Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer...? Blagam - pomocy...

chris

Rekomendowane odpowiedzi

Do 2k pln tylko samodzielna budowa, nic innego nie pozostaje.

Wystarczy na 11 calowego Etona, 30mm MDF i porządny wzmacniacz w klasie AB.

"kupujesz opla corse a facet powie Ci że to gówno, ma kiepski silnik marne części, i że dopiero kupno mercedesa będzie miało sens, co pomyślisz? NO IDIOTA JAKIŚ.................nie dziw się, że ja tak patrzę na Ciebie."

jesko - Ty za to kupujesz Corse z silnikiem malucha, ale nie ważne, bo fajnie wygląda i ma dobre noty w "AutoMoto", gdzie recenzent dostał Corse za recenzję Corsy.

Twoje zdanie o mnie totalnie mnie nie interesuje, więc daruj sobie i zatrzymaj dla siebie bo sam robisz z siebie idiotę. Jak masz coś do napisania to napisz, ale na temat.

Zbudowac samemu,albo jak ktoś nie umie to nie wydawać duzo kasy na super suba i kupic sub budżetowy np KODY,nie przez to chwale suby tej firmy ponieważ go posiadam ale oni naprawde nie zdzierają z klientów kasy i prezentują się w swym przedziale cenowym super,wystarczy popatrzeć na parametry,u nich mniej może liczy się wygląd ale bardziej parametry techniczno-akustyczne,a REL napewno jest lepszy ale duzo płaci się za logo firmy,i popatrzcie na te zaokraglenia obudowy:)) po co to komu,brzmienia nie poprawi a koszty produkcji napewno były wyższe.POZDRO

A jeszcze dodam ze z dużej mierze liczy się waga suba,np. sub na głosniku 20cm ze wzmakiem jakieś 100Watt powinien mniej więcej ważyć ponad 10 kg,więc ten REL coś mi się zdaje wielce podejrzany,bo jak sub może nie rezonować przy niskich częstotliwościach jak wazy niezpełna 7,5 kg!!!!! to jest skromny wynik jak na suba za tą kase.

sory że w w następnym poście ale muszę to prztoczyć: "Ultra-compact sub-bass system designed for use singly or in pairs with compact satellite loudspeaker systems and PC sound cards."

cytat z linka podanego wyżej,czyli chyba sub jest dobry ale do satelitek i podpięcia do kompa hyhyhy.POZDRO

nierozumiem czemu tak się przyczepiliście do rela, ok jest lekki ale spojrzcie na jego wymiary, a co najważniejsze posłuchajcie! to że komuś się wydaje, to mnie zupełnie nie interesuje, a jak bym miał kupować głośniki na wagę to kupił bym tonsila, ta waga ten dżwięk !? opanujcie się

igod daruj sobie. Już kiedyś Ci pisałem żebyś najpierw przeczytał a potem odpowiadał, a tak wymyślasz sobie jakieś bzdety które nie mają nic wspólnego z tym co mówie. tylko mi nie mów że odrazu mówisz co myślisz, takie motto ma między innymi poczciwa Renatka B, a jakie są jej poglądy i przekonania chyba wiesz? :)

"Ty za to kupujesz Corse z silnikiem malucha, ale nie ważne, bo fajnie wygląda i ma dobre noty w "AutoMoto", gdzie recenzent dostał Corse za recenzję Corsy"

to jeszcze jedna przenośnia, bo tamtej jak widzę nie zrozumiałeś. Oprę się na tym samym przykładzie, żeby było Ci łatwiej- kupuje corse z sinikiem opla, przeglądając opinie zważam tylko na sprawy techniczne, a przed zakupem testuje, żeby upewnić się czy dokonałem właściwego wyboru. To właśnie ty ślepo ufasz słowu pisanemu nie opierając tego o własną wiedze (której podejżewam nie masz). Jeszcze raz Ci powtarzam ten wątek dotyczy głośnika do 2000zł, a nie 4-krotnie droższego, nawet przedszkolak wie że ten drugi będzie lepszy od tego pierwszego, naprawdę nie odkryłeś ameryki. Po co więc to pisać? ja to mogę potraktować tylko jako durną prowokacje!

Twoje zdanie o mnie totalnie mnie nie interesuje, więc daruj sobie i zatrzymaj dla siebie bo sam robisz z siebie idiotę. Jak masz coś do napisania to napisz, ale na temat.

teraz się zastanów przeczytaj swoje i moje wpisy, a następnie ustosunkuj się do twojej wyżej cytowanej odpowiedzi!..............już wiesz o co mi chodzi?..............tak naprawdę napisałeś to sam do siebie !!! :)

Podejżewam że dalsza rozmowa z tobą nie ma sensu, przecież i tak wiesz swoje...................

serdecznie Cie pozdrawiam igod, i życze Ci więcej konstruktywnych odpowiedzi, a mniej cwaniacta. Krytykować umie każdy, ale robić to z głową - to dopiero sztuka..........mam rację?

elfan,

Przeczytałeś dwie wypowiedzi, i odrazu trąbisz, nie mając o tym zielonego pojęcia. POSŁUCHAJ potem oceniaj, to jest forum publiczne ludzie to czytają! nie chodzi przecież o ilość wpisów a o jakość wypowiedzi. Wybacz że się tak ciebie czepiam, ale po prostu czasem ręce opadają. Ten wątek pozostawie chyba xajasowi, chris krzychL jak będziecie chcieli pomocy, dajcie mi znać na gg. Ten wątek już tylko obserwuje, szykuje się niezła zabawa ! :)

Pozdrawiam

jesko-przeciesz ja ostrzegam ludzi co i jak,rozumiem to ze możesz się nie znac na elektronice i akustyce ale przeciesz to co ja pisze to jest takie proste,przeciesz jak może dobrze grac sub jak parametry techniczne ma do niczego,to jest sub do kompa i w tym przypadku będzie super się sprawował,objasniam własnie czytającym co sa tym zainteresowani że ten sub jest jak na tą cene słaby,suby Rela są super ale wyzsze modele a nie jakaś skrzyneczka o masie 7,5 kg to przeciesz przy 30hz on bedzie cały drgał przy takich czestotliwościach,więc tego nie muszę słuchac by to wiedzieć wystarczy tabelka z danymi technicznymi.

a propo igoda,czy to ten igod co ma stronke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??? bo jak ten to raczej się zna na akustyce i subach i tym podobne:))))))POZDRO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

elfan no widzisz, marketing to jest coś. A jak się coś ma to się to chwali ;-)

Swoją drogą ten REL może być za mały do 20m2. Napisali, że ma 100W, ale pewnie ma mniej, do tego ten typ obudowy i niska efektywność głośnika. Dużego BUM tym nie zrobisz.

>>Igod

Nie pracuje dla RELa. Ale subwoofera nie kupowalem na wage ale zeby brzmial. Bez wzgledu na jego wage brzmi dobrze. Nie jest ciezki ale swoje potrafi.

Wybierz sie do sklepu posluchaj a pozniej staraj sie dyskutowac. Rozmowa na podstawie porownywania wagi jednego glosnika do drugiego nie ma sensu. Jezeli chodzi o moje potrzeby i wspolprace z moimi glosnikami wystarcza i potrafi zapracowac na swoja opinie. 650 nie brzmiala dla mnie lepiej a ja nie potrzebuje przycisku do papieru ani tym bardziej dywanu. Jak bedziesz na wyspie to zapraszam. Posluchasz i ocenisz. W kazdym razie, jezeli bede chcial kupic nowego suba to bede bral ze soba wage jezeli to ma az takie znaczenie.

Zauwaz ze ten sub ma glosnik skierowany na dol wiec zachowuje sie zupelnie inaczej niz np 650.

To tyle. EOT.

Jezeli sie orientuje to nie chodzi o wage glosnika ale wzmaczniacza. Jest pewna proporcja miedzy prawdziwymi Wattami ktore wzamaczniacz produkuje a waga takiego wzmaka. 2 wzmaczniacze na papierku maja 250W, ten jeden wazy 10 kg a ten drugi 15 kg, no i ktory bedzie mial tych wattow wiecej w pomiarach?

Gdy chodzi o subwoofer to tych Wattow nigdy nie jes za duzo, szczegolnie przy tych wiekszych glosnikach (12"-15"). Wiec ja uwazam ze wage takiego sub'a powinno brac sie pod uwage.

Druga sprawa: waga obudowy. Chetniej wstawie sub'a zbudowanego z 19mm'owego MDS'su niz z plastiku. Obudaowa powinna byc stabilna i wytlumiac wszystkie drgania i wibracje.

Hans to swietnie wytłumaczył wszystkim nie wtajemniczonym,przeciesz to raczej dziwne że sub o tych samych wymiarach i tej samej mocy i oczywiście przetworniku jeden waży 10kg a drugi taki sam 20kg, i który z tych subów bardziej odpowiada opisowi katalogowemu ten co wazy 10 kg czy ten co waży 20kg?? przeciesz wzmacniacz od suba posiada zasilacz więc trafko troszke musi sobie warzyć żeby sub miał te 100Watt i po drugie obudowa,jak ma byc solidna to płyty MDF muszą być grube żeby nie występowało rezonowanie obudowy a jak grube płyty to obudowa musi być cięższa,no chyba że REL stosuje jakieś inne rozwiązania niż płyta wiórowa czy MDF ale w to raczej bym watpił.POZDRO

pozwole sobie wtrącić coś od siebie. Jeżeli chodzi o wagę, to wynika ona z małych wymiarów obudowy (25.3x29.4x27.2), małego przetwornika (200mm), a co za tym idzie małego wzmacniacza. Dziwie się że jest tutaj konstruktor kolumn i nie zauważył tego faktu. To jest subwoofer kompaktowy, co jednak wcale nie znaczy że nie ma pazurków. Jeżeli chodzi o brzmienie to jest to moim zdaniem niedościgniony wzór w cenie do 2500zł, oczywiście w małych pokojach (ok. 20m2)! niestety obawiam się że wszystkie te słowa krytyki biorą się tylko i wyłącznie z tego, że swoją opinie wysuwacie na podstawie danych technicznych. Jak by tego nie nazywać, jest to gdybanie, no chyba że go odsłuchiwaliście?!

Elfan, igod, pitreq - tak z ręką na sercu słuchaliście tego modelu, jeżeli nie to dlaczego oceniacie rzecz której nie znacie ?

Pozdrawiam

Jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim za wpisy...

Jesko... jaki Jest Twoj nr gg? Mozesz podac albo odezwac sie na moj: 2768206...? Bardzo bym Cie prosil...

A swoja droga... Wlasnie... moze sub Kody Sw 1000 byloby jakims rozwiazaniem... na pewno nie przewyzsza Rela ale w stosunku cena do jakosci...? Np. kupno dwoch takich subwooferow i ustawienie na rogach...? Czy to bylby dobry pomysl...?

polecam wiekszego suba z serii GALE - nie wiem ile kosztuje w polsce ale nie powinien wiecej niz 1700pln

mam takiego jednego i musze przyznac ze jestem ze skubanca zadowolony

powodzonka

Sub KODY SW 1000 to super sub jesli chodzi o jego parametry techniczne oczywiście z swojej cenie,ale nawet niektóre droższe suby są gorsze od niego, szkoda ze ma wzmacniacz 80W zamiast np 100W choć to i tak nie duzo jak na 25cm głośnik i w 20m2 powinien Ci wystarczyć jeden taki sub a nie kombinowanie z dwoma, a jesli chodzi o wypowiedz stereo to i tak się z nim nie zgodze,co z tego ze jest to kompakt i ma 20cm głośnik przeciesz jak na takie wymiary i wielkośc przetwornika i tak jest lekki,a jesli chodzi o moc wzmacniacza to wyrażnie jest napisane ze ma 100 W,więc wzmacniacz raczej takiego zasilacza potrzebuje,no chyba że jest 50W a drugie 50W z powietrza pobiera:) i jeszcze powiem ze kiedyś miałem suba SONY super szajs tanioche i ważył 10kg na przetworniku 16cm i wzmacniaczu 50W i był jeszcze mniejszy od Rela,był to sub od zestawu satelitek:)POZDRO.

>> Elfan

Wyluzuj troche. Bez urazy, ale nie masz zielonego pojecia o subie, ktory probujesz zdeklasowac. Zobacz, posluchaj i wtedy pogadamy. Post w stylu popieram przedmowce, niestety nie pomoze koledze w wyborze.

Chris szuka suba w okreslonej kategorii cenowej, wiec nie wyskakujmy z propozycjami za 10k PLN.

elfan,

Próbujesz grać eksperta, a niestety cały czas się ośmieszasz. Piszesz o sprawach, o których nie masz najmnmiejszego pojęcia!!! twoje chybione porównania (np. sony do rela), wywyrzszanie swojego (nienajlepszego zresztą) sprzętu, i to przekonanie o słuszności swojej koncepcji, a co najlepsze pisownia i składanie zdań, sprawia, że odrazu mam lepszy chumor, tylko że niestety dzięki twoim wywodom, wątek zupełnie stracił sens, bo już nikt nie pisze na temat!

nie odpowiedziałeś na moje pytanie słuchałeś Rela???

Ja bym Ci radził (jeżeli oczywiście interesujesz się Audio):

1- przeczytać parę fachowych książek, albo poczytać forum,

2- pochodzić po sklepach i rozeznać się w ofercie KD,

3- potem nauczyć się pisać (nie chodzi mi o jakieś poematy, niestety narazie czytanie twoich wpisów powoduje ból głowy),

finał- wtedy możesz przedstawiać swoje racje, niewątpliwie będziesz wtedy wartościowym partnerem do rozmów (a o to Ci przecież chodzi)

Pozdrawiam

Robert-- kto tu poleca suba za 10kzł,a to że masz zapewne Rela Quake to się ciesz??? stereo-- nie słuchałem tego suba Rela ale jak wczesniej powiedziałem nie jest to super propozycja,a po drugie,kto porównuje Sony do Rela??? ja tylko chciałem Ci uświadomić że taki szajs Sony był solidniej zbudowany od Rela,czyż to nie dziwne??? a Ty myslisz że jak pisze Rel to jest super i koniec ,nie ważne jak zbudowany ale ważne ze Rel,a to że dobrze gra to chyba normalne za 2,5 kzł??? łaski nie robią,ale mogło by byc o wiele wiele lepiej gdyby się postarali o lepszą konstrukcje,a ten Quake to do gierek przy kompie, jak sama nazwa wskazuje Quake czyli nazwa chyba wzięta od pewnej znanej gry komputerowej:)))POZDRO.

stereo,przeczytałem pewną fachową stronke DIY i tam wszystkiego się dowiedziałem:))

P.S wiedziałem że będzie taka reakcja,i jeszcze takie zdanie że Ja chwale swój sprzęt,suba KODY SW1000 przeciesz nie mam, a pozatym to przełączcie na luz a nie tak nerwowo(stereo i Robert) POZDRO:))))

>>>Elfan

Ja nie jestem nerwowy. Zastanów się chłopie co ty uskuteczniasz. Na wszystko masz jedyną słuszną receptę (Yamaha), do tego krytykujesz sprzet, ktorego nigdy nie słyszałeś i pewnie nie uslyszysz. W większości swoich opinii podajesz zdanie: popieram przedmówcę. Niestety Twoja wiedza w temacie kina domowego oraz doświadczenie odsłuchowe jeszcze nie może zostać zaliczona do kategorii ekspert.

Nie mam zamiaru już więcej dyskutować z Tobą na temat RELa bo po prostu to nie ma sensu. Rzucanie grochem o ścianę. Wypowiedź z innego wątku (nomen omen) wylądowała w zakładce Brak Humoru na Forum jest przednia: "Nazwa Quake pochodzi od nazwy gry na PC" - bez komentarza. Obudź się w końcu i zrozum, że ta firma istniała wcześniej nim ty na świat przyszedłeś. Wybierz się do sklepu i posłuchaj tego suba, a później i wyższego modelu i ucz się chłopie. Zdobywaj wiedzę, abyś mógł stanowić partnera do dyskusji. Przy okazji też zwróć uwagę na pisownię. Sorry ale niektóre błędy są strasznie rażące. Pozdrawiam i życzę więcej rozwagi.

Robert-naprawde Cię nie pojuje,piszesz że ja polecam tylko swój sprzęt a co Ty robisz?? polecasz swojego Rela Kłejka???wytykasz innym błędny a sam je popełniasz?!?!?a co do daty założenia firmy to Ci powiem że przez to wypuścili takiego Kłejka,oczywiście cały czas chodzi o konkretny model a nie o wszystkie wyroby tej firmy,

a co do nazwy Kłejk to co Ci muwi ten tekst :Ultra-compact sub-bass system designed for use singly or in pairs with compact satellite loudspeaker systems and PC sound cards." bo mi muwi że jest to sub do satelit i do komputera proponowany,a nie do KD,a to cytowanie mojej wypowiedzi to troszke skruciłeś bo myslałeś że będzie tak lepiej ale zapomiałeś dodać "chyba" a to jest ruznica,a dlatego tak powiedziałem ponieważ skojarzyłem wyżej cytowany tekst z gra komputerową a to raczej nie dziwne jak sam sub jest zalecany do takich rozwiązań,ale jeszcze raz powtarzam jak jesteś zadowolony z w/w suba to dobrze bo to jest najwazniejsze:)POZDRAWIAM.

>elfan

Quake o tyle jest zaprojektowany do PC, że ma gniazdo minijack. No i jest nieduży, w sam raz aby zmieścił się pod biurko. Jak ma zewnętrzną pojemność 20 litrów a wewnętrzną 11, to ścianki nie są zbyt cienkie, można policzyć. Niekoniecznie też muszą być z litego MDF-u. Są bardziej wyrafinowane materiały i struktury, lżejsze i lepiej tłumiące drgania. Wejdź na stronę www.rel.net i poczytaj sobie trochę uważniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.