Skocz do zawartości
IGNORED

Igła do wkładki SHURE M91MGD

Machiavelli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich bardzo serdecznie!

Od niedawna postanowiłem zarazić się analogiem i odgrzebałem w tym celu na strychu gramofon marki Dual 1228. Co prawda zdaje się, że nie jest to najlepszy model (co o nim myślicie), ale postanowiłem zacząć na nim choćby ze wzgledu na to żeby się nauczyć odpowiedniej kalibracji czy samej budowy. Niestety po uruchomieniu okazało się, że igła w tym gramofonie nie nadaje się do niczego i chciałbym ją wymienić czy ktoś jest w stanie polecić mi coś? A może nie bawić się w to w ogóle tylko kupić nową wkładkę co o tym myślicie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam kuba

https://www.audiostereo.pl/topic/58539-ig%C5%82a-do-wk%C5%82adki-shure-m91mgd/

Dual 1228 to drugi model od góry w latach chyba 73-77 (wyższy był 1229). To dobry gramofon.

Co to znaczy, że igła się do niczego nie nadaje? Jest złamana?

Takie igły można kupić bez problemu na allegro lub firmie NORTH. Zresztą polecam ich -sam kupowałem igłę do V15 Shura.

oto link na stronę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

seniortelefono niestety nie miałem takiej możliwości w ogóle w mojej okolicy gramofon to dość ekstrawagancki sprzęt, gdy powiedziałem o moim pomyśle znajomym byli mocno zdziwieni. Wracajac do igły była od początku mojej przygody zniszczona

No to rzeczywiście czeka Cię zakup igły. Albo z tego linku wyżej, albo np tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż sklepów jest mnóstwo :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpisali mi z polecanego wyżej przez Was sklepu więc zamówię u nich już postanowione a tak nawiasem jeszcze czy ktoś mógłby mi napisać coś więcej o mojej wkładce? Jak sądzicie wymienić ją na coś lepszego? I jeszcze jedna sprawa mam do kupienia po bardzo okazyjnej cenie (80-100 zł) gramofon Pionieer PL-10 czytałem trochę na forum i w Internecie o nim i wydaje się być dobry (pomijam fakt, że jest w stylu, który bardzo mi odpowiada). Tylko jest jeden z nim problem nie ma wkładki czy inwestować zatem w jakoś nową czy podpiąć tego mojego SHURE co doradzicie?

No i oczywiście dziękuję bardzo za zainteresowanie wątkiem i pomoc pozdrawiam Kuba

Ta wkłądka shure91 to dość przyzwoity przetwornik. Warto więc zainwestowac w iglę

Tym bardziej ze szlifiem eliptycznym

Powinna tez dobrze zagrac w ramieniu tego drugiego gramofonu, Wtedy moze zmienisz w Dualu na coś od innego producenta( ortofon-choć chyba za lekkie) raczej może która audiotechicę(120/ 440 lub Goldringa np 2300)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.