Skocz do zawartości
IGNORED

zbudować swój kabelek głośnikowy

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

można poszukać na necie z jaką prędkością poruszają się elektrony ale prędkości fal elektromagnetycznych w przewodnikach są zbliżone do prędkości światła z tego co pamiętam,

co do przeskoków z przewodnika na przewodnik to powoduje zamazywanie informacji też można poczytać tak samo efekt naskórkowości jeżeli za gruby jednolity przewodnik to prąd zaczyna płynąc jego powierzchnią a nie przekrojem zmieniają się rezystancja itd co jest niekorzystne tak samo jak prądy wirowe z tego co pamiętam na powierzchni zamazują informację sygnału,

sama struktura krystaliczna miedzi i czystość też ma znaczenie bo elektrony przeskakują pomiędzy ziarnami kryształów jeżeli są duże ilości przeskoków to jest to znowu ponoć nie dobre dla sygnału itd

:)

Focal + Naim

mikson, 10 Gru 2009, 15:52

>można poszukać na necie

>można poczytać

czy możesz odszukać źródła tych informacji?

bardzo jestem ciekaw.

a co do efekty naskórkowego i prądów wirowych to owszem takie zjawiska w przyrodzie występują.

nie jestem tylko do końca pewien jakich zjawisk fizycznych dotyczą ;-)

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Witam, czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów wie, gdzie w Polsce można kupić takie "coś" ? Taki splitter kosztuje $5.5 za 10szt, niestety min. zamówienie w parts-express.com to $50 (a może zamówienie zbiorowe ?). Pozdrawiam

post-4809-100008173 1260461608_thumb.jpg

Klasówka z fizyki? Zaliczyłem wiele lat temu więc mi daruj. Pisze tylko o tym czego jestem pewien na 100%.

ad.1 bliska prędkości światła (w zależności od rezystancji samego przewodnika)

ad.2 nie wiem

ad.3 nie powoduje, ponieważ faktycznie (umownie odwrotnie) minusem prąd płynie do kolumny zaś plusem wraca do wzmacniacza.

mikson, 10 Gru 2009, 16:10

>a dlaczego ja mam szukać za Ciebie?

efekty naskórkowe występują dla częstotliwości powyżej 200 kHz.

prędkość dryftu elektronów w przewodniku to kilka centymetrów na minutę! minutę.

i nie mówimy tu o fali tylko o elektronach które mają rzekomo skakać z drucika na drucik.

skoro są straty, to może jak się za słabo taki elektron odbije to ma szansę nie dolecieć i spadnie biedaczek na podłogę i się potłucze?

straty na przeskokach elektronów - co to za prawo fizyczne się pytam i o jakiego rzędu stratach mówimy?

może jak damy zbyt dużo drucików w lince to piękne wybrzmienia maja szansę się zagubić gdzieś w czeluściach kabla? dźwięk się zrobi zmulony i bagnisty.

to bardzo istotne zagadnienia - nie trzymajcie ich dla siebie tym bardziej że wynikają z przemyśleń - nikt na świecie jeszcze tego nie publikował!

>ad.1 bliska prędkości światła (w zależności od rezystancji samego przewodnika)

Tak, ale tylko jeśli mówimy o ruchu chaotycznym elektronów w krysztale. Przepływ prądu do powolny dryf takiej chmury zasuwających we wszystkich kierunkach elektronów, prędkość dryfu jest oczywiście zależna od natężenia, oporu itd ale są to wielkości rzędu jedynie dm/s. Za to fala elektromagnetyczna porusza się z prędkością zbliżoną do pr. światła.

>ponieważ faktycznie (umownie odwrotnie) minusem prąd płynie do kolumny zaś plusem wraca do wzmacniacza.

Nie, no, Panowie... przecież mamy tu prąd przemienny! Oznaczenia plus/minus są tylko po to żeby daltonista nie miał problemów z podłączeniem kolumn.

Swoją drogą, jeden pan z poważnego sklepu audio ciekawie wyraził się o przewodach: wszyscy wiemy że jest zero, faza i opcjonalnie ziemia. Wg tego pana jest plus, minus i zero, prawie jak XLR.

Ale nie psujmy wątku, o tym czym jest prąd było setki razy, jest i w książkach, i w wikipedii.

Pzdr

ok, udowodnij nam fizyku że nie ma różnicy między plecionka a solid corem. Udowodnij że ani jeden elektron w plecionce nie zginie a co lepsze tego nie słychać...

impuls fali elektromagnetycznej jest bliski prędkości światła zaś sama chmura dryfujących elektronów przeskakuje po strukturze kryształów oraz pomiędzy przewodnikami jeżeli istnieje taka możliwość to zaburza rozkład elektronów i powoduje w pewien prąd i pole elektromagnetyczne które zaburza samą falę elektromagnetyczną powodując utratę informacji w niej zawartej tak to rozumiem. do tego jest jest jeszcze szereg innych zjawisk które wpływają na indukcyjność i pojemność co wpływa na specyficzny "charakter filtrowania pasywnego" (degradacja i zaburzenia barwy i samego sygnału)

sorki tak na szybko pisałem

to co sprawdzamy nawojowy w ładnej emalii?

Focal + Naim

Ja sobie daruje teorie naukowe ale na pewno sprawdzę inne grubości kabelka solid core i dam znać czego więcej, góry, dołu czy też nie ma zmian... POZDRO

dokładnie

darujmy sobie wykłady z fizyki

tylko skupmy się na wyszukanie fajnego solid cora i przetestujmy każdy na swój sposób / pomysł , co z tego wyjdzie podzielimy się wrażeniami , ma być fajna zabawa a nie udowadnianie czegoś komuś i psucie tematu.

pozdr

Focal + Naim

Dzisiejszy zakup: 4m 2x2,5mm kw. Rezultat w porównaniu do poprzedniego solid cora ~1,2mm też z Casto:

jeszcze więcej góry w sensie powietrza i otwartości, a co za tym idzie jeszcze lepsza stereofonia i poprawa rozdzielczości. Kabelek bardzo głośny. Jakby przybyło kilka wat. Słuchałem zawsze na 10-11 teraz nie dochodzę do 10. Bas jeszcze bardziej kontrolowany ale o dziwo nie ma go mniej. Jest go tyle samo co w poprzednim lecz ma jeszcze lepszą kontrolę. Dźwięk bardzo gładki i naturalny.

Oczywiście w porównaniu do poprzedniego kabla z Casto różnica jest już bardzo delikatna aczkolwiek słyszalna. Co do wcześniejszych plecionek to nawet nie będę porównywał bo nie ma sensu porównywać poloneza do mercedesa.

Do wszystkich tych którzy zaraz mnie zaatakują krzycząc że bzdura co ja wiem itp idt...

JEST TO MOJE ZDANIE I NIE PISZ NIC JEŚLI NIE SŁUCHAŁEŚ TEGO TYPU KABLA !!!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

antycable robimy? :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

tu znalazłem ale cienkie druty w izolacji teflonowej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

tu jest drut srebro i izolacja teflonowa na metry

Ukryta Zawartość

można z metra kupić jubilerski taniej ale czy lepszy?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Odnośnie nawojowego.

Drut najczęściej kupowuje się na wagę, tzn na szpulki o różnych wagach. Znając gęstość miedzi łatwo obliczyć ile metrów jest na szpulce. Tak wychodzi najtaniej.

Oznaczenia: podany drut to DN2E200, co oznacza że jest w podwójnej emalii (2E) która wytrzymuje 200*C. Jeśli by bawić się w coś jak antykable (oba obieguny blisko siebie, nieosłonięte) to podwójna izolacja jest ważna. Do mojego projektu raczej pojedyncza (DNE, i raczej ok 150*C).

Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji co do użytej miedzi. Na pewno nie jest to jakiś wypas, tym bardziej że drut nawojowy jest nieco sztywniejszy i bardziej kruchy niż drut z miedzi prażonej albo OFC. Ktoś gdzieś widział nawojowego z lepszej miedzi?

Link do sklepu w Poznaniu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

Ja mówię o oplotach nie koszulkach.

A Matt kupował teflonuy w Słupsku.

Jak się ma do kablowania taki drucik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.