Skocz do zawartości
IGNORED

Line array

kodo1

Rekomendowane odpowiedzi

"A z tym minimalnym wychyleniem że głośnik ma wtedy duże zniekształcenia to mnie

>zdziwiliscie..."

to raczej jest oczywiste, dlatego w takich rozwiązaniach pierwotnie stosowało się miękkie zawieszenia piankowe. Inny przypadek, w którym ten efekt nie ma takiego znaczenia to zastosowanie przetworników wstęgowych / magnetostatów (ale wiadomo, nie na bas...)

BG Radia R-800P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59085-line-array/page/2/#findComment-1494765

Na jakiej zasadzie działają głośniki z tej kolumny BG Radia R-800P? Czy to są głośniki wstęgowe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to chyba coś takiego? Wydaje mi się że głośnik taki jest zbudowany jako cała tafla magnesów, potem membrana a potem znowu identyczna tafla magnesów.I membrana rusza się w przód-tył,zgodnie z biegunami magnesów.Membrana jest pomiędzy magnesami.Tylko z czego jest zrobiona? Można by to nazwać odmianą głośnika wstęgowego? Po co te pytania-może była by możliwość wykonania takiego głośnika DIY wydaje się prosty w budowie.Jako membrana mogła by służyc folia aluminiowa,a że jej ruch odbywał by sie w przód tył to można by się spodziewać większej trwałości niż w normalnym głośniku wstęgowym gdzie membrana jest gięta.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59085-line-array/page/2/#findComment-1494791

Są to magnetostaty, na folię mylarową naniesione są przewodzące paski aluminium, po bokach magnesy neodymowe. Wstęgi "true ribbon" to same aluminium bez podkładu foliowego.

Zapomnij o DIY przetworników, nie jest to takie proste a nie są one aż tak drogie...

VMPS ribbon monitor 40

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59085-line-array/page/2/#findComment-1494830

Dostałem namiar od kolegi na ciekawy artykuł o line array

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59085-line-array/page/2/#findComment-1495274

- jeden głośnik 8 Ohm - to 8 Ohm

- połączenie wielu głośników RÓWNOLEGLE o imp. wypadkowej 8 Ohm - pamiętaj o zasadach musiały by miec dużą impedancje (np dla 8 głośników i 8 Ohm - 64 Ohmy)

- połączenie wielu głośników SZEREGOWO o imp. wypadkowej 8 Ohm (teraz suma impedancji więc głośniki

1 omowe !!! i brak efektu wzrostu skuteczności)

- połączenie wielu głośników SZEREGOWO/RÓWNOLEGLE o imp. wypadkowej 8 Ohm (wypadkowa czyli tam gdzie zarabiamy skuteczność tam ja też tracimy).

Pamiętajmy tez ze nie ma idealnych wzmacniaczy a takie które dają 100w na 8 Ohm i 200w na 4 Ohm można policzyć na palcach 1 ręki (zapomnijcie o lampach).

Odnoszę dziwne wrażenie (sądząc po paru wątkach) , że ktoś próbuje upłynnić większą ilość małych kiepskich głośników (np na allegro) bo coraz częściej pojawiają się teorie, ze dużo słabych małych głośników będzie grało super. Obym się mylił.

https://www.audiostereo.pl/topic/59085-line-array/page/2/#findComment-1496028

Ja też mam nadzieje że się mylisz! Nie wiem skąd taki pomysł ci przyszedł do głowy.Fakt,ostatnio na forum ludzie kombinują nad niestandardowymi konstrukcjami,tu parę,w tamtym parenaście mniejszych głośników na strone-a to niestety wymusza fakt że muszą być względnie tanie,lub bardzo tanie jeżeli ktoś chce się pobawić i usłyszeć namiastkę tego typu zastosowania-jeżeli to co usłyszy to będzie to wtedy po zastosowaniu bardzo dobrych głośników pozostaje tylko radość.Ja nie słyszałem nigdy kolumn gdzie zastosowana jest duża/wielka liczba głośników. A że poszukuje doskonałej dynamiki,nieskrępowanego dżwięku,bez "kompresji",której jednak pojedynczy głośnik raczej nie osiąga(tak jak mówie-nie słyszałem dużo-vifa,scan speak,peerles itd-to niewiele)to pytam się i radze bo czy nie o to chodzi aby skorzystać z doświadczenia innych?

Ale niekiedy widzę że jak nie rozmawia się o głośnikach za xxxzł to odrazu porażka.Niestety-stety okazuje się że niekiedy tanie głośniki zadziwiają-dajmy na to taka Saba,50letni głośnik z papieru,przecież współczesne szerokopasmowce są o wiele lepsze od niej,fakt że kosztują 700zł wzwyż ale czy to nie fajne że głośnik wyjęty z radia babci aż tyle potrafi?Współczene kolumny są robione niestety na jedno kopyto-mało kto decyduje się żeby szukać dalej-chociaż wiem-potem staje sie to drogie,no i ryzyko.

https://www.audiostereo.pl/topic/59085-line-array/page/2/#findComment-1499075
  • 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.