Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dojechała jak trzeba.

Kupiłem i wkręciłem gniazda RCA i diodę LED.

Muszę pokombinować, jak "unieruchomić" w odpowiednim miejscu płytkę we wnętrzu.

Ukłony.

Obudowa i panele najwyższych lotów.

Bardzo dziękuję, że dane mi było być z Wami.

Pzdr.

Nubira2CDX

Do montarzu plytki najlepiej sprawdzil mi sie Poxipol.

Klej wymieszalem wsadzilem do strzykawki i poprzez igle 0.8mm wcisnelem w szczelinki PCB a obudowe, nastepnie szybkie przykrecenie panelu USB i ustawienie, pozniej nowa strzykawka i to samo z drugiej strony.

Wszystkie zalegle obudowy ( do ktorych trzeba bylo zrobic nowe panele ) pojechaly dzis na poczte, przepraszam ze dopiero teraz ale nie przypuszczalem ze zaklad spierniczy robote ;-/

Szkoda że tak rzadko zaglądam na forum bo przez to przegapiłem ten temat i nie zapisałem się :(

Jeśli został jakiś wolny zestaw to chętnie bym zakupił, ewentualnie jeśli ktoś chce się pozbyć swojego to biorę od ręki.

Nie sądzę żeby ktoś chciał sprzedać tą kartę :) Kartę na bliźniaczym układzie ktoś chce upchnąć na allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wczoraj dotarła przesyłka do mnie :)

Bardzo dobre wykonanie otworu i graweru na moim egzemplarzu.

Wielkie dzięki Krawiec za profesjonalną organizacje całości.

Świetny projekt !

A jak to cudeńko z allegro PCM2702 ma się do tej PCM2704 ??

Bo z tego co widzę, do tego PCM2702 jest potrzebne dodatkowe zasilanie, ja niestety nie mam dużo miejsca. I chyba jednak taka PCM2704 byłaby idealna!

Więc czekam na oferty :D

PCM2702 na pewno zagra o wiele lepiej, ma zewnętrzne zasilanie, sam układ jest lepszy i ma bardziej rozbudowaną analogówke. Trafa też na pewno znajdziesz na Allegro w dobre cenie.

Na pewno wniesie to jakąś poprawe. Były na forum fajne zasilacze, ktoś kiedyś nawet oferował złożone za 30zł w Rózne kostki do wzięcia.

Ukryta Zawartość

Może uda Ci się odkupić jeśli chcesz się pobawić.

Tylko na 5V to tam trzeba chyba coś pozmieniac. Poczytasz to się dowiesz;) No i jakiś transformator też będzie potrzebny do tego zasilacza.

Tyle osób zrobiło tę karte, może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami z osobnym zasilaniem

Ukryta Zawartość

Prace trwaja nad nowym wcieleniem PCM2704 z zasilaniem zewnetrznym, nie patrzcie w tej chwili na zasilanie bo ono jest narazie tak dla przymiarki, aby zredukowac rozmiar PCB zastosowalem kondy 1uF z resterem 2,5mm i zastanawiam sie jeszcze nad zasosowaniem zewnetrznego trafa, no zobaczymy bo im jest cieplej tym mam coraz mniej wolnego czasu :-/

Jak juz bede mial calosc to bede sie staral dopasowac PCB do jakiejs Fischerowskiej obudowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie, to jest sens robić zewnętrzne zasilanie tylko w wypadku, kiedy mamy zamiar zasilać osobno cyfrówkę i analog. To daje mniejsze THD i może jakoś wpłynąć na dźwięk. Zasilanie wewnętrznego regulatora osobnym zasilaniem dało mi tylko brak trzasków przy włączeniu/wyłączeniu kompa i przypadkowym wyszarpnięciu przewodu usb (na starym komputerze miałem też słyszalną delikatnie pracę twardego dysku jako piski, co zlikwidowało zasilanie zewnętrzne).

Witam,

Obecna wersja świetnie współdziała w takim towarzystwie :-)

Pzdr.

Nubira2CDX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam

W końcu moja PCM’ka doczekała się obudowy 

Zastosowałem dość nietypowe rozwiązanie, ponieważ na panelu obudowy nie ma miejsca na trzy złącza RCA, zastosowałem przełącznik sześcio pinowy. Przełącznik umożliwia przełączanie jednego złącza RCA w tryb wyjścia audio R lub DOUT. Działające wyjście DOUT sygnalizowane jest poprzez załączenie czerwonej diody, dioda zielona sygnalizuje obecność napięcia na karcie.

Może komuś przypasuje takie rozwiązanie i zastosuje je u siebie…

Poniżej zamieszczam fotki mojej konstrukcji.

Jeszcze raz podziękowania dla kolegi Krawiec za profesjonalizm.

Pozdrawiam

Robert

Ukryta Zawartość

post-16621-100009717 1268561041_thumb.jpg

post-16621-100009718 1268561041_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj złożyłem bufor wyjściowy do tej karty zrobiony na lampach miniaturowych 6N16B-W. Po tej operacji nastąpiła znacząca poprawa dźwięku, więc moim zdaniem warto takie coś sobie zrobić, jak się chce więcej używać tego przetwornika. Dźwięk z komputera jest wówczas bardzo wysokiej jakości. A cały DAC również nie ma monstrualnych rozmiarów. Mi się udało zmieścić to w rozmiarach 10x15 cm (razem z zasilaczem i dużym toroidem, które to zajmują prawie 2/3 miejsca). Dołączam zdjęcie, choć słabej jakości bo z telefonu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem układ SRPP, schemat typowy, dostępny np. na stronie Fikusa. Zasilanie sto parę wolt, rezystor w katodzie około 500 om, zasilanie prądem zmiennym zbocznikowane do ziemi dwoma rezystorami 100 omowymi. Zero brumów. Dzisiaj zmniejszyłem zasilacz, upchałem go na płytce z buforem, która mam wymiary takie jak DAC. Więc jet to maleństwo, a jak wspaniale gra (i wygląda).

Połączenie obecnej wersji Krawca i upgrade'u mabora55 daje pewnie świetne efekty. Może by to połączyć w jeden projekt i zrobić nową listę chętnych? Byłbym pierwszy na liście :D Pewnie obecni posiadacze też by chcieli usprawnić swoją konstrukcję :)

pietreksz, 18 Mar 2010, 08:31

.... ciach "Może by to połączyć w jeden projekt i zrobić nową listę chętnych? Byłbym pierwszy na liście :D Pewnie obecni posiadacze też by chcieli usprawnić swoją konstrukcję :)"

DRUGI

Pzdr.

Nubira2CDX

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.