Skocz do zawartości
IGNORED

Roman Polański aresztowany

berberys

Rekomendowane odpowiedzi

mocal dla mnie zaspokojenie chuci sprowokowane zachowaniem nieletniej nie ma żadnego wpływu na ocenę dorobku artystycznego....to jest problem dla etatowych moralistów z Lechem i Jarkiem Kaczyńskimi na czele...powinien być!!!!

Czytałem....a co do wyroku to jakiekolwiek uchybienie byłoby od razu wykorzystane przez obrońców...powtórzę to byli najlepsi.

Doszło do złamania prawa USA być może w innym kraju zostałby uniewinniony a u nas wykastrowany.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Frank, 27 Wrz 2009, 19:49

w dodatku to sama matka wystawiła swoją córkę

to ma być wg. Ciebie okolicznośc łagodząca wyrok?

(przeleciałem ją, bo miała takie wyzywające mini i tak się uśmiechała)

skynyrd

Oczywiście,że nie jest to okoliczność łagodząca.

Ale,czy można założyć ,że osoba sądzona wie na sto procent o wieku partnerki.To bardzo wątpliwe.

zresztą nie wiem czy definicja pedofilii nie powinna ulec zmianie,szczególnie dotyczy to granicy wieku.

Szybciej Polański powinien siedzieć za Nastasję Kińsky,o ile wierzyć w te stare plotki.

Czytając niektóre wypowiedzi w tym wątku odnoszę wrażenie,że największym grzechem jest żydowskie pochodzenie niż sam czyn.

Za to co zrobił i dalej robi dla naszego kraju, w moim przekonaniu wszyscy powinniśmy stanąć za Polańskim murem i popierać jego w tej sytuacji całym sercem.

>> Frank, 27 Wrz 2009, 20:45

Wiedza bądź niewiedza o wieku partnerki nie zmienia karalności bzyknięcia nieletniej. Może zmienić wysokość wyroku co najwyżej.

To w II RP pijaństwo za kierownicą było okolicznością łagodzącą - bo biedaczek nie wiedział co czyni.

Kolego Skynyrd i inni koledzy!

Jako osoba wychowana w kontynentalnym systemie prawa dla mnie pewnymi aksjomatami jest wiara w istnienie m.in. np. takich instytucji jak przedawnienie karalności i przedawnienie wykonania kary.

W polskim systemie prawa karnego karalność przestępstwa ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynęło lat:

30 - gdy czyn stanowi zbrodnię zabójstwa,

20 - gdy czyn stanowi inną zbrodnię,

15 - gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat,

10 - gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata,

5 - gdy chodzi o pozostałe występki.

Karalność przestępstwa ściganego z oskarżenia prywatnego ustaje z upływem roku od czasu, gdy pokrzywdzony dowiedział się o osobie sprawcy przestępstwa, nie później jednak niż z upływem 3 lat od czasu jego popełnienia.

W ww. wypadkach, jeżeli dokonanie przestępstwa zależy od nastąpienia określonego w ustawie skutku, bieg przedawnienia rozpoczyna się od czasu, gdy skutek nastąpił (art. 101 kodeksu karnego).

Jeżeli w okresie przewidzianym w art. 101 wszczęto postępowanie przeciwko osobie, karalność popełnionego przez nią przestępstwa określonego w § 1 pkt 1-3 ustaje z upływem 10 lat, a w pozostałych wypadkach - z upływem 5 lat od zakończenia tego okresu.

Przedawnienie wykonania kary - to niemożność jej wykonania po upływie pewnego terminu.

W polskim systemie prawnym nie można wykonać kary, jeżeli od uprawomocnienia się wyroku skazującego upłynęło lat:

30 - w razie skazania na karę pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat albo karę surowszą,

15 - w razie skazania na karę pozbawienia wolności nie przekraczającą 5 lat,

10 - w razie skazania na inną karę.

Czuję się wyjątkowo niekomfortowo, gdy obywatela mojego kraju traktuje się niczym zbrodniarza wojennego (popełniającego zbrodnie przeciwko pokojowi, ludzkości i przestępstwa wojenne), bo tylko wobec sprawców takich przestępstw nie stosuje się instytucji przedawnienia.

misiomor - "Wiedza bądź niewiedza o wieku partnerki nie zmienia karalności bzyknięcia nieletniej. Może zmienić wysokość wyroku co najwyżej."

Tak wiem,ale to martwe prawo,trza by ponad połowę populacji męskiej zamknąć,jakby wszystkim rozporki zaczęli sprawdzać.

:-))

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Myślę, że i tak Polańskiemu nic nie będzie - reżyser ma 76 lat, a za sobą rządy kilku państw, super prawników, środowisko artystyczne, lobby żydowskie itp - nie postawił bym na wyrok złamanego grosza (chyba, że zawiasy dostanie - tylko nie wiem czy to możliwe w jego przypadku)

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

o właśnie

Francuski adwokat Romana Polańskiego Georges Kiejman powiedział w niedzielę, że stara się w Zurychu o anulowanie nakazu aresztowania, na podstawie którego policja szwajcarska zatrzymała reżysera w sobotę wieczorem. Według niego konwencja o ekstradycji między USA a Szwajcarią "nie jest zbyt jasna".

http://www.tvn24.pl/-1,1621379,0,1,polanski-walczy-o-anulowanie-aresztu,wiadomosc.html

>> berberys, 27 Wrz 2009, 21:05

A we mnie wzbudza sprzeciw i przerażenie fakt że Brytole jeżdżą po lewej stronie. Wstaję rano, wsiadam do wozu, wyjeżdżam na drogę i bum!

>> Frank, 27 Wrz 2009, 21:08

Jak to mawia Nelson Pass "Legal is what you can get away with". Jednak poważnie traktujący swoje obowiązki ojcowie małoletnich córek czują się nieco podbudowani faktem że przy odrobinie starań można zapudłować ew. bzykacza.

"iewykluczone, że szansą dla aresztowanego Romana Polańskiego, będzie Arnold Schwarzenegger rządzący w Kalifornii. Gubernator stanowy, tak samo jak prezydent USA może stosować prawo łaski, wobec osoby łamiącej prawo stanowe. A właśnie za złamanie tego prawa jest ścigany Roman Polański - nakaz aresztowania wysłała za nim prokuratura stanu Kalifornia."

No, Terminator do roboty !

Angelia Huston, ówczesna pani Nicholsona, w domu którego toto się zdarzyło, przegięła w obronie Polańskiego. Stwierdziła, że 13 letnia panieneczka wygladała raczej na 25 lat. Kobieta, która rąbie się u innej o 8 lat, a w przypadku tej małoletniej daje to 60 %, ma chyba coś za dużo testosteronu.

przecież ten Liebling to kurdupel- to jedno wystarczy do aresztowania

kurdupel (ma kota?) znaczy zbok, ohyda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Frank ponownie przypominają okoliczności afery Polańskiego

"Tym niemniej miała 13 lat, a reżyser przyznał, że zdawał sobie z tego sprawę. Według policjanta, który go zatrzymywał, Polański nie widział problemu w uprawianiu seksu z nieletnią."

Ukryta Zawartość

P.S.

Nie oceniam jego postępowania tylko zastanawia mnie niedorzeczność sytuacji Sikorskiego i Prezydenta reprezentujących państwo w którym walka z pedofilią stała się publicznym priorytetem.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.