Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy do Jolida 502b

donic

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jakie lampy do Jolida 502B ? Oryginalnie są tam: EH 6550, EH 12AT7 oraz EH 12AX7? Głównie chodzi mi o wymianę - jeżeli już - tych EH 6550, a w szczególności EH 12AT7 ? Czy warto wymieniać te 12AT7, czy mają one duży wpływ na brzmienie ? Oczywiście wszelkie sugestie co do tych EH 6550 również, aczkolwiek obawiam się, że tutaj pole manewru jest jednak dużo mniejsze ze względu na dostępność tych lamp, gdyż:

1) żadnych starych (NOS) nigdzie nie widziałem,

2) z nowej produkcji widać jeszcze Tung-Sol. Czy warto je zmieniać ?

Dziękuję za pomoc

donic

https://www.audiostereo.pl/topic/57942-lampy-do-jolida-502b/

Wpływ na brzmienie:

1.12AX7. Kupić jak najlepsze NOSy

2.12AT7. Kupić przyzwoite NOSy.

3.6550/KT88. Kupić porządne lampy ze współczesnej produkcji, ale bez szaleństw. Swietłana "winged C" albo Electroharmonix w zasadzie załatwiają sprawę. Lampy brandowane jako Tung-Sol są produkowane w tej samej fabryce w Rosji co Electroharmonix i Sovtek.

lampa 12at7

czy taka lampa, którą znalazłem w necie to:

12AT7WC Philips ECG JAN rok 1988

1) już NOS, czy też nie,

a jeżeli nawet nie, to czy

2) jest wystarczająco dobra do Jolidy 502B oraz

3) jest lepsza od tych, które można kupić jako nowe lampy (tutaj mam pewne wątpliwości, gdyż ich cena jest niższa np. od nowych złoconych EH dostępnych w RCM).

donic

donic, 11 Wrz 2009, 07:53

>lampa 12at7

>

>czy taka lampa, którą znalazłem w necie to:

>

> 12AT7WC Philips ECG JAN rok 1988

>1) już NOS, czy też nie,

>

> a jeżeli nawet nie, to czy

>

>2) jest wystarczająco dobra do Jolidy 502B oraz

>

>3) jest lepsza od tych, które można kupić jako nowe lampy (tutaj mam pewne wątpliwości, gdyż ich

>cena jest niższa np. od nowych złoconych EH dostępnych w RCM).

>

>donic

3xtak. Jest to NOS, jest wystarczająco dobra do Jolidy, i raczej Ci zagra lepiej od większości lamp ze współczesnej produkcji. A że jest tania, to się nie przejmuj, tylko ciesz. Co niektórzy jak nie wydadzą kupy kasy na coś to się nie potrafią tym cieszyć.

BTW.

Przelutowanie kabelków tak żeby można było używać 6N2P zamiast 12AX7 ma sens.

Plusy takiego rozwiązania:

-6N2P sowieckie z dawnej produkcji są tanie jak barszcz

-6N2P sowieckie z dawnej produkcji są brzmieniowo lepsze niż większość 12AX7 ze współczesnej produkcji

-Nie popadniesz w "NOSomanię" i nie będziesz żonglował coraz to innymi NOSami wydając na nie wciąż więcej i więcej (dla niektórych to wada, bo nie ma zabawy;-)))

Minusy takiego rozwiązania:

-wzmacniacz będzie "grzebany", co może utrudnić późniejszą odsprzedaż. Ale jeżeli przed odsprzedażą przywrócisz go do oryginalnej konfiguracji to nie jest minus.

-Nie będziesz miał zabawy popadając w "NOSomanię" i nie będziesz żonglował coraz to innymi NOSami wydając na nie wciąż więcej i więcej ;-)))

A teraz musisz sam ocenić co dla Ciebie ma większe znaczenie, plusy czy minusy.

Można też zaopatrzyć się w przejścióweczki wstawiane pomiędzy wzmacniacz i lampę. Przejścióweczki takie umożliwiają wetknięcie we wzmacniacz 6N2P zamiast 6N1P bez ingerencji z lutownicą w jego wnętrze.

ja zeby nie zasmiecac ,to tu sie zapytam,czy ta jolka 502b jest dobra do dynaudio(konkretnie contoura 1.1),chodzi o to ,ze chce sprobowac jakiejs lampy,a sam mam jolke hybryde, a moze primalune???dzieki za odp

rs

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.