Skocz do zawartości
IGNORED

hdmi 1 vs. 1.3

szelodh

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o oświecenie. Posiadam Denona DVD 1930 oraz telewizor LG 50PS3000 z HDMI wersja 1.3 Podłączyłem kablem oba urządzenia i ZERO SYGNAŁU, BRAK OBRAZU - czy w tym momencie jest to niekompatybilne. Inna sytuacja podłączyłem swój Nbox recorder z TV za pomocą kabla HDMI (marki Hama z Avans'u za 69 złotych) i Nbox wyświetlił mi "problem HDCP". Jak zmieniłem kabel na inny HDMI (Arkas z Euro RTV AGD za 89 złotych) wszystko jest w porządku - czy może to oznaczać że kabel Hamy jest wersją 1 a Arkas 1.3 - prosze o odpowiedx na dwa pytania

pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/58165-hdmi-1-vs-13/

Jorkers, 26 Wrz 2009, 08:11

>niema czegos takiego jak kabel hdmi 1.3 i 1 :) jest tylko jeden kabel HDMI

>sa zlacza rozne hdmi 1.2 1.1 1 1.3 i sa kompatybilne do tylu

Złącze HDMI jest jedno ! (fizyczna budowa)

Odmiany HDMI 1 , 1.1 , 1.2 , 1.3 , 1.4 to po prostu kolejne możliwości dodawane do standardu za co odpowiada elektronika urządzenia. Odbiornik (np. ampli) może być zgodny ze standardem 1.1 a nadajnik (np. BLu-Ray) 1.3 ... i to będzie grać ze sobą ale nie będzie możliwa np. transmisja DSD (SACD) z którą HDMI 1.3 jest co prawda zgodny ale 1.1 już nie. Czyli kompatybilność w dół jest zachowana, z ograniczeniem do urządzenia o zgodności z niższą wersją HDMI.

https://www.audiostereo.pl/topic/58165-hdmi-1-vs-13/#findComment-1457402

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.