Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer...? Blagam - pomocy...

chris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako ze znawca na tym polu nie jestem, chce sie Was poradzic w pewnej kwesti...

Mam pokoj 4 na 5... a w nim: amplituner RXV 596, DVD S 540 i kolumny NS 300 - wszystko oczywiscie Yamahy. Od pewnego czasu zastanawiam sie nad dokupieniem subwoofera, w wiekszym stopniu zalezy mi na muzyce(glownie rock, ponadto Metallica czy np. Iron Maiden itp.), ale chcialbym zeby sprawdzal sie tez dobrze w filmach. Po glowie chodzi mi pare glosnikow takich jak np. Yamaha SW 320, badz 315(czym one w ogole sie roznia?), Koda SW 1000, a moze pomyslec nad Paradigmem 1200? Albo cos innego? Slyszalem tez, ze czasem lepiej kupic dwa i dobrze rozmiescic, a efekt moze byc naparwde dobry. $ jakimi dysponuje to ok. 2000 zl...(dodam jeszcze ze chcial bym wydac te pieniadze raz a pozadnie, bo raczej nie stac mnie na ciagle i sukcesywane ulepszanie sprzetu, achcial bym miec cos naparwde niezlego) Blagam - powiedzcie jak Wy to widziecie? Czy do takiego pokoju zakupienie mocniejszego subwoofera nie mija sie z celem czasem? Czy w ogole jest snes w kupnie subwoofera? Moze lepiej wymienic kolumny na inne a te sprzedac?

Z gory dzieki wielkie dzieki...

Qrcze umiescielm to najpierw w innej zakladce przec pomylke... teraz jeszcze troszke poprzegladalem ta... a i tak dalej nie wiem... tzn. jedno sobie uswiadomilem ze Paradigm to chyba bylaby wielka pomylka w moim przypadku?

Wiec co w przedziale do 2 tys. zl???

Pomocy...

https://www.audiostereo.pl/topic/5849-jaki-subwoofer-blagam-pomocy/

witam,

Naprawdę podoba mi się ten wpis. Gdyby wszyscy tak pytali było by dużo łatwiej odpowiadać !!!

chris paradigm 1200 to rzeczywiście w twoim przypadku pomyłka, choć jego młodszy brat może Cię zainteresować. Ps-1000 lubi właśnie taką muzykę (rock, mettalica) czyli krótkie szybkie udeżenia, nie radzi sobie z dłłuugim basem, wtedy traci kontrole. Jeżeli chodzi o kino to znasz moje zdanie. Najlepiej go posuchaj, nie ukrywam że jest to pozycja specyficzna, ale ma parę asów w rękawie.

Jeżeli chodzi o yamahę to tutaj kontrola jest jeszcze gorsza niż u paradigma, ogólnie pod względem brzmienia przypomina paradigma jest tylko słabszy i nie schodzi tak głęboko.

Ja bym na twoim miejscu poszukał czy gdzieś nie można kupić Rel Quake, powiem Ci że sam trochę żałuje że go nie kupiłem, można by go śmiało uznać królem subwooferów do 2500zł.

Pozdrawiam i życze wszystkim więcej takich wpisów

Gość chrs

(Konto usunięte)

Wielkie dzieki...

Wlasnie znalazlem cos o wspomnianym przez Ciebie subwooferze(choc szczerze powiem - nie wiem o co w tym za bardzo chodzi, ale sub jest postawiony na pierwszym miejscu nawet przed B&W)... jego cena to 350 do 420 funtow... moze da sie go gdzies znalesc w Polsce... popytam na allegro...

Osobiscie doszlem do wnisku ze subwoofer "pogarsza" dzwiek przy osluchu muzyki w stereo. Chodzi o to ze jest malo utworow zaporgramowanych z niskimi dzwiekami ktore wlasnie subwoofer ma odtwarzac wiec wiekszosc podkreca swe sub'y a effekt jest nieciekawe dudnienie. Jesli jestes fanem nowoczesnego hip hopu to owszem, subwoofer popracuje sobie z takimi nagraniami, ale generalnie odradzam subwoofera do stereo (jesli nie wydasz 2000$ - 3000$ na hi fi-sub)

Tak na codzien to moj subwoofer jest jedynie uaktywniony gdy ogladam filmy oraz TV.

"Chodzi o to ze jest malo utworow zaporgramowanych z niskimi dzwiekami"

Nawet zwykly fortepian brzmi inaczej z subwoferem!!! niskie tony tony to nie tylko orgny i marimaphon, to kotly, basy wiolaczele, fagoty.....

"...ktore wlasnie subwoofer ma odtwarzac wiec wiekszosc podkreca swe sub'y a effekt jest nieciekawe dudnienie...."

jesli palanty podkrecaja to co sie dziwic ze dudni, gdyby zostawili galke glosnosci w spokoju tam gdzie powinna byc nie mieli by powodow do nazekania.

Odnosze wrazenie ze wiele osob jeszcze nie pokapowalo, ze sub to nic innego jak kazdy inny normalny glosnik, tyle ze aktywny i odpowiedzialny za najnizsze pasmo. To cigle deklasowanie subow przy zastosowaniach stereo zwalanie winy "dudnienia" na suby, zmiast przyznania sie do nieumiejetnego poslugiwania sie nim i kojarztenie suba tylko z iloscia basu to dowod braku pojecia o tym co mozna takim subem osiagnac.

xajas

ww.jaschik.com

Ja też uważam że sub jest potrzebny do stereo a temu co narzeka na suby widocznie nie wie jak sie nimi posługiwać, bo sub dobrze zestrojony powinien nie grać jak oszalały tylko elegancko współpracować z kolumnami frontowymi.

Nie wyobrazam sobie teraz sluchania muzyki bez subwoofera. Swiadomosc ze nie musze blagac kolumn o przeniesienie najnizszych hercow uspokaja mnie gdyz wiem ze mam zawsze na to zapasik w subwooferze. Subwoofer to nie tylko osobny kanal w KD but a wonderful addition to your existing set of speakers. Niestety dodanie subwoofera czesto powoduje ze musimy przeorganizowac akustyke pokoju i wyeliminowac wszelkie "brzeczalki" ktore sub moze wzbudzic. Ale mam pytanie, basy sa podobno trudne do zlokalizowania - dlatego ustawienie suba ( lewa, prawa) jest nieistotne. Czy aby na pewno???????

Ja z uporem maniaka polecam Rel Quake:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam go sam i nie zaluje. Jest naprawde bardzo dobrym glosnikiem. Moim zdaniem naprawde potrafi wywolac trzesienie ziemi w pokoju.

Oczywiscie korzystam z niego w stereo. Jazz brzmi naprawde rewelacyjnie. Polecam

Ukryta Zawartość

Ten Rel jest chyba zrobiony z dykty, 7,4kg jest śmiechu warte.

Sam wzmacniacz z płytą powinien ważyć 3kg, głośnik 2 i zostało 2,4kg - tak jak napisałem, dykta.

Osobiście nie dziwią mnie słowa:

"Osobiscie doszlem do wnisku ze subwoofer "pogarsza" dzwiek przy osluchu muzyki w stereo..."

ponieważ większość subwooferów nie nadaje się do słuchania muzki. Od tego powstał termin "subwooferowe brzmienie" co oznacza brzmienie bez kontroli dudnienie. Wystarczy iść do Media i posłuchać, czasami nawet 10-ty z rzędu subwoofer jest do niczego.

Dobry sub i 2k PLN? To do siebie nie pasuje. Do kina oczywiście nadaje się każdy.

a ja dodam, to tego, jeszce że subwoofery , szczególnie te preferowane do kina domowego, ich dzwięk onjawia się buczeniem -słaa kontrolą(kiepski impulsem), dlatego pogarsza to brzmienie. Nalezy także pamiętaż, aby sówoofer, przenosł niże niż kolumny, a nie jak niektórzy robia np. maja kolumny które przenosza od 45hz (-3dB), a subwoofer, przenosi od 40, lub 45 hz (-3dB) - wtedy bedziemy mieli tylko straszne podbicia, efektywności w zakresie niskich tonów, a tym samym - dudnienie, buczenie...

Igod_ i PIOTREQ

Widac, ze oboje nigdy nie mieliscie do czynienia z firma REL. Ona zaczela zajmowac sie subwooferami zanim wiekszosc producentow wiedzialo co to jest.

Uwierz mi nie jest z dykty. A opinie w stylu "ze pogarsza dzwiek w stereo" zachowajcie dla siebie. Subwoofery firmy REL sa wykorzystywane w zastosowaniach profesjonalnych, a przy uwaznym czytaniu i przeliczeniu mozna zauwazyc, ze 450 funtow to nie jest 2000 zl, a odrobine wiecej. Zreszta nie cena jest wazna.

Ten subwoofer ma duze mozliwosci, ma szybki i precyzyjny bas oraz czysty dzwiek. Zdobyl liczne nagrody miedzy innymi WHAT HI-FI. Polecam zapoznac sie z recenzjami, a nastepnie wybrac sie do sklepu i posluchac. Chociaz w Polsce ich jeszcze nie widzialem.

>"czemu ludzie się tak uwzieli na te subwoofery?"

z czystej ignorancji, braku pojecia/przegladu co jest mozliwe i z ultrakonserwatywnego zle pojetego nastawienia do tego co jest audiofilskie a co jest be, KD...

malo tego, sa to ludzie ktorzy albo nigdy suba nie slyszeli albo jedyne co slyszeli to boombox wielkosci pudelka do butow w MediaMarkcie :-)))

xajas

www.jaschiks.com

igod twoja wiedza na ten temat jest widocznie kiepska. Subwoofery za 2tyś zł nie dudnią mogą grać za głośno ale to wynika tylko i wyłącznie z niewiedzy i nie odpowiedniego ustawienia, wyregulowania!!! a te twoje wywody na temat Rela, tylko o tym świadczą. RADA: NAJPIERW POSŁUCHAJ A POTEM PISZ, bo jeszcze niedaj boże ktoś Cię posłucha!

Po pierwsze - dzieki za wpisy...

...ale teraz sam juz nie wiem;) Hmm... czy waga ma jakies wieksze znaczenie jesli chodzi o subwoofer? Z tego co slyszalem od znajomego, ktory troszke w tym siedzi przewaznie jest zaleznosc, ze im ciezszy, a co za tym idzie wiekszy glosnik(kolumna) tym powinien byc lepszy...? Jesli wiec biarac pod uwage ten czynnik to np. roznica miedzy subem Rela a np. Paradigma dajmy Ps 1000(bo z modelu PS 1200 juz mnie wyleczylisci:)) jest znaczna? Dalej... z tego co wycztalem dobry subwoofer(nie wiem czy dobrze napisze, naprawde malo sie na tym znam a bazuje tylko na tym co czasem uda mi sie wyczytac) to taki w zamknietej obudowie, chodzi o szybkosc basu? Wiem, ze czasem mozna trafic na jakis uzywany np. na allegro - moze pomyslec nad czyms takim o ile w ogole to co wczesniej napisalem oddaje rzeczywistosc? Hmm i czy w ogole da sie jednoznacznie okreslic jakies cechy ktore powinien spelniac dobry(taki, ktory mnie by zadowolil) subwoofer? Nie wiem... zakres czestotliowosci? Eh... pewnie to wyglada jak wpis laika... ale pytam sie bo nie wiem, a kto pyta nie bladzi... podobno;) Wiec na co powinienem zwrocic szczegolna uwage(?), nie liczac tego, ze najlepiej byloby po prostu posluchac kazdej z propozycji i wybrac ta ktora odpowiadala by mi najbardziej. Co z tym wszystkim zrobic? Qrcze... wydaje mi sie, ze najwieksza przeszka jak zawsze sa $...:(

nie zawsze jest tak że większe to lepsze. Pewne proporcje zawsze muszą być zachowane. Ale tak naprawdę zależy to od sposobu konstrukcji jaki zastosował producent. Paradigm jest dużo cięższy przedewszystkim dlatego że.........jest większy, a jest większy dlatego że...........jego konstrukcja jest pasmowo-przepustowa (czyli dwu-komorowa). Oczywiście wspomniana wielkość przekłada się na brzmienie, rel nie jest wstanie wytworzyc takiego ciśnienia jak Paradigm, za to paradigm nie jest wstanie osiągnąć takiej szybkości. Ale tym że Rel waży 8 kilogramów się nie przejmuj!.

Obudowa zamknięta charakteryzuje się tym że kosztem głębi, mocy zyskuje szybkość, taką technike stosuje min. B&W

"nie liczac tego, ze najlepiej byloby po prostu posluchac kazdej z propozycji i wybrac ta ktora odpowiadala by mi najbardziej."

Zapewniam cię że to rozwiąże wszystkie twoje problemy!

>>Chris

Wybierz sie do sklepu i posluchaj, ale nie do Media bo to nie ma sensu. Tutaj znajdziesz jedna z recenzji RELa:

Ukryta Zawartość

(jesli link sie zlamal skopiuj calosc do przegladarki) lub sprobuj tego:

Ukryta Zawartość

Moj pokoj ma prawie 20 m2 i REL dobrze sobie radzi. Dodatkowo na ich stronie mozna znalezc dosc dobry opis jak znalezc optymalne ustawienia dla tego Suba. Ja wahalem sie pomiedzy B&W 650, ale ostatecznie wybralem Quake i jestem wiecej niz zadowolony. Zabierz tylko ze soba dobre plyty, tak abys mogl posluchac rowniez brzmienia w stereo. Polecam kawalki jazz'owe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam, subwoofer Wharfedala PowerCuba 12-tke. Miły sprzedawca, kiedyś przekonał mnie właśnie do tego modelu, argumentując że zabrzmi lepiej od B&W 600, który sobie wówczas upatrzyłem (teraz niewiele wiem w tej dziedzinie, ale wtedy byłem kompletnie zielony i był to mój pierwszy kontakt z hi-fi i kinem domowym). Czy miły sprzedawca miał rację?

Jak ten sub wypada na tle innych w przedziale do 2500pln?

Robert, pracujesz dla REL'a?

Po Twoich postach wnioskuję, że tak.

jesko, widocznie mamy inne pojęcie o basie, skoro zadowala Cię z taniej skrzynki, słabym wzmacniaczu i blaszanym głośniku (do 2k pln przeważnie dostajemy właśnie tyle).

Dobry subwoofer ma ciężką i sztywną obudowę, a 7kg tego nie gwarantuję. Proponuję teorię na temat budowy kolumn.

Czy ja gdzieś napisałem, że REL jest zły...?

Ciekawi mnie igod co ty masz za sprzęt? dzięki twoim kolejnym wywodom, tylko utwierdzam się w przekonaniu, że mało wiesz, albo poprostu próbujesz wywołać "zadymę". Posłuże się niezbyt orginalnym przykładem : kupujesz opla corse a facet powie Ci że to gówno, ma kiepski silnik marne części, i że dopiero kupno mercedesa będzie miało sens, co pomyślisz? NO IDIOTA JAKIŚ.................nie dziw się, że ja tak patrzę na Ciebie.

-->Robert

" PIOTREQ

Widac, ze oboje nigdy nie mieliscie do czynienia z firma REL. Ona zaczela zajmowac sie subwooferami zanim wiekszosc producentow wiedzialo co to jest.

Uwierz mi nie jest z dykty."

A jaki normalny, przy zdrowych zmysłach, konstruktor, wykonuje Suba, z dykty ?? Ja osobiście stosuje do ich wytworzenia, MDFu, a sporadycznie płyty wiórowej( bo akurat, tak sobie klient zażyczy) :-)

Cześć,

Chce dziś kupić sub'a B&W ASW 675 do 30 m.kw z przeznaczeniem w pierwszej kolejności do muzyki wielo kanałowej (zestaw kolumn to Bowersy 604 + 602). Dziś też będę go słuchał. Poradzicie mi, czy warto (3500 -4000 PLN)? Czy są w tej cenie lepsze?

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

krzychL

oczywiście że są lepsze. Np. taki rel q150, albo Dynaudio AudienceSUB-20A albo tez ESA Profondo 2. O dzwięku nie będę się rozpisywał, jeżeli wybierasz się dzisiaj do sklepu to wystarczy jak sam je sprawdzisz, i wyrobisz sobię opinię.

pozdro

Gość do

(Konto usunięte)

niestety muszę tu poprzeć igoda

dobry głośnik subniskotonowy to co namniej 1000 zł (typy SS , Perleess , czy M26 Vifa )

dobry wzmacniacz to kolejne 1000 - zł ( mówimy przy tym o wzmaku typu 4 ohm - 200-300 w)

no i obudowa i tutaj niestety zgadza się subwofery powinni sprzedawać na wagę - ten słynny Rel zobacz na wagi podeli z górnej półki - sam jeden nie udźwigniesz

- to , że Paradim PS 1200 ma długi i przeciągły bas to bardzie wina słabego wzmacniacza niż konstrukcji ,

W większości konstrukcji do 2000 - 2500 zł słaby punkt to wzmak

Sorry, ale czy któryś z was miał okazję porównać takiego powiedzmy Rela z ASW 675?

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.