Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Ton 200 i brak basu :(

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, ostatnio kupiłem Tony 200 i co się okazało...w porównaniu do mojego wcześniejszego zestawu scherzo 350 te tony mają bardzo znikomy bas!!!Przy głosnym sluchaniu tony pokazują pazura, potrafią mocno i glośno zagrać ale przy cichym lub normalnym sluchaniu muzyki to bas jest naprawdę kiepski :( Przed zakupem czytałem trochu w internecie na temat tego zestawu że mają "kartonowy" bas ale musiałem to sprawdzić no więc kupiłem je i okazało sie to prawdą.Nie chodzi o to ze nie mają basu ale grają nie tak jak scherzo.W sumie to dziwne bo tak samo jak w tonach tak i w scherzo siedzą te same głosniki basowe 10".ale przy normalnym słuchaniu muzyki scherzo biją tony na głowę (chodzi o bas).Co w nich moge zmienić by zagrały duzo nizszym pasmem???

https://www.audiostereo.pl/topic/59130-tonsil-ton-200-i-brak-basu/

Ja mam Altusy 110 i nic nie dudni, bo po prostu nie ma dolnego pasma,więc nie ma co dudnić :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Nie wiem co ludzie widzą w tandetnych tonsilach.Dziwne że przez tyle lat ludzie się nabierają na tą tandetę.Słuchałem wielu kolumn tej firmy.Wszystkie albo dudnią lub nie mają basu.O średnich tonach można zapomnieć.Same przetworniki nie są takie złe.Tylko dlaczego to nie chce zagrać?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuję sprzedać badziewne tonsile i zmienić na to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję sprzedać badziewne tonsile i zmienić na to.

Ukryta Zawartość

G.prawda, Audiomega to syf robiony w garażu na tandetnych głośnikach.

2 basy STX jescze ujdą ale reszta to jakieś tandetne piezaki i głośnik średniotonowy firmy krzak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

MLP, czytałem twój wpis na temat modyfikacji Ton 200.Tak samo jak Ty inny uzytkownik forum takze mi sugerował zmianę kondensatorów, kabli itp.Problem jest w tym ze ja zupełnie nie znam sie na tych rzeczach a nie znam nikogo kto by mi to zrobił.Głośnik tubowy mi nie przeszkadza...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil Scherzo 350

5 Lis 2009, 10:56

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 86 / 112 / 0

Problem jest w tym ze ja zupełnie nie znam sie na tych rzeczach

I w tym tkwi problem. Nie znasz sie na wielu rzeczach i to widac w Twoich wpisach. Sprobuj wiec posluchac tych ktorzy wiecej slyszeli i slusznie Ci radza. Przestan tak zaciekle bronic Tonsila bo nie zasluzyl na to a emocjonalne przywiazanie tylko ze wzgledu na to ze to produkt polski czy na wspomnienie z dziecinstwa jest bez sensu. Poczytaj forum nie boj sie zadawac pytan i skompletuj konfiguracje ktora wreszcie zacznie normalnie grac. Nie potrzebujesz wydawac kroci tylko rozsadnie ulokowac swoje oszczednosci.

Parę fragmentów ze strony unitra.eu.org:

"..Zestawy głośnikowe TON 200 są przeznaczone do sal średniej wielkości, pubów, mniejszych dyskotek, świetnie się spiszą także np w ogródku.."

O słuchaniu w domu nic nie pisze.

"..Kolumny skonstruowane w taki sposób, by były bardzo wytrzymałe termicznie, bardziej skierowane na moc, aniżeli jakość brzmienia. Objętość komory głośnikowej to około 52L….jest to zdecydowanie za mało, na dwa tak mocne i duże głośniki basowe.."

Bez komentarza

"..Kolumny brzmią tak, jak przystało na zestawy estradowe. Bas szybki i wysoki, z dużą dynamiką i kontrolą.."

Bas szybki i z dużą kontrolą - obawiam się, że troszkę ich poniosło.

Osobiście niestety przez długi okres słuchałem muzyki na Altusach. Kupione w czasash kiedy tego forum nie było. Smutne - ten zmarnowany czas już nie jest do odzyskania. Nie idź tą drogą. Tonsil ma sporo dobrych przetworników, ale ich aplikacja w większości kolumn jest tragiczna. Sprzedaj je póki możesz, koledzy z forum na pewno doradzą coś sensownego, ewentualnie zrób DIY wg. jakiegoś sprawdzonego projektu - satysfakcja gwarantowana a ile radochy przy budowie.

Pozdrawiam

Monitory odpadają a to z prostej jak dla mnie przyczyny...sa za małe.Nie mówię że nie potrafią mocno i głośno zagrać ale ja też stawiam na wygląd wizualny,potrzebuję mieć w domu duże kloce a takimi są właśnie tony 200.Dobra, nie zawracam juz wam głowy, tony na razie zagoszczą u mnie w domu na dłużej,dzięki za porady.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.