Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

blazius, 14 Paź 2009, 10:15

>Test jest zdawany przez audiofila a nie dla osób postronnych. Palton ma chęć do niego przystąpić,

>więc musimy zaakceptować jego uprzedzenia i poglądy. I to nawet dobrze że je ujawnia. Może je

>zweryfikuje, może nie.

>Chyba sensowniej gdy przystępuje audiofil z poglądami niż jego żona bez poglądów.

bardzo dobrze, że audiofil, bardzo niedobrze, że przed testem podważa jego wyniki, zależnie, czy mu się spodobają, czy nie. Absurd.

byca, 14 Paź 2009, 00:27

>Jeżeli już w teście jawnym nie usłyszycie różnic,znaczy się akustyka kuleje i nie ma sensu się

>wysilać.

Akustyka jest bardzo ok. Celowo polozylem na calej podlodze wykladzine dywanowa na filcu, a dodatkowo jeszcze podlad piankowy jaki uzywa sie pod panele podlogowe. Zaslony ciezsze welurowe, namarszczane. Wczesniej - nie znajac jaki bedzie efekt akustyczny - kupilem trzy tafle gabki o zwiekszonej gestosci(2szt - 1200 x 2000 x 30 i 1szt - 100 x 1200 x 2000), z ktorych byly planowane ustroje. Okazalo sie jednak, ze sa niepotrzebna. Obecnie jest celowo zachowany minimalny, ledwie slyszalny - trwajacy ulamek sekundy - poglos.

Goszczacy u mnie sluchacze czesto zauwazaja i podkreslaja ten wazny aspekt - akustyke - jako bardzo dobry.

Zatem, okreslonego wyniku testow nie mozna obarczac zla akustyka

> Zatem, okreslonego wyniku testow nie mozna obarczac zla akustyka

Jeśli wynik będzie inny od oczekiwanego może zostać obarczony setką innych powodów niż "jakaś tam" akustyka :) i to przez obydwie strony w zależności od wyniku.

Konio, 14 Paź 2009, 10:42

>> Zatem, okreslonego wyniku testow nie mozna obarczac zla akustyka

>

>Jeśli wynik będzie inny od oczekiwanego może zostać obarczony setką innych powodów niż "jakaś tam"

>akustyka :) i to przez obydwie strony w zależności od wyniku.

dobrze zrobiony test ABX daje zawsze ten sam wynik: urządzenia się różnią, jeśli są mierzalnie różne. Proste.

blazius, 14 Paź 2009, 10:15

>Test jest zdawany przez audiofila a nie dla osób postronnych....

Nie nazywajmy tego zdawaniem, bo jak tak bedziemy podchodzic, to - podobnie jak poprzednio - nie znajdzie sie druga chetna osoba do potestowania. Tak jak pisalem wczesniej..., najpierw bedziemy testowac jawnie i dopiero po stwierdzeniu slyszalnych roznic, pobawimy sie w testy slepe. Mysle, ze palton i drugi uczestnik zechca tez posluchac Tannoy i - jak sadze - zgodza sie co do nieslyszalnych roznic miedzy wzmakami czy cd-kami na tych kolumnach i zapewne stwierdza rowniez, ze w tym przypadku slepe testy nie maja juz sensu. Natomiast zobaczymy, co wyniknie podczas testowania z uzyciem kolumienek B&W DM705, czego sam jestem ciekaw. Zreszta wiele osob w tym watku postulowalo, ze podobne testy nalezy przeprowadzic z innymi kolumnami w torze.

W zasadzie zgoda. Ale jeśli poprzestaniecie na odsłuchach jawnych, to nie posunie to sprawy do przodu. Dlatego piszę o zdawaniu. Zróbcie paltonowi ślepy ABX i opiszcie jego przebieg w formie statystyk, jak Bozia przykazała. Wtedy będziemy kolejny kroczek dalej. Najpierw zmontujcie zestaw ze sprzętem paltona, lub z jego przewagą.

blazius, 14 Paź 2009, 12:28

>W zasadzie zgoda. Ale jeśli poprzestaniecie na odsłuchach jawnych, to nie posunie to sprawy do

>przodu. Dlatego piszę o zdawaniu. Zróbcie paltonowi ślepy ABX i opiszcie jego przebieg w formie

>statystyk, jak Bozia przykazała. Wtedy będziemy kolejny kroczek dalej. Najpierw zmontujcie zestaw ze

>sprzętem paltona, lub z jego przewagą.

A jaka jest różnica pomiędzy zrobieniem testu ABX, a jego nie zrobieniem, w sytuacji, gdy "badany" twierdzi, że nie słyszy różnic i musiałby zgadywać ? Można puszczać muzykę i rzucać kostką ;)

Miejmy nadzieję że palton w jawnym usłyszy różnice i dojdziecie do ślepego. Bo jak nie to znowu będą głosy że spotkanie było towarzyskie, procedura uproszczona a badany skołowany już nie wie jak sam się nazywa i pewnie zebrani tylko piwko popijali zamiast się przyłożyć.

blazius, 14 Paź 2009, 12:56

>Miejmy nadzieję że palton w jawnym usłyszy różnice i dojdziecie do ślepego.

Ja bym wyróżnił 3 poziomy testu:

1. Jawny zwykły, podłączamy sprzęt i słuchamy. Tutaj wszyscy wszystko słyszą.

2. Jawny z wyrównanym poziomem. Tutaj większośc ludzi przestaje już słyszeć różnicę, niektórzy się do tego nie przyznają i brną dalej...

3. Test ABX :)

Ja sie zgadzam na taki abx: Ustalam poziom wysterowania kolumn grand utopia tak jak słucham kiedy mi nieco bije. Bierzemy totalnego morderce wzmacniaczy czyli utwor nr 7 z pierwszej płyty black sabath. Podłączam gryphona diablo , którego bardzo lubie lub dzielone monobloki np martona , lub tez brystona.

Potem zapinaci mi wzmacniacz techniksa i czekamy co i kiedy pierwsze sie spali... Oczywiscie nie widze , ktory gra wzmacniacz bo nie musze widziec za to słysze róznice i czuję swąd palącego sie zasilacza i cewek w kolumnach

Powyższy wpis proszę traktować jako merytoryczne zawracanie dupy z poziomu tegoz tematu na forum.

Ten mój abx jest tylez samo miarodajny i merytoryczny co przeprowadzony powyzej.

climax99, 14 Paź 2009, 15:11

>Ja sie zgadzam na taki abx: Ustalam poziom wysterowania kolumn grand utopia tak jak słucham kiedy

>mi nieco bije. Bierzemy totalnego morderce wzmacniaczy czyli utwor nr 7 z pierwszej płyty black

>sabath. Podłączam gryphona diablo , którego bardzo lubie lub dzielone monobloki np martona , lub tez

>brystona.

>Potem zapinaci mi wzmacniacz techniksa

technics z reguły mocą nie zabija, ale wzmacniacze o dużej mocy wcale nie muszą być absurdalnie drogie. A te Utopie to an AS słuchasz ? ;)

aaa i jeszcze jedno, nie porównujemy gryphona np do brystona , skoro wszystkie wzmacniacze graja tak samo to i pewnie techniks tyz,

Zestaw testowy:

Sprzet jak wyzej

cd wszystko jedno

portugalska trawka

mieszanka lsd z delikatna nutka pcp

glosna muzyka black sabath

Ochroniarzy zeby mogkli mnie powstrzymac tylko jakis rosłych prosze

Za dodatkowe atrakcje mozemy uznac iz techniksa po tescie moge zrzucic ze schodów

Nastepnie testujemy perkusje{instrument}

załozyciel wątku nachyla sie nad talerzami a rochu wali pała w talerz ile wlezie

Porównamy rasowe talerze z jakimis tanimi.

Potem test bębna {tego na samym dole}

nieco juz przygłuchy ochotnik wkłada głowe do srodka a ochotnik nr 2 napieprza dopoty bęben nie pęknie

Pkt 3

Wzywamy pogotowie

Policje {bo burda bedzie na 100%}

dorazną pomoc psychiatryczna

wyniki testu publikujemy na forum

I znow jest sie o co kłócić.

Paweł ja to wszystko wiem, to ze jestem żartobliwy nie znaczy ze głupi.

Tylko sobie robie zarty, musi byc ktos taki jak ja zeby się autorytety forum nie pozabijały. Jak ja patrze ja wy przeżywacie te bzdury, to mnie wesołośc na cały dzien ogarnia.

climax99, 14 Paź 2009, 15:30

>Paweł ja to wszystko wiem, to ze jestem żartobliwy nie znaczy ze głupi.

>Tylko sobie robie zarty, musi byc ktos taki jak ja zeby się autorytety forum nie pozabijały. Jak ja

>patrze ja wy przeżywacie te bzdury, to mnie wesołośc na cały dzien ogarnia.

kurcze, szkoda, że nie jesteś taki wesoły w swoim wątku o hajendzie, który rzekomo nie zdechł :)))

Gdzie było Twoje poczucie humoru, gdy mięsem rzucałeś ?!?

wiesz bo rbej nieco przesadził, to i riposta była, zas jak widzę , my to znaczy ja i Ty potrafimy na szczęscie jescze diametralnie sie róznic aczkolwiek nie zniżąc do poziomu pitekantropa. Pomijając róznice , które nas dzielą jestem Ci wdzieczny za ironie jaka reprezentujesz, wytrwały stosunek w obronie swych racji, niejodnokrotnie cięty język. Z upływem czasu musze jednak pzryznac , iż jest w tej Twojej całej wesołej twórczosci cos co mnie przyciąga. Mianowicie mimo iz potrafisz jechac po mnie jak po łysej kobyle to czynisz to w sposób , który nie uraga debilizmowi panujacemu na tym forum. Jest to Twoja swoistego rodzaju Forumowa{i mam nadzieje ze tylko taka }Niechec do mojej osoby lub raczej nicka i jego naleciałosci. jak juz pewnie zauwqzyłes wspiołem sie na granice własnego cynizmu i niejednokrotnie pisze wierutne bzdury w celu zapełnienia własnego cynizmu odrobina wesołosci tegoz forum. W SPRAWACH AUDIO:

Nie bede z Toba polemizował ponieważ pławisz sie w zbyt płytkim brodziku intelektualnym a moja erudycja nie jest adekwatna do Twojej elekwencji.

To równiz wez w cudzysłow bo jak zauważyłes wczesniej szanuje cie jako człowieka , szanuje chociaż nie podzielam Twoich przekonan a prawdziwy ubaw mam z merytoryki a raczej z głebi merytorycznych Twoich wynurzen. Cóz kazdy jest inny , mnie tam XyZ na forum nie przeszkadza szkoda ze climax Zetowi zawadza.

climax99, 14 Paź 2009, 16:08

>Twoich wynurzen. Cóz kazdy jest inny , mnie tam XyZ na forum nie przeszkadza szkoda ze climax >Zetowi zawadza.

nie odwracaj kota ogonem, nigdy nie blokuję za poglądy, tylko za celowe trolowanie, co Ci się, niestety, często zdarza..

Większość forum się ze mną nie zgadza i jakoś większości nie blokuję.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.