Skocz do zawartości
IGNORED

odgrody na starych....elektrostatach czyli kopia Marka Levinsona HQD

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Chec posiadania basu calkowicie rozumiem, ale nawet jedna Tesla czy nawet Alpierd zagraja pewnie glosniej niz ELSe. Ale jak sie zdecydujesz eksperymentowac to pisz duzo i czesto :)

chec posiadania basu :))) dobre ;) a jak tobie gra t-amp z esl??? nie przypuszczalem ze pociagnie. Gdzies na jakiejs stronie czytalem ze odradzaja wzmacniacze chipowe ale to byc moze kolejne bujdy na resorach. Swoja droga ciekawe jakby sie sprawdzil jakis silniejszy chip??

Silniejszy chip jest w drodze :). A maluszek bedzie pewnie napedzal gore w ESL jesli dojdzie do biampingu. Na razie t-amp moze grac podczas ciszy nocnej bo wiekszej glosnosci nie uciagnie. Swoja droga nie rozumiem dlaczego mam przy t-ampie duze szumy w tweeterze powyzej godziny 11 na potencjometrze, ktore znikaja...gdy przekrece galke do maksimum. Ktos to potrafi wytlumaczyc?

Biamping oczywiscie w przypadku osobnego subwoofera (dol z moich OB).

Zamowilem TA2022.

A to syczenie to bardziej burczenie :). Tak jakby problem z uziemieniem choc dotykanie kablem kaloryfera nic nie zmienia (jesli wpialem juz CD). Kompletnie niezalezne od podlaczonych glosnikow.

• 2 tygodnie później...

mam takie pytanie: zakladajac ze mam 3 pary quadow i chce je napedzic jednym wzmakiem, jak to wszystko spiac?? rownolegle czy szeregowo?? i jaki wzmacniacz do tego?? mam ze znajomkiem razem 3 pary i chcialem mu zaproponowac taki experyment, tak dla jaj :)) trafia mi sie okazja nabycia lampowego wzmaka diy na lampach 6550, monstrum 100 kilo i 120 wat na kanal :D powinien sie nadac chyba.

jest na swiecie pare osob posiadajacych "triple stacked quads" ale nie znalazlem nic o tym jak to napedzaja (najprawdopodobniej tri amping). Robi sie z tego wszystkiego konkretny line source cos na podobe magnepanow i sound labow...real quad madness :)

Bamarek jak sie tripath czuje????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4563-100006938 1261851434_thumb.jpg

post-4563-100006939 1261851434_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Zrobiłem takie horny do elektrostatów, i tylko potem znalazłem w necie, że nie tylko ja wpadłem na taki pomysł:

Ukryta Zawartość

Wykonałem takie prymitywne horny z MDF do moich Audiostaticów i gra to zajeb... (chociaż nigdy nie używam tego słowa,

to teraz muszę). Tylko troszkę bardziej rozwarty horn.

Przede wszystkim każdy dźwięk instrumentów nabiera masy jest realny, nasycony, a jednocześnie szybki jak cholera.

Scena i głębia są bardzo sugestywne. Poczucie obecności zdarzenia dźwiękowego w realu, dokładnie wyrysowane.

Horn wzmacnia cały zakres średnich tonów a jego wielkość i rozwartość decyduje o zakresie wzmacnianego pasma.

Większy Horn wzmocni nam już od 120Hz. Nie wzmacnia specjalnie góry i jest jej w proporcji do całości nieco mniej,

ale ja jakoś nie doznałem jej deficytu.

Nie mamy już wrażenia nadmiernej lekkości i braku materii typowej dla Audiostatica, ale jednocześnie nie tracimy szybkości

narastania i wygaszania dźwięku. Bas u mnie jest aż nadmierny i nabrał jeszcze głębokości, choć jest to też efektem

stopniowej z upływem lat zmiany balansu z efektem podbicia basu.

Granie tylko elektrostatem bez dodawania innych głosników eliminuje problemy zgodności fazy i opóźnień czasowych, idealna koherencja. Ale jest to możliwe w Audiostatic gdzie membrana jest płaska i może się wychylać nawet 8mm w przeciwieństwie

do Martina Logana i Quada gdzie jest wygięta w łuk i wychyla się zapewne max 2mm.

Nie zakrywałem natomiast z tyłu membrany, to jest niepotrzebne, niech sobie grają też na ściany.

Im bardziej zawężałem Horn to jakby bardziej siadała góra, najlepsze efekty uzyskałem w dość rozwartym wariancie.

A więc jest to coś: dipol-horn.

W końcu w "zrób to sam" takie płyty kosztują ok 150zł i można się zabawić, warto!

U mnie taki Horn to tylko 4 płyty MDF połączone wkrętami i całość dostawiona do kolumny.

Pięknie taka surowizna nie wygląda i okresowo rozbieram monstra bo mi kobieta krzywo patrzy. (Pokoik 22mkw)

Ale niedługo pomyślę o zrobieniu tego w wersji "de luxe" bo spodobało mi się.

Zainteresowanych kolegów zaproszę na odsłuch w Poznaniu.

Na razie rozglądam się za firmą która profesjonalnie wymieni mi folię w Audiostaticach, bo mam już 8 lat od nowego i taki zabieg jest wymagany dla przywrócenia optymalnego brzmienia.

Ukryta Zawartość

Zdjecia prosze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) wymiane folii w Audiostaticach robi w Niemczech, konkretnie w Chemnitz, namiary tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjecia prosze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) wymiane folii w Audiostaticach robi w Niemczech, konkretnie w Chemnitz, namiary tutaj:

Ukryta Zawartość

Obecnie rozebrałem moje "big horny" :)) , ale do projektu niebawem wrócę. A tak wyglądają moje Audiostatici.

Horny które do nich dostawiam wyglądają tak jak:

Ukryta Zawartość

tylko bardziej rozwarte.

post-21690-0-79933400-1340103723_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo ciekawe rozwiazanie, ciekawe jaki wplyw mialy by takie horny na np. male monitory....

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tymi monitorami. Całe typowe monitory wyposażyć od frontu Hornami :)))

to chyba tylko zabawa która na pewno coś zmieni, tylko co i jak (kosmiczne dzieło przypadku)

Dla zabawy można z desek, półek skombinować bez inwestowania, tak dla zaspokojenia ciekawości.

Myślałem, że pisze się tu o elektrostatach...

...tak samo o monitorach jak i o hornach..jedne i drugie z tematem nie maja nic wspolnego, w zasadzie to watek o systemie ML HQD ;)

Ok. przeczytam dokładnie wątek aby być w temacie. Nookie Pozdro.

nookie, - jeśli już chcesz ambitnie to spróbuj tak ze 4 panele "plastra miodu" na stronę ( nie te jak z www.audiostatica tylko jak z acoustata)

i puść na nie anodowe z końcówki 6550 z pominieciem traf głośnikowych i przetwornicy wraz z dopasowaniem przy panelach, one mają na siatki właśnie 500V

temat jest fajny ale o takim odważnym jeszcze nie słyszałem :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ok. przeczytam dokładnie wątek aby być w temacie. Nookie Pozdro.

aleks chodzilo mi o wplyw akustyczny jaki maja takie ustroje na zrodlo dzwieku, jakiekolwiek by bylo, elektrostat, 3drozny monitor czy glosnik koaksjalny. Na moj chlopski rozum takowe horny daja podbicie pewnych czestotliwosci ktore w pewnego rodzaju konstrukcjach cierpiacych na niedosyt tego i owego, min. elektrostatach, odgrodach lub malych monitorach, moze powodowac porzadane efekty jak u Ciebie. Jezeli rzeczywiscie tak jest to napewno warto by takie eksperymenty uskutecznic i sie troche pobawic, skoro mozna pakowac 50 letnie glosniki w dechy z dobrymi efektami to dlaczego nie kombinowac z czyms takim :)

mamel boje sie na sama mysl... :) swoja droga slyszalem ze przerabiasz wlasnie hpd295???? wczoraj goscilem u siebie ten glosnik i bardzi mi sie spodobal, gral z mniejszym rozmachem niz te ktore pamietam z mojej wizyty u Ciebie ale mimo wszystko bardzo przypadl mi do gustu...testowales go moze w obudowie solovox??

tannoy potrzebuje solidnego pudła z BR, ale do papierzaków czy innych coaxów solovox to rewelka IMHO, jeszcze będę go ćwiczył :)

rozmach w 295 zjadła zwrotnica, co ja się z nią namęczyłem ... :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.