Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z laserem CDM 12.4/05

piotrekguc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem niedawno, pomogłem kupić sprzęt stereo dla znajomej. Wybór padł na Thule Audio. Niestety miły pan z Allegro dał miesiąc gwarancji i dokładnie po 37 dniach Cd przestał działać. W sumie mechanika działa, ale po włożeniu płyty "No disc". Przez niedługi okres użytkowania wszystko było w najlepszym porządku, żadnego przeskakiwania, zacinania...nic. Ściągnąłem obudowę i przeczyściłem laser - nic.

Odpisałem symbole z transportu, czy należy kupić nowy transport?

Philips:

CDM 12.4/05

3104 147 00271 E143838

1Sv10 9737.6 182 0361

https://www.audiostereo.pl/topic/59310-problem-z-laserem-cdm-12405/

Google za przewodnika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

...nie pisałem, że nie mogę znaleźć sklepu, ale dziękuje za linki. Pytałem, czy taka wymiana to w tym przypadku konieczność? Koszt niewielki, ale czy mogą być inne przyczyny takiego zachowania się CD Playera?

Ciężko jest wyrokować w ciemno, ale najczęściej w takich przypadkach jest to właśnie laser. Z laserami jak ze sprzęgłem w samochodzie - zrobisz pewien przebieg i musisz wymienić na nowy. Dlatego tak ważne jest, aby kupować CD do których mechanizmy są łatwo dostępne. Z twoim nie ma problemu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam.

Spokojnie. To tylko kilka śrubek i żadna filozofia. Uważaj tylko na taśmę - przy wyciąganiu nie wyrwij gniazda, a przy wciskaniu, aby cała weszła. Nie mam takowego urządzenia więc dokładnego manuala nie podam. Sprawdź tylko czy sama głowica nie ma zabezpieczenia elektrostatycznego (zworka z kropli cyny) - przed uruchomieniem trzeba ją odessać.

Pozdrawiam

"Sprawdź tylko czy sama głowica nie ma zabezpieczenia elektrostatycznego (zworka z kropli cyny) - przed uruchomieniem trzeba ją odessać."

Mógłbyś wkleić zdjęcie poglądowe, nie mam pojęcia gdzie tego szukać.

Napęd zamówiony, czas realizacji 3-4 dni. Sympatyczna obsługa, zobaczymy jak będzie z towarem. Jeśli wszystko zagra to polecę tutaj sprzedającego. Na pewno komuś się przyda taka informacja.

Witam.

Jak pisałem nie posiadam tego klocka, więc nie mogę zrobić real foto, a to co znalazłem na necie nie nadaje się do dalszej obróbki. Problemu jednak miał nie będziesz. Porównaj Swoją stara głowicę i nową (płytkę drukowaną na niej) jeżeli będzie wyraźna różnica - większa kropla cyny łącząca dwie ścieżki najprawdopodobniej w okolicach wyprowadzenia taśmy to to jest właśnie to zabezpieczenie, które trzeba usunąć.

UWAGA:

Jeżeli nie znajdziesz takowej różnicy to nie panikuj. Nie wszyscy producenci takie rozwiązanie stosują. Wtedy tylko wymieniasz laser i ognia.

Pozdrawiam i powodzenia.

• 2 tygodnie później...

Tak jak pisałem wcześniej, polecam sprzedającego. Laser przyszedł w ciągu trzech dni. Nie podjąłem się sam wymiany, w serwisie RTV wymienili mi za 30 pln. Kompakcik działa jak nowy, właścicielka zadowolona i problem zażegnany. Kupiłem kompakt w firmie

Ukryta Zawartość

Po krótkiej rozmowie przez GG, sprzedający sprawdził symbole mojego cd, popatrzył w katalogi, wziął dane do wysyłki (tylko za pobraniem) i finał.

Mam nadzieje, ze moderator nie posądzi mnie o reklamę i nie usunie tego wpisu. Na pewno komuś się przyda taka informacja.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.