Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2906 słaba dynamika

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten układ zamontowany na płytce z avt509 kombinowałem już z różnymi częściami dałem tam min nichicon gold i wima a dynamika jak była kiepska tak jest kiepska zmieniała sie tylko przejrzystość,klarowność i scena po za tym dynamika do dupy,zrobiłem pozłacane wyjścia i dałem interconect na kablu Proela podłaczam to wszystko do ampli Rotel RX-845 i jak nie podkrece basu na maxa to gra płasko jak deska,a nawet jak ma jakis bas to tylko go słychac a nie czuć w przeciwieństwie do mojego dvd yamahy-s700 na PCM1716E tam dynamika trzesie ziemią.

Czy te układy na Pcm2906 są dużo gorsze od PCM2702 czy jak zlepie karte na Pcm2702 to dynamika sie poprawi?

https://www.audiostereo.pl/topic/58045-pcm2906-s%C5%82aba-dynamika/

Witam

Tak na szybko spojazem do schematu tego przetwornika i widze ze na wyjsciu jest kondensator 680nF (C25, C26) stanowczo za malo, rownierz kondensatory miedzy przetwornikiem a wzmacniaczmi operacyjnymi 1uF(C10,C11)jest za maly. Ja bym jako C10 i C11 dal co miedzy 4,7uF do 22uF, a jako C25 i C26 dal cos miedzy 10uF 100uF (minus do wyjscia dla elektrolitów). To powinno pomoc.

Pozdrawiam Romek

I wszystko jasne,czyli wychodzi na to że ten układ ma najsłabszą dynamikę ze wszystkich jakie wymieniłem,będe próbował modowac jak napisał Pan-Harry,zobaczymy co się zmieni i dam znać narazie dziękuje za pomoc bo myślałem że cos żle złożyłem.

lupu$, 17 Wrz 2009, 17:07

>PCM2906:

>SNR: 96dB

>Dynamic Range: 93dB .....

Ten Rotel na kórym słuchasz ma znacznie gorsze parametry od teoretycznie najsłabszego z tych pcm-ek a więc nie tędy droga.

Każdy z tych układów można dobrze i źle zaaplikować i wtedy adekwatnie zagra.

Na początek proponuje posłuchać tego dac-a na innym systemie u znajomego, kolegi.

Generalnie ten Rotel jest dość słaby.

Witam

Po dokładniejszym przyjrzeniu się układowi najwęższe gardło stanowi dla mnie ten filtr na wzmacniaczu operacyjnym, pracuje on na bardzo małym napięciu zasilania to może tłumic dynamikę.Możesz spróbować podłączyć wzmaka pod wyjście samego przetwornika i zobaczyć co wtedy będzie. A jeszcze lepiej byłoby podłączyć przez jakiś bufor o dużej rezystancji wejściowej.

A co do twojego wpisu o budowie na innych kościach przetwornika, to polecam forumowe opracowania, gdzie nie kładzie się nacisku na uniwersalność jak w kitach z EP a na jakość dźwięku.

Pozdrawiam Romek

Dzieki pobawie sie z podpięciem bezposrednio pod pcm,a co do tego rotela to chyba racja jest kiepski zamieniłem go za yamahe i to był mój największy błąd ,rotel gra bardzo szczegółowo ale basem to on nie grzeszy.

Witam

Czyli znalazłeś problem teraz rozwiązanie ;). To podajesz plus zasilania na nogę numer 8 czyli tam gdzie było zasilanie oryginalnie, na nogę numer 4 dajesz minus czyli tam gdzie była masa. Masę zasilania podłączasz do masy czyli tam gdzie była podłączona noga numer 4. Przydały by się też kondensatory miedzy zasilanie a masę jakieś 100nf i 10uf najlepiej foliowca i tantala, wartość napiecia znajdziesz w notach aplikacyjnych opampów.Z mojej strony polecam na początek LM833 z tanich jest bardzo dobry ale dobrze brzmi przy wysokim zasilaniu +/-18V, trzeba by też zmniejszyć wartości rezystorów w filtrze bo lepiej pracuje z mniejszymi rezystancjami.

Powodzenia

Pozdrawiam Romek

Na pinie 15,16 tego układu jest już sygnał liniowy. Trzeba dać tylko kondensatory 4,7u i podłączyć do wzmacniacza.

Opamp w tym kicie występuje jako wzmacniacz słuchawkowy.

Mam PCM 2702 i kiedyś 2906 i dynamiki im nie brakowało.

Wpiołem się bezpośrednio na wyjście z daca przez elektrolity 4.7uf/50v i jest dynamika:) ale fajnie:) tylko zmniejszyła się trochę klarowność i średnie tony zaczeły nieco dokuczać,bo to wszystko niema żadnej filtracji ale jak bym zastosował jakiś oddzielny filtr to by to latało jak konkretne stacjonarne cd.

Witam wszystkiemu niestety winny był opamp na wyjściu ten TLC272CP był bardzo kiepski pomimo niskich wymagań co do zasilania, zmiana na NE5532 tez nie przyniosła dobrych efektów min muliło i grało kiepsko,podłaczenie besposrednio pod wyjście w dacu przynosło dopiero dobre rezultaty w postaći poprawy dynamiki ale dzwiek stał się szorstki i słychac było cyfrowe śmieći więc bez filtracji słuchanie na dłuższą mete było dość męczące.

Naszczęście przypomniałem sobie że kiedyś robiłem sobie takiego prostego cmoya do słuchawek i miałem do niego opamp BB opa2132 wiec znalazłem go i zamontowałem w miejsce TLC272cp i jakosć dzieku wprawiła mnie w zdumienie mianowicie przetwornik zagrał bardzo czysto i precyzyjnie w porównaniu z poprzednim op ampem pięknie wygładzone cyfrowe śmieci które było słychac bez filtracji,znakomicie oddzielone instrumenty,nawet pojawiła się scena której to nijak nie było z poprzednim opampem,oraz tak upragniona prze zemnie dynamika z dość niskim i bardzo szybkim i precyzyjnym basem.

Tak więc wszystkie mody odnośnie zmiany kondensatorów w lini analogowej nie przynośiły efektów bo gówniane opampy to degradowały.

Myslę że jak na tak minimalistyczna konstrukcje zasilaną tylko z usb jest to świetny sposób na dobry dzwięk z pc sb-life mam i w bezposrednim porownaniu to sb-live gra z takim bałaganem i dudnieneiem że niewiadomojakie instrumenty grają,niestety w AVT509 jak widać nie da się złożyć z kipskich elementów i zalecanego op ampa i cieszyc się niezłym dzwiękiem,konieczny jest MOD! opampa oraz kondensatorów w lini analogowej,dopiero po zmianie opampa zaczeło być słychać różnice w zmianie kondensatorów.

Mam w planach zakup opampa AD8066 podobno fajnie gra już od 5v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.