Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Tonsil Mistral na JBL TLX 610

raalffi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny Tonsil Mistral Front i mam możliwość zamiany na JBL TLX 610. Muzyki słucham na Ampli Yamaha RX-V861 z wykorzystaniem osobnej końcówki mocy UNIAMPA. Jednak nie mam ogromnej różnicy czy z osobną końcówką, czy z samego ampli.Dźwięk jest jazgotliwy i mało basu. Chciał bym się zorientować czy zamiana na te kolumny JBL będzie dla mnie opłacalna?

JBLe mają 8 lat ale są w idealnym stanie a moje tonsile 2 lata i też stan dobry. Miałem możliwość posłuchania chwilę jednej kolumienki TLX610 i muszę przyznać że dużo więcej szczegółów było słychać, zero jazgotliwości ale basu też nie było za wiele mimo że mają 30cm basowca.

A i jeszcze mały szczegół. JBLe mają bass reflex z tyłu a mistralki z przodu, nie wiem które rozwiązanie jest leprze dla dźwięku.

W necie mało jest na temat tych TLX610 dlatego każda informacja będzie dla mnie bardzo cenna.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57998-zamiana-tonsil-mistral-na-jbl-tlx-610/

Nikt nic nie wie na temat tych kolumn JBL TLX 610 ?

Ja znalazłem jakiś wpis na niemieckim forum na temat tych kolumn, niestety nie znam języka i nie wiem co o nich piszą.

Linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do piątku muszę podiąć decyzję o zamianie. Decyzja jest trudna gdyż za tonsilami przemawia wygląd a za JBLami Chyba dźwięk. JBLe są szersze i niższe, tonsile wyższe i smuklejsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

raalffi, 16 Wrz 2009, 13:29

to słuchanie jednej kolumny......:) dobre.

a Yamahy a w szczególności amplitunery nie mają zbyt fajnego basu.

Dlatego przed zakupem posłuchałbym.....obu .

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bas z ampi jest słabszy niż ze wzmaka stereo ja to wiem ale mam amplituner i mi wystarczy do słuchania muzyki. Mam tylko dylemat co do zamiany kolumn moje 2 letnie Tonsile Mistral na 8 letnie JBLe TLX 610. Nie chciał bym na tej zamianie stracić ani dźwiękowo ani wartościowo.

raalffi, 15 Wrz 2009, 12:02

Chciał bym się

>zorientować czy zamiana na te kolumny JBL będzie dla mnie opłacalna?

Jeśli poważnie rozmyslasz nad zamianą głosników to znaczy coś cię w nich męczy i masz niedosyt.

A to oznacza że długo z nimi nie pociągniesz.....

Jesli je wymienisz bedziesz miał inny dźwięk i ...........będziesz to robić ciągle.

Zadecyduj teraz.

..........ja bym zmienił.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tak, męczy mnie w tych tonsilach ostra i jazgotliwa góra. Grają tak jak by wysokotonowy głośnik był piezoelektryczny, a przecież to jest jedwabna kopółka. Trzeba by do nich ciepłego i ciemnego wzmaka a Yamahy raczej grają jasno i ostro, poprostu mam źle spasowany wzmacniacz z kolumnami. Z kolei szwagier, ten który chce się ze mą zamienić ma segmentową wierzę sony.

Jeśli chodzi o wartość,to ile mógł bym wziąść na allegro za tonsile a ile za JBLe ?

Czy to będą porównywalne pieniądze mimo różnicy wieku.

A co do piankowego zawieszenia mębran w jblach ile lat jeszcze wytrzyma. Głośniki są mało i cicho grane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.