Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta przeskakuje w utworach

tomsoul

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem. Otóż zauważyłem że kiedy wypalam płytki z muzyką pochodzącą z plików mp3, to po po pewnym czasie jak je odtwarzam to słysze w utworach "przeskoki" tak jakby laser w odtwarzaczu cd( mam NADa 540) nie mógł odczytać danego fragmentu. Zauważyłem że powyższy problem jest o wiele mniej częsty kiedy słucham muzyki pochodzącej z FLAC-zków. Czy wine ponosi tutaj mój NAD? Ja wypalam płytki na Optiarc("cudo" będące wynikiem pracy Sony i Nec). Wypalam w programie EAC. Natomiast przedtem konwertuje je do plików wav przy pomocy foobara. Czy wy też macie podobne problemy?

https://www.audiostereo.pl/topic/57964-p%C5%82yta-przeskakuje-w-utworach/

Już się sprawa wyjaśniła. Po prostu NAD 540 ma prawdopodobnie słabą korekcje błędów. Uważam tak ponieważ płyta na której nad grał z błędami (przeskokami), grała ta płyta idealnie na odtwarzaczu dvd sony. Cóż będe używał Nada tylko do oryginałow natomiast te z mp3 bede grał na dvd sonki.

Z góry przepraszam że zawracałem głowe.

Witam

Jeśli Twój NAD do dokładnie C540 to masz w środku laser SF-P101N 5/8. Lasery SF-P101N z doświadczenia wiem, że są dosyć awaryjne. Najczęściej dzieje się tak, że przeskakują utwory w nieoczekiwanym momencie, przerywa lub zatrzymuje się po kilku utworach, niektóre płyty czyta od razu a niektóre dłużej wczytuje lub w ogóle nie czyta. Być może to nie wina lasera tylko tak jak pisałeś, że słaba korekcja. Jednakże ja jestem uczulony na te lasery i zawsze jak coś się dzieje złego w sprzęcie, w którym jest SF-P101N to zwalam zawsze winę na ten laser.

• 3 lata później...

Witam - świeżo kupiłem Arcam 72T na allegro - odpaliłem nową płytę, no i zaczęło się. Zauważyłem że wystarczy lekko tupnąć żeby płyta przeskoczyła, co jest dość irytujące. Czy da się coś z tym zrobić? Czy jedyne wyjście to ustawienie cd na gąbce, albo coś w tym rodzaju?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.