Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktos miał okazję słuchać nowych Monitor Audio RX6, RX8?

Apetyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość amidas

(Konto usunięte)

No to żeś błysnął chłopie ;-) ostatnią ripostą. No cóż będę czytywał Twoje "inteligentne" wpisy, może dowiem się na czym polega różnica.

pzdr.

Zacznij czytywanie od swojego wpisu "amidas, 31 Paź 2009, 19:19" w kontekście prośby wyrażonej przez założyciela wątku. Może i Tobie coś błyśnie. Chłopie.

Gość amidas

(Konto usunięte)

Filut może poniekąd rozumiem Twoja ignorancję bo chyba ona bierze się z tego iz sporo masz do czynienia z "dźwiękiem". Słuchaniem także ale chyba Ty cenisz bardziej chirurgie jeśli wiesz o czym mowię. Jesli tak jest faktycznie to może zostawmy dyskusje. Ty wiesz swoje , ja swoje i nie mam zamiaru przekonywać że to Twoje to Twojszejsze ;-)

pzdr.

Widzisz amidas, ja w tym wątku nikogo do niczego nie przekonuję.

A z czego się bierze Twoja nieuprzejmość, z Twojego znawstwa i mojej ignorancji?

Gość amidas

(Konto usunięte)

Filut wyjaśnijmy sobie coś. Ja nikogo do niczego nie przekonuję, a juz na pewno nie mówię to jedyna i słuszna droga. Twierdzę niemniej że połączenie MA z Creekiem będzie na pewno bezpieczniejsze niż z CA przykładowo. I tu podkreslam walory których poszukuje ew. poszukujący bo te posiada polecany piecyk.

Chciałem być miły, ale widze że muszę być szczery. Więc powiem , że zakup w ciemno to jak kupno biletu na Hałaj z rezerwacją na 2015 rok. Te słowa kieruje do auxiona tak??

Do Ciebie osobiście Filut nic nie mam, ale Ty ze swoim doświadczeniem które przecież posiadasz zdziwiłeś mnie wpisem mówiącym o słuchaniu RX-szóstek w pokoju 60m2. Do takiego pokoju Utopie...no może jakieś Wilsony, ale i tak pokój musi być zaadoptowany akustycznie.

pzdr.

amidas, czuję się przez Ciebie osłabiony. Czytałeś cały wątek, czy tylko wyrywkowo? Skoro sklep w jakim dla kolegi Apetycznego mogłem odsłuchać tych kolumn ma 60m, to co, miałem zapłacić kaucję za dwie pary kolumn, elektronikę, którą choć trochę zna Apetyczny i pojechać z tym do domu?! No zastanów się chłopie.

Albo mogłem posłuchać w tym sklepie i napisać koledze jak to wg mnie grało albo wcale! I dlatego jest napisane jak wół 60m! Każdy rozgarnięty uczestnik tego forum będzie wiedział jakie to są proporcje w stosunku do odsłuchu w 30m i co z tego wynika. Nie traktuj mnie i Apetycznego jak idiotów.

P.S.

Może napisz jak przebiegł Twój odsłuch wzmacniacza Creek EVO z M.A. RX6 i w jakich warunkach. To chociaż jakiś pożytek będziemy mieć dzięki Twojemu doświadczeniu.

Apetyczny, dzieki za wypis wzmacniaczy, Creek nie mialem przyjemnosci, ta Yamaha S1000 slyszalem i odpadla od razu, Nad jak dla mnie za spokojny, inne popatrze poslucham jak bedzie okazja.

amidas tez dzieki, masz racje, co do Creeka musze jednka go posluchac.

Gość amidas

(Konto usunięte)

Filut uważam że byłem miły, a teraz będę szczery.

Jak zrozumiałem słuchałeś tych własnie kolumn bo Apetyczny chciał wiedzieć, że są dobre. Twoimi uszami chciał dokonać wyboru czy tak??

Natomiast skoro sklep ma 60m2 ( nie Twoja wina) i w takim pomieszczeniu masz ocenić jak zagra cokolwiek z przeznaczeniem do innego lokum to trafnie to ująłeś. Trzeba było nie słuchać wcale. Ja bynajmniej nie widziałbym w tym żadnego sensu.

I ostatecznie przepraszam autora wątku za "nie na temat" . Więcej w tym temacie nie mam nic do powiedzenia.

pozdrawiam.

Cenie sobie inicjatywe kolegi Filuta. Ja poslucham RX-ów za tydzien na Audio Show-ie. Nie wiem, na ile bedzie to odsluch miarodajny dla mnie, ale z zainteresowaniem poslucham (warunki wystawowe).

Zbieram się tez do zwrocenia uwagi na nasz rodzimy Audio Academy i Studio 16Hz. Moze bedzie CEC (a wlasciwie polski dystrybutor) wystawial ich nowy CD?

Dziekuje kolegom bioracym udzial w dyskusji za uwagi i porady. Tak, uwazam RS-y za jedne z lepszych kolumn w tej cenie i im sie przygladam, teraz szczegolniej, bo wchodza RX-y.

Seba Fan - szukaj swojego brzmienia!

amidas - dzieki za konkretne uwagi.

Apetyczny, 1 Lis 2009, 16:21

>Zbieram się tez do zwrocenia uwagi na nasz rodzimy Audio Academy i Studio 16Hz. Moze bedzie CEC (a

>wlasciwie polski dystrybutor) wystawial ich nowy CD?

Po konfrontacji z rodzimą konkurencją w zbliżonej cenie chyba jednak stracisz zainteresowanie Monitor Audio z serii RX...

RADUL, 1 Lis 2009, 18:52

>Po konfrontacji z rodzimą konkurencją w zbliżonej cenie chyba jednak stracisz zainteresowanie

>Monitor Audio z serii RX...

Jest to calkiem mozliwe, duzo dobrego slyszalem o produktach naszych rodzimych wytwórni.

RX6 mają pewną czasem istotną przewagę nad RS6. Sztywna obudowa nie wpada w wibracje kiedy się słucha szybkiego, ostrego rocka i dzięki temu słychać wszystkie instrumenty nawet w trakcie "ostrej jazdy na maxa". Jest to bardzo efektowne i pozwala niektóre utwory odkryć na nowo. Miałem zastrzeżenia do RSów w tym aspekcie i z RXów jestem zadowolony. Co do elektroniki to przyznać trzeba że są to kolumny bardzo uniwersalne i z większością stereo zagrają bdb. Nie polecałbym ich tylko do amplitunerów AV ze względu na słabą jakość sygnału audio z tv. Do takiego sprzętu lepsze są kolumny eksponujące skraje pasma i nie doszukujące się zbyt wielu szczegółów w ścieżce audio.

>Apetyczny, 1 Lis 2009, 16:21

>Po konfrontacji z rodzimą konkurencją w zbliżonej cenie chyba jednak stracisz zainteresowanie

>Monitor Audio z serii RX...

Też tak sobie kiedyś pomyślałem. W końcu mniej pośredników, a i wynagrodzenie wytwórcy jest w PLN a nie EUR, GBP itd. więc pewnie za te same pieniądze można dostać urządzenia zbudowane z lepszych podzespołów, nieraz znacznie solidniej. I tak faktycznie jest, np. polski RLS CharonII pod względem budowy to niemalże kopia AP Spark5, a tańszy ze 40%. Wymieniać można długo.

Ale jakość, nawet w jakiejś hipotetycznej absolutnej skali, to jedno, a preferencje to drugie. I to drugie jest chyba nawet ważniejsze. Ileż ja przesłuchałem kolumn które są naprawdę świetne, ale jakoś nie widzę ich u siebie w domu...

Kolejna sprawa to że użycie dobrych komponentów nie gwarantuje sukcesu. Np. wspomniane Charony: nie tylko nie dorastają Sparkom do pięt, ale w ogóle grają zupełnie inaczej.

Po prostu: trzeba posłuchać, musi się spodobać, a nie ma co się kierować założeniami że jak polskie albo na wyczesanych częściach to musi być świetne.

Pzdr,

Asiki

PS. Oczywiście można przytoczyć też wiele analogii w drugą stronę, gdy polski wyrób jest dobry a tani albo wręcz wybitny w swojej kategorii cenowej. Skoro już pisałem o RLS-ach, to za ciosem: RLS NereidaII w wielu aspektach mnie po prostu rozjechała, genialne kolumny! Też można wymieniać długo... A na pewno warto posłuchać!

Założyłem nowy temat :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak sam tytuł tego wątka mówi, będziemy wspólnie chcieli się podzielić wrażeniami słuchania muzyki na polskich kolumnach. Zapraszam do dyskusji!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.