Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig R2000 vs Dual CV 6060 - odczucia

expostand.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przyjechał do mnie zakupiony wzmacniacz Duala. Niewielkie pieniądze - 201 zł - więc chciałem zweryfikować na własnym przykładzie pozytywne, krążące o nim opinie.

Stan - wizualnie tip-top. Technicznie - następujące sprawy do naprawienia: wyskakujące przyciski "loudness" i "subsonic", wariujące pokrętło balansu. W planach miałem zastąpienie ww. amplitunera Grundiga, z którego jestem zadowolony, za wyjątkiem nieco rozlazłego, słabo kontrolowanego basu oraz - z innej epoki - wyjść głośnikowych i wejść (niestety cinch i zacisków w nim nie uświadczysz).

Zestaw w którym zagrało, to Denon DCD-480 (docelowy DCD-2700 czeka na wymianę jednej z kości i tuning u Piotrka608) + monitory T+A Triton TR2. Ze względu na wymienione wcześniej usterki, słuchałem używając przycisku "direct"

Niestety rozczarowałem się. W porównaniu do Grundiga: węższa scena, całkowity brak głębi, mało powietrza, źródła pozorne rozlane (problemy z ich lokalizacją). Niektóre instrumenty (np. kontrabas) potrafią się "sklonować" i w zależności od wydawanego akurat tonu pojawić się pół metra w bok. Do tego pojawiły się słabo z Grundigiem "widoczne", kolumny.

Ponieważ jako pokój odsłuchowy robi 12-to metrowa sypialnia, kolumny są dosunięte do ok. 20 cm do ściany. Grundigowi wystarcza to, by kreować całkiem przyzwoitą pod względem szerokości i lekko rozciągniętą w głąb scenę. Przesunięcie kolumn metr do przodu (co czasami robię, gdy mam dłuższą chwilę na posłuchanie muzyki) skutkuje pojawieniem się naprawdę przyzwoitej głębi i jeszcze lepszą lokalizacją instrumentów i wokali.

Ta sama sztuczka w przypadku Duala nie dała nic (za wyjątkiem nienaturalnego przesunięcia w górę niektórych źródeł pozornych). Scena nadal pozostała płaska, bez głębi. Nic nie daje również zmiana ustawienia kolumn i kąta ich obrotu (a w zasadzie daje - na minus).

Ponieważ Grundiga słucham z ustawieniami na zero mogę stwierdzić, że w porównaniu z Dualem delikatnie podbity jest bas (aczkolwiek jak wspomniałem mniej kontrolowany), a sam dźwięk tego drugiego jest zdecydowanie bardziej męczący.

Przyznaję, że nie jestem zbyt osłuchany, ale wymienione przeze mnie różnice rzucają się na pierwszy "rzut ucha" ;) Zastanawiam się, jak wzmacniacz zagra z denkiem 2700. Niestety obawiam się, że Dual jest bardziej wymagający,jeśli chodzi o akustykę pokoju i rozstawienie kolumn.

Mam też dylemat: otóż amplituner jest zachowany w stanie niemal idealnym i mam opory przed zmianą fabrycznych gniazd DIN 5 na cinch. Zastanawiam się, czy ewentualna poprawa dźwięku i większy wybór kabli są warte kaleczenia tego zacnego zabytku.

Tutaj znalezione w sieci zdjęcie Grundiga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/58172-grundig-r2000-vs-dual-cv-6060-odczucia/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denon DCD 2700 zwlaszcza po tuningu wymaga znacznie lepszego towarzystwa niz oba w/w klocki. Kup wreszcie porzadny wzmacniacz. Metraz nie ma znaczenia. Tez nie mam wielkiego gabarytowo pokoju a jednak dzwiek jest wiecej niz dobry. Pozdrawiam.

discomaniac71, 26 Wrz 2009, 10:53

>Denon DCD 2700 zwlaszcza po tuningu wymaga znacznie lepszego towarzystwa niz oba w/w klocki. Kup

>wreszcie porzadny wzmacniacz.

Porządny to znaczy? Przyznam, że trzyma mnie budżet - na wzmak będę w stanie wydać maks. do 1000 zł.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dobry tzn dopasowany brzmieniowo do kolumn i zrodla i przede wszystkim odpowiedniej jakosci. Nie znam kolumn wiec nic Ci nie powiem ale mysle ze jeszcze lepiej zrobisz jak sprzedasz oba klocki i dolozysz do nowego wzmaka.

Grundig w tamtych latach był liderem rynku audio, wypuścił wiele udanych modeli. Co prawdał kupował rozwiązania od innych producentów ale później udoskonalał je i pojawiło się wiele dobrze grających urządzeń. Grundig produkował wszystkie elementy toru audio dopasowane do siebie - stąd takie zestawy nawet bez modyfikacji potrafią bardzo dobrze zagrać. W kombinacji z klockami innych producentów to już może różnie być.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.