Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wyborze wzmacniacza Stereo

RadmorFan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy na tym forum. Od niedawna chciałbym zakupić sobie używany wzmacniacz stereofoniczny. Do taj pory używałem głównie krajowego audio takiego jak Radmor 5102, Radmor A-5510 czy Radmor 5412.

Chciałbym na to przeznaczyć około 300 zł.

Słucham głównie rapu, ale również jazzu, R&B i podobnych gatunków. Muzyki słucham głównie z płyt CD a czasem z Winyla.

Posiadam kolumny o mocy znamionowej 80W (japońskie) dwu-drożne z BR (8 Ohm). Kable głośnikowe, przewody połączeniowe, stolik itd jest ;) Do słuchania muzyki mam przygotowany specjalny pokój.

Od wzmacniacza wymagałbym tranzystorów, układów scalonych czy hybrydowych nie uznaje. Niechce również sterowania z pilota. Mnogość wejść i innych bajerów również za mną nie przemawia. Dość prosta konstrukcja z wejsciem na CD, gramofon z wkładką magnetyczną oraz pętlą magnetofonową. Na allegro przeszukiwałem firmy takie jak HK, Denon, Pioneer i Technics. W tym przedziale marek chciałbym się poruszać. Moc znamionowa około 60W - 80W. Minimalna impedancja wyjsciowa wzmacniacza to 8 ohm.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek rady czy wskazówki.

Pozdrawiam ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/58354-pomoc-przy-wyborze-wzmacniacza-stereo/

Korzystałem głównie z A-5510 i nie narzekałem. Ale chce mieć drugi w razie czego, a Radmorka oszczędzać i używać od świąt. 5412 sprzedaje. 5102 też ;)

• Użytkownicy+

RadmorFan, czemu nie przeczytasz innych bliźniaczych tematów, są ich dziesiątki? Oto kilka ostatnich :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

jacch, 3 Paź 2009, 01:02

>A ma złocone(żółte) wejsiai wyjścia?

;-)))

Jacch ładnie to się tak nabijac ;-) ?

ŁADNIE, jak ktoś zasłuży.....

• Użytkownicy+

Jacch, sorki że popsułem ci zabawę, ale szkoda żeby nowy się zniechęcił.

A co racja, to racja- Radmor - CZYTAJ,CZYTAJ,CZYTAJ, bo siły brak, no żebyś był kobietą , to co innego ...;-)))

palton - odpowiadam kulturalnie i uprzejmie, że nie ma złoconych wejści i wyjść :) Nie mam zamiaru się poniżać do pyskówek na poziomie Unitra-Klubu.

Czytałem tutaj sporo tematów, lecz większość nie dotyczyła mojego problemu. Poza tym nie każdy ma taki sam gust muzyczny jak reszta forum, prawda? Poza tym inni wolą Yamachy a inni Pioneery.

Zastanawiam się nad tymi modelami:

Harman Kardon HK6100

Pioneer A201

Pioneer SA608

Technics SU810

Marantz PM 30 i wyżej.

Z zasady wiem, że podawane moce są dość zawyżone czasami, bo jak uzyskać moc 2 x 90W przy poborze z sieci równym 200W?

• Użytkownicy+

RadmorFan, moc wzmacniacza to sprawa trzeciorzędna, ważniejsza jest skutecznośc kolumn i wydajnośc prądowa wzmacniacza. Napisz jakie duże pomieszczenie i co to za kolumny (Japońskie;-), a jeszcze lepiej jaką mają skutecznośc.

Z pioneera to A 400x (ok 500zł, może mniej ?), marantz też się nadaje, poza tym denon 250se, lub lepiej 350se i oczywiście Rotel.

Robert

Ps. Niech kolega się nie denerwuje, w tym tygodniu piszemy i polecamy chyba 3 - słownie trzeci raz te same urządzenia, więc niema się co dziwic.

A co powiesz o Yamaszce AX-500, Sony TA F270 lub Technics SU V450?

Są to kolumny Technics SB-T100, ale planuje zrobić jakieś mocniejsze DiY. Skuteczność to 90 dB/W mierzone decybelomierzem przy sygnale 1 kHz ze wzmacniacza (1 W zmierzone na wyjściu) w odległości 1 metr od przetworników ;)

Wydajność prądowa ma znaczenie, bo gdy jest za mała to i mocy nie wyciśniemy ze wzmacniacza tyle ile trzeba.

• Użytkownicy+

Czy to te kolumny ?

Ukryta Zawartość

O tej AX-500 pisaliśmy, zdaje się w którymś z linków wcześniej wklejonym.

Ukryta Zawartość

Tak to te kolumny. Tylko te 84 dB to albo zły wynik, lub ja źle coś zmierzyłem.

WOY - jest to pokój o wymiarach ok. 16m kwadrat. Przy frontowej ścianie jest stolik na CD, wzmacniacz i adapter. W rogach kolumny. Ściany boczne są pokryte miekkim materiałem, tył również. Na podłodze dywan. Podświetlone kinkietami ściany boczne. W rogach są ustawione duze donice z kwiatami o wysokości około 1.6 metra. Jest też mały barek w jednym rogu (tył) obok donicy. Przed szafką jest okno.

Ale planuje zaadoptować na to strych ;) Taka robota na zimę ;)

>RadmorFan

To całkiem nieźle. Akustyka z tego co piszesz pewnie sprzyja, zatem początek do budowy dobrego stereo już masz. Teraz pomyślę, co ja bym tam u Ciebie zrobił.

Pozdrawiam Mariusz.

• Użytkownicy+

Wzmacniacze Technicsa odradzam, jest słaby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz trochę o tej AX-500

Ukryta Zawartość

Na akustykę nie narzekam ;)

Na korzyść Yamaszki przemawia na pewno jedno - wygląd. Parametry też nie są złe. Tylko czy do ceny 350 zł dostane ją w dobrym stanie?

• Użytkownicy+

Jeśli chcesz zrobic kolumny DIY, to polecam coś podobnego, jak na zdjęciu.

Tu masz link :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na pierwszym zdjęciu w tyle, kolumny mojego brata. Grają lepiej niż kupne za 5000zł.

Robert

post-24402-100004280 1254574436_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RadmorFan

Dopiero teraz dopatrzyłem się tych 300 pln. a wydawało mi się że widzę 3000. W takim razie pozostaje Ci jakiś stary Rotel lub Nad. Może Nad 304? lub Rotel 920?

Ale tego będzie ciężko posłuchać, może w komisie?

Życzę udanych łowów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.