Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz stereo do ampli YAMAHA RX-V863 (pre out)

crimmie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów i proszę o pomoc w doborze komponentów zestawu kina domowego z opcją dobrego stereeo (lub też inaczej - zestawu stereo z opcją kina domowego). Nie mam możliwości odsłuchu (wszystkich elementów), zdaję się na Waszą opinię. Pewnych wyborów już dokonałem tj. zakupiłem kolumny Tonsil Siesta, przymierzam się do zakupu amplitunera YAMAHA RX-V863. Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza Advance Acoustic MAP 105, myślałem też o tanim Xindaksie, ale ten typ raczej odpada ze względu na brak możliwości podpięcia gramofonu. Na razie pewnie nie kupię odtwarzacza CD. W chwili obecnej dysponuję tanim, starym wzmacniaczem pioneera, odtwarzaczem DVD-SACD Philips 763SA i kolumnami Tannoy mercury mx2. ten odtwarzacz na razie musi mi wystarczyć, zarówno jako żródło dźwięku jak i obrazu. Moje pytania są następujące:

1. Czy dobrze zagra ten ampli z MAP 105, czy może lepiej poszukać tańszego topowego modelu wzmaka z drugiej ręki?

2. Czy warto się upierać przy Philipsie 763SA (dysponując bądź co bądź skromnym budżetem)? Z czasem napewno kupię odtwarzacz blue ray.

3. Czy moje poczciwe Tannoyki mogą być wykorzystane jako satelitki w 7.1?

4. Jeżeli nie Tannoy to co proponujecie zastosować do KD?

Na koniec trochę o pomieszczeniu: salon 40m2, średnia wysokość 3,4m - dość nieforemny - będzie to cholerny problem przy ustawianiu kolumn. Rozciągnąłem kable do satelitek - Klotz 4mm (nie pamiętam nazwy ale jakieś słabsze, kosztowały chyba 20 zł za metr).

Słucham jazzu (60%)rocka (30%) inne 10%. Muzyka 70%, KD 30%. Dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...

crimmie, 23 Paź 2009, 14:23

>Co kupić? Proszę o jakieś typy. Kino domowe to opcja (zależy mi tylko na kodekach), ważne jest

>dobre (w tym przedziale cenowym) stereo.

Poszukaj jakiegoś procesora 5.1 itp.

Kupiłem MAP 105 i co... Może nie jestem wyrobiony i nie potrafię używać górnolotnej terminologii ale postaram się opisać moje odczucia: MAP 105 gra równo, wkomponowałem go w to co w chwili obecnej posiadam tj. Philips 763 SA i Tannoy mercury mx2 i... równo czyli pobudził bas w kolumnach, góra trochę uśpiona ale... bas jakby "zmiażdżony" - nie wiem czy to wina kolumn czy słabych kabli (tanie jamo). Do chwili obecnej sprzęt obsługiwał ampli stereo Pioneer A-207R i może rzeczywiście brakowało trochę basu, środek ocieplony i uwypuklony ale napewno nie brakowało powietrza - przestrzeni. MAP 105 działa poprawnie ale oddechu brakuje. Mam nadzieję że lepiej zagra ze Siestami choć nie wiem kiedy będę miał możliwść odsłuchu. Chyba zrezygnuję z pre-out na rzecz przełącznika kolumn. A teraz pytanie: jaki ampli kd (c.a 2000PLN)? Pre schodzi na plan dalszy. I jeszcze jedno: jaki odtwarzacz CD do MAP 105 - czy też Advance czy może Xindak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.