Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Helicon 400 vs. Kef Qx 40

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

uniwersalne - Dali

grające naturalniej - raczej nie Dali

przejrzyściej - po równi

i bez znacznych podbarwień - raczej nie Dali

Jeśli szukasz neutralności o nie Dali, one grają swoim charakterem, lekko ocieplone, wciągające wokale, zaokrąglony bas. Dla mnie cudownie, ale zbyt neutralnie względem niższych serii i mojego gustu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Witaj,

Dali jest przejemne, ma swój charakter brzmienia, wokale są lekko uwypuklone. Zestaw Dali z elektroniką Quad gra ocieplonym, bardzo muzykalnym brzmieniem. Z KEF będzie barziej neutralnie chociaż jest to kwestia gustu, które brzmienie jest dla Ciebie lepsze. Ja osobiście posłuchałbym jeszcze do Twojej konfiguracji kolumny Focal Electra (najlepiej wersję BE z głośnikiem wysokotonowym berylowym) oraz Dynaudio.

W przypadku pytań służę pomocą

DCD-2000AE nie jest zbyt neutralny... Mi się podobają 400,a słuchałem ich też na 2000AE, tyle,ze wersji limitowanej (całe czarne w wysokim połysku) wiec to tez możne mieć wpływ na wrażenia bo nie wiem czy grzebali coś w zwrotnicy w tej wersji...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dali 400 słuchałem zarówno z lampa Quada i z tranzystorem. Z lampą bardzo barwny, przestrzenny i angażujący przekaz. Dźwięk duży, soczysty, muzykalny, wokale troche powiększone. Było ciepło, słodko i ale troche za miękko na basie. Z tranzystorem już nie tak angażująco ale czyściej i z lepszym wykopem chociaż 40 W z lampowych końcówek Quada nie pozostawia dużo do życzenia.

Kefa słuchałem w innym pomieszczeniu przy okazji kupowania odtwarzacz blu-ray. Grały z elektroniką Pioneera i było też ciekawie. Czysto, klarownie, barwnie, ale to był pobiezny odsłuch i niewiele moge powiedzieć. No i bas patrząc na dane nie robi wrażenia. niby 2 drivery a nie schodzi nisko. Jak w dobrych monitorach. Moje Ushery z jednym basowcem schodzą do 34 Hz, a tam chyba tylko 50.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.