denonach ah1001 bo te Beyerdynamic za dobrze nie wyglądają jak na tą cene ale jak bendą dużo lepsze od denona to je kupie .

Jak to za dobrze nie wyglądają? Widać, że kolega niezorientowany. To są profesjonalne słuchawki, używane w wielu studiach nagraniowych, tu nie ma miejsca na żadne tanie błyski.

<><

DENON 1001 i CAL! to w zasadzie te same słuchawki. Mają te same przetworniki.

B. DT 150 w wielu studiach nagraniowych pracuje na świecie, tak jak będące w tej samej cenie AKG 271 (obecnie mkII - wyglądają znacznie lepiej) obie te konstrukcje w zasadzie nie zagraja dobrze bez wzmaka słuchawkowego.

Jeśli chcesz słuchać z dziurki w swoim Denonie polecam Ci Sony 7509 HD.

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat i zapytać osoby dobrze znające CAL! o sprzęt towarzyszący jaki byście do nich polecali. Chodzi zarówno o wzmacniacz (o ile w ogóle w przypadku tych słuchawek jest potrzebny) jak i źródło.

Faktycznie Holdegron pasowałby świetnie do CAL. Z AKG K530 jest momentami bardzo sterylnie - wszystko bardzo przejrzyście, szybko i pod kontrolą, a bas w szczególności - aż do przesady.

<><

Dodam tylko, że AKG K530 podpięte pod dziurkę mojego Rotela huczą bardzo niskom i potężnym basem - więc niby pod tym względem lepsze jest to zestawienie od K530-Holdek, ale za to z Holdka mam lepszą średnicę, górę i przestrzeń - i tak się waham między jednym a drugim wzmakiem. Holdek idealnie pasuje do słuchawek, które same z siebie huczą basem lub mają ciepłe brzmienie, jak właśnie CAL czy większość Sennheiserów.

<><

Bierz Creative Aurvana Live! Potrafią świetnie grać z dziurek, bo te z reguły są przystosowane do impedancji 32 omy, a taką mają Creative. Sam miałem jedną parę, a będę miał zaraz kolejną. Tyle że ja w nich wymieniam kabel, który oryginalnie prawie nie zawiera miedzi i muli w nich dźwięk, i tak spreparowane CAL są według mnie poza zasięgiem DT150, ale jak ktoś chce mieć kilogram na głowie i brzmienie w klimacie zatłoczonego autobusu, to jego sprawa. Nie jestem też fanem Sony 7509HD, bo one dla mnie grają jak Beyerdynamic DT990 Pro, które cenię, tylko sopran mają mniej rozciągnięty, pogłos na średnicy i lekko przegrzany średni bas. To już lepiej iść w DT990 Pro, no chyba że muszą być zamknięte, ale wtedy to Creative Aurvana Live! ;)

Podałem propozycję DT150, bo autorowi zależało przede wszystkim na niskim basie (nic innego nie napisał o dźwięku). Zaś co do CAL (i nie tylko, bo to też tyczy się Kossów UR40 lub większości Grado) - u mnie słuchawki łatwo psujące się czy to w sensie słabej konstrukcji, czy w sensie elektroniki (np. przetworniki) przegrywają na samym starcie, choćby nie wiem jak pięknie grały.

<><

Faktycznie CAL! będę bezpiecznym wyborem. Grają na tyle przyjemnie, że podpasują większości uszu :)

Jeśli fabryczne będę zbyt przymulone, to niedużym kosztem, wymieniając kabel, można poprawić ich walory soniczne. Tylko pytanie czy kolega chce w taką dłubaninę się bawić?

Przy okazji spytam osób, które słuchały bądź są użytkownikami DT990 Pro. Jak można pozbyć się w nich lekkiego podbicia w górnych rejestrach ich charakterystyki? Przyznam szczerze, że dla mnie te słuchawki są ideałem pod względem ergonomii, wygody i dźwięku. Gdyby nie ta czasami kłująca góra...

Aktualnie CAL! i DT990 Pro napędzane są u mnie wzmakiem na tandemie LME49600 + LME49720.

Dzięki za wszelkie sugestie.

Postaraj się o bardziej zacny napęd. Na konstrukcji opartej o bufor w globalnej pętli sprzężenia zwrotnego z op-ampem nigdy nie będzie cudów. Póki co możesz włożyć LM4562, jest mniej analityczny i ma bardziej nasycone barwy.

Dużo czytałem o słuchawkach różnych firm i najbardziej chyba chwalą Creativy ale jak one mają ponoć jakieś przetworniki co Denon to wole denona pewnie nie padają jak te crativy . Wole dać więcej i bende w 100% pewny że dobre niż bym mial tanie creativy i potem czekal aż padną . Denon chyba robi dobre słuchawki bo są jedne z najdrozszych i dlatego chce denona , bas też zchodzi nisko a dzwięk też zły nie jest . Creative niekojarzy mi sie z niczym dobrym a inne firmy słuchawek niepodobają mi sie z wyglądu . czyli koniec już kupuje Denona .

Głupio robisz, płacisz trzy razy więcej za identyczny model słuchawek. Jedyna różnica między CAL!ami a tymi Denonami jest taka, że te drugie mają metalowe elementy obudowy, a Aurvany są całe z plastiku, bo jeśli chodzi o awaryjność czy nawet kiepską jakość kabla to niczym się nie różnią. Nawet wyglądają tak samo, czemu zresztą nie ma się co dziwić, skoro to rebrand tego samego produktu...

Pozdrawiam.

cls1568, tak właściwie po co ten watek założyłeś, skoro i tak wiesz lepiej? Wiele osób, które nie jedne słuchawki przerobiły polecają Ci jedno, co stanowi rzadko spotykaną zgodność tutaj... a Ty swoje. Po co pytać zatem?

Słuchałem CAL! bardzo krótko, ale zrobiły na mnie dobre wrażenie. Kiedyś miałem podobny problem jak Ty ze słuchawkami... ściągnąłem ze stanów Grado SR325i za 600 zł z przesyłką i myślę, że dobry interes na tym zrobiłem. Ale to były czasy taniego dolara.

nie pytałem sie jakie słuchawki do 700zł tylko o model tego denona i sie dowiedziałem że nikt ich nie słuchał i nie ma żadnych opiń ale mają te same przetworniki co creative które są bardzo polecane to czyli denon też tak gra i wole denona ma lepszy wygląd , materiały , i firma dobra bo creative to mi sie z komputerem kojarzy . jaby ktoś mi napisał że denony to wielki Bubel to bym nie kupił przecież i dlatego sie pytałem .

CALe i D1001 produkuje Foster, to praktycznie te same słuchawki, różniące się detalami. Jeśli masz wewnętrzną potrzebę dopłacania kilkaset zł za napis Denon, to nikt Ci tego nie zabroni. Będziesz dobry audiofilem, jest wielu takich którym "napisy grają" ;)

Najtaniej Danonki znalazłem tutaj:

Ukryta Zawartość

W załączeniu porównanie nowych D1000 (róznią się od D1001 chyba dodatkowym etui czy coś takiego) vs uzywane CALe:

post-12108-100006325 1252578320_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tylko przypominam, że CAL (więc pewnie Denony też) tak jak wszystkie słuchawki muszą się wygrzać, tak ze 100 godzin albo i lepiej. Na poczatku jest fatalnie i nie należy się zrażać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Tak czy owak, CAL są w sam raz do słuchania z komputera, tak żeby coś leciało w tle. Nie jest to highend. Są na tyle dobre, że zła jakość dźwięku nie drażni. Niemniej do dobrego sprzętu nie ma żadnego porównania. Piszę to po to, żeby znowu nie oczekiwać od nich zbyt wiele. Ale w tej cenie są super.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• 3 lata później...

Ukryta Zawartość

jak można by je porównać do akg 550?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.