Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt XLR-jakie przewody/wtyki do

blackjacks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem całego zestawu Kenwood L 1000, jakby ktoś chciał zerknąć to tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pojawia się problem interkonektów. Nie wydam fortuny, bo i tak nie usłyszę żadnej różnicy, ale z drugiej strony do tego zestawu nie chcę dziadostwa. Dziś życzliwy sprzedawca (nie napiszę w jakim sklepie bo nikt by mi nie uwierzył, a i sklep by się nie cieszył :) doradził, żeby się nie wygłupiać i pomyśleć o kupnie wtyków Neutrika, i przewodów cordial, profi albo monacor. Długość przewodów będzie niewielka, bo 0,5 m więc i opory śmieszne. Mam więc szukać przewodów "z metra": zbalansowanych, dobrze ekranowanych i jeśli dobrze pamiętam 3. żyłowych (nie jestem pewien tego ostatniego). Nie będę tutaj udawał się, że znam na sprzęcie, a na kablach to już w ogóle. Czy mogę prosić kogoś o poradę jakich konkretnie i gdzie, podobnie prośba o wskazanie wtyków, bo jej ich wiele.... Co do konfekcjonowania, to oczywiście oddam zawodowcom.

Dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58206-interkonekt-xlr-jakie-przewodywtyki-do/
  • Użytkownicy+

Napisz na PW do kolegi Molibdena, on się na tym zna. Ja tylko podpowiem że kabelek zrobiłbym min. 1m długi. No i żebyś się nie zdziwił kiedyś jak wepniesz inny kabelek i sprzęt zagra inaczej :-)

Olej XLR, chyba ,że masz do "pokonania" , minimum 3-10 m ścieżki sygnałowej.

System wymyslony na "estradę" ze wzglęgu na małą podatność na zaklócenia elektromagnetyczne, przy długiej drodze sygnału.(Żyła HOT przewodzi "normalną" sinusoidę, żyła COLD - dokładnie elektrycznie "przeciwległą", potem sygnały są sumowane - stąd zazwyczaj wyższy poziom i co za tym idzie , wyższa czytelność, często kojarzona z jakością.

Zaimplementowany obligatoryjnie do studyjnych systemów - poszedł w "świat szeroki", do para-audiofilskich zastosowań, ze względu na wyższy poziom sygnału - często opisywany jako lepiej brzmiący (z regóły głośniej po prostu).

pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• Użytkownicy+

marcob, "olej XLR"- jest jednak kilka spraw za XLR. Pierwsza z nich, to taka że często producent robi zwykłe IC żeby były, a nacisk jakości kładzie na wyjście/wejście XLR (nie wiem jak to jest w tym przypadku). Druga to taka że XLR nie będzie gorszy niż rca, a może byc lepszy, jednak lepiej chroni przed zakłóceniami. Czasami też wyższy poziom sygnału się przydaje.

Robert

Jeśli źrodło jest w pełni symetryczne i pre też to ma to sens, jeszcze lepiej gdy końcówka mocy też. Jeśli jednak sygnał zbalansowany jest wytwarzany z SE to jest to dodatkowy nic nie wnoszący element w torze. W domu nie ma aż takich zakłóceń by stosować XLR. Zresztą są inne sposoby typu podwójny ekran eliminujące zakłócenia. Ale mówimy o poziomie liniowym 2V i odległości 0.5m a nie przesyłaniu sygnału 2mV z mikrofonu na scenie do konsoli 50m dalej więc nie panikujmy. Trzeba porównać czy czasem po RCA nie będzie tak samo lub lepiej. Może nie warto inwestować w XLRy. Czasami to może być sztuka dla sztuki.

• Użytkownicy+

Koledzy, czemu tylko 0,5m długości ? Przecież jak robic to min. 1m mniej jest niefunkcjonalne. Wiele razy się wkurzałem że mam takie krótkie kable ?

Twierdzę że coś co słychac przy 50m, szkodzi też przy 1m, tylko że mniej.

Jeśli jednak Molibden pisze inaczej, to pewnie ma rację. Ja gdybam, On się na tym zna.

Im krótszy przewód tym mniejszy opór, tak przynajmniej pamiętam z fizyki, ale może się mylę. Nie potrzebuję dłuższych przewodów niż 0,5 m.

A co powiecie na takie coś

Ukryta Zawartość

dziękuję za opinie.

JM

Ukryta Zawartość

Przy XLR 0.5m po zamontowaniu wtyków może być mało, 0.75m nie zaszkodzi a 1m to już komfort jeśli przewiduje się dalsze połączenie. Krótkim kablem da się spiąć tylko urządzenia stojące na sobie.

blackjacks - spokojnie możesz wpiąć sobie tego Klotza do systemu.

Osobiście nie wyobrażam sobie powrotu z XLR do RCA - i nie chodzi mi tylko o większy poziom napięcia na wyjściach symetrycznych i większą głośność.

Zresztą odtwarzacz mam podpięty "i tak i tak" równocześnie, więc mogę sobie w każdej chwili zmieniać ścieżkę, którą płynie sygnał selektorem źródeł.

Po kilku minutach odsłuchu na RCA wracam bezwzględnie do XLR-ów.

Cóż łatwiejszego, żeby sprawdzić to u siebie?

Cena jest taka, że właściwie nic nie ryzykujesz a będziesz miał nauszne pojęcie, czy XLR jest Ci potrzebny, czy nie.

Klotz jest kablem wykorzystywanym w zastosowaniach studyjnych, trzyma parametry i jeżeli system jest dobry, to niczego nie zepsuje.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.