Skocz do zawartości
IGNORED

Ferrofluid wypłynął z głośnika ...

Elakustyk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ferrofluid może tak sobie wypłynąć z głośnika. Chodzi dokładnie o głośnik GDWK 11/100. Pojawił się na membranie bliżej nieokreślony zaciek, nie wiem czy to ferrofluid. Jeżeli wyciekł, to można go jakoś uzupełnić???

FF trzyma się w szczelinie dzięki sile pola magnetycznego- czy u Ciebie magnes "stracił moc"? Wydaje się to niemożliwe, choć są rzeczy, o których nie śniło się filozofom. Może chłonność membrany była większa od siły magnesu? FF kupisz np na Allegro, następnie rozbierasz głośnik i odmierzasz odp. ilość płynu- ile? To wie tylko producent.

ludzie zamawiają pocztą, kurierami i nic im sie nie wylewa, więc raczej to nie od transportu.

jak gra dobrze to nie przejmuj się, ale jak Cię będzie to męczyć to wymień oba tweetery.

bez jaj:) nic się nie stanie tym głośnikom. jak nie pracują pod maksymalnym obciążeniem to będzie ok. Nie masz się czym zajmować?:) poszukaj sobie jakiejś płyty na allegro;) niektórzy specjalnie usuwają płyn - może mieć to pozytywny wpływ na dźwięk - nieco negatywny na wytrzymałość termiczną.

wrzuć temat w wyszukiwarkę - znajdziesz pewnie kilka informacji - temat był wałkowany.

Dzięki!!! :)

Pocieszające jest to co mówisz, bo ja nigdy nie słucham nawet na 1/3 mocy wzmacniacza (45 W). Głośnik basowy mam w 58 l obudowie i nie chcę jego przeciążać, a z resztą nie jestem decybelowcem:)

jeszcze raz dzięki, uspokoił mnie twój komentarz (seba78).

Pozdrawiam!!!

DZięki za link!!!

Mam pytanie niezwiązane z tematem. Kto to jest ten kazik-t? (temat mięsa)

Co to za gościu, ma jakieś kompleksy czy co? A może tylko nakręca rozmowę?

to taki arogancki gość co jak się zwraca do Ciebie to przeważnie w obraźliwy sposób. Traktuje swoich rozmówców jak głupków - zazwyczaj. Poza tym jest lekko przygłuchawy a dał temu wyraz komentując brzmienie niektórych sprzętów. Może sobie tą głuchotę odbija? trudno powiedzieć:) w sumie nie potrzebnie... też jestem przygłuchawy (chociaż chyba nie aż tak bardzo) ale nie dopierd... z tego powodu innym:)

I tu się z tobą zgadzam.

A nie można jego jakoś wyłączyć z rozmowy, bo nie ukrywam troche mnie gościu irytuje.

Pewnie to jakiś fizyk, albo filozof. Oni mają takie teorie.

Słyszałem nawet kiedyś od takiego (pozdrawiam A...k R.;)), że wszystkie kable, głośniki grają tak samo, że nie ma sensu zmieniać, wydawać pieniędzy. Kupiłem od niego sprzęt, wyrzuciłem kolumny i zrobiłem nowe (pomiary wykonałem w Tonsilu, a nie w garażu). Kiedy usłyszał muzy na tych kolumnach, powiedział: "Gdybym wiedział, że ten sprzęt tak zagra, to bym ci jego nie sprzedał". Jego teoria się nie sprawdziła, może tak trzeba zrobić z Kazikiem!!! :-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.