Skocz do zawartości
IGNORED

Na jakie sposoby można zepsuć głośnik?

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż trapi mnie właśnie to pytanie,w jaki to sposób moze zepsuc sie nam glosnik w kolumnie.Nie mam tutaj na myśli kopania w głosnik,dźgania nozyczkami membrany, rzucania nim o podłoge itp.Ale wiadomo,nieraz glosnik sam sie psuje,charczy i o to mi chodzi.Z tego co wiem to głosnik mozna popsuć poprzez przekręcenie gałki volume na full + dodanie basów kiedy to juz wzmacniacz niewyrabia i przesterowuje się.Czekam na dalsze komentarze w tej sprawie...

Ja dla testu podpiołem pod 100w wzmacniacz stare kolumny 30w i jak dałem głośniej to smród i dym aż z nich szedł potym tescie do tera charczą i trzeszcZą kolumny

W języku polskim przyjeło się, że jeżeli my coś popsujemy to mówimy, że się popsuło. Natomiast jak coś nastąpi samoistnie n.p. głośnik z nienacka zaczął grać to nie mówimy, że on się naprawił tylko, że my go naprawiliśmy.

Taka ciekawostka językowa. To samo w Twoim przykładzie.

krotko - kazdy glosnik mozna zepsuc a 2 sposoby:

- termicznie (cewka sie przepala)

- mechanicznie (cewka niszczy sie uderzajac o nabiegunnik albo odrywa od membrany)

Jest jeszcze jeden sposób, trudny do wyeliminowania- poprzez niewiedzę użytkownika. Jak każde urządzenie elektro-mechaniczne , głośnik ma swoje zasady użytkowania i ograniczenia, które poznając, jego użytkownik już głośnika nie zepsuje. Trzeba jednak chcieć się odrobinę pouczyć, a z tym jest najgorzej.

Czy założyciel tematu ma na myśli swoje Tonsile 350? Jeśli chodzi o te kolumny.. Jak długo na nich słuchasz muzyki? ile kolumny grały wsześniej? Poprostu wyrabia Ci się zawieszenie głośnika - przy słuchaniu muzyki i najprawdopodobniej się wyrobiło;] Trzeba by pomyśleć nad naprawą- można to zrobić tanim kosztem kupując membranę z zawieszeniem. Usuwamy starą i podklejamy do cewki nową;] Jeśli chodzi o Tonsile to normalne- leciwe kolumny, działająca na nie mechanika- :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.