Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kabli sygnałowych we wzmacniaczu

tom.m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

ostatnio wymieniłem kable sygnałowe we wzmacniaczu lampowym Pocahontas, zastosowałem drut srebrny 999 o średnicy 0,6 mm. Mam wrażenie że wszystko w dźwięku zrobiło się większe i bliższe i trochę ostrzejsze, wiem że srebro należy wygrzać, zastanawiam się tylko czy nie przesadziłem ze średnicą drutu 0,6, czy na sygnał nie powinno pójść coś cieńszego. Gdybyście mieli jakieś doświadczenia lub sugestie to będę wdzięczny.

nie przesadziłeś niby dlaczego ? po to dajemy srebro gdyż uważamy że będzie lepiej .tak samo jest ze średnicą(oczywiście w granicach smaku)

ja większość połączeń w swoim cd robiłem 0,9drutem a tam napięcia sięgają mikrowoltów

a interkonekty 3.0mm :)

Odważny jesteś. Też gram Pocahontasem i nie wiem czy to dobry pomysł w tym wzmaku coś grzebać w kablach. Jest on bardzo czuły na zmiany (gniazd, interkonektów, sieciówki itp.). Zatem jak coś grzebniesz we "flakach" - to od razu słychać. Nie zawsze idzie to w dobrą stronę.

Zrobiłem to bo te detale da się poprawić stosunkowo niewielkim kosztem a wnoszą poprawę. W swoim wzmaku wymieniłem parę drobiazgów na plus, nie zmieniając konstrukcji która sama w sobie jest bardzo dobra. Ale kilka detali w tym wzmacniaczu nie jest najwyższych lotów, min kable sygnałowe. Poza tym wszystkie te zmiany są odwracalne.

• 3 lata później...

Odświeżam temat. Muszę wymienić potka na Alpsa, więc przy okazji wymienię marne kabelki łączące potka z gniazdami IC. Pytanie tylko jakie kupić kabelki? Może coś zaproponujecie?

Ew mogę pociąć jakiś IC? Jakieś propozycje - jaki IC się nada? W sumie tak na oko potrzebuję z 1,5m?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamontuj sobie tego prostokątnego Neotecha,ja mam z tego zrobiony interkonekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.