Skocz do zawartości
IGNORED

Wibracje membran głośników podczas odtwarzania muzyki z gramofonu - POMOCY!!!

fido33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Zwracam się do Was w imieniu mojego serdecznego kolegi z prośbą o pomoc.

Kolega zakupił dopiero co gramofon Denona DP 300F i zaprosił mnie na odsłuchy. Włączyliśmy muzykę i pojawiło się dziwne zjawisko. Podczas nawet niezbyt głośnego odsłuchu, membrany głośników średnioniskotonowych wpadają w bardzo dziwne wibracje, jakby rezonans. Jest to o tyle dziwne, że dzieje się to nawet we fragmentach utworów, gdzie teoretycznie nie ma za dużo pracy dla średnioniskotonowca. Podczas głośnego odsłuchu wibracje są na tyle duże, że zakłócają możliwość słuchania i jest groźba uszkodzenia głośników. Dzieje się tak zarówno na monitorach kolegi jak i moich podłogowcach. Daliśmy sobie na razie spokój z odsłuchami.

Pomóżcie, bo zainwestował kolega pieniądze a tu taka klapa. Wkładka jest taka jaką dokładają do tego Denona czyli 'no name'.

Pozdrawiam i liczę na głosy doświadczonych w materii "Gramofon", bo nasza zabawa dopiero się zaczyna.

Kilka powodów może dawać taki efekt

1.Zdjać pokrywę jeżeli jest na gramniaku

2.Przestawić grmofon aby nie był w polu dzilania głosników

3. Właczyć filtr subsoniczny jezeli jest we wzmacniaczu

4,Niedopasowanie wkładki i ramienia ,zachodzi rezonans

Bardzo dziękuję za ten głos.

Co do punktu 2 czyli pola działania głośników, to raczej wykluczam, bo moje podłogówki stały dość daleko tzn. może ok. 120-130 cm od gramofonu. Kolega przed chwilą sprawdzał i filtra subsonicznego nie ma. Co do niedopasowania wkładki i ramienia, to czy chodzi Panu o brak odpowiedniego wyważenia ramienia?

Jest rozwiązanie. Kolega zestawił gramofon z szafki na której stoją też głośniki (takie rozwiązanie niestety) i okazuje się, że wibracje zniknęły jak ręką odjął. Po przyłożeniu ręki do tej szafki podobno czuć jak drży. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Właśnie chciałem to napisać. Miałem podobny problem, rozwiązaniem okazało się zestawienie magnetofonu na podłogę.

A moze w ten sposob;polka ok.4cm grubosci-plyta wiorowa+plyta stolarska sklejone silikonem.

Na scianie styropian 2cm +korek(cala sciana)U mnie dalo bardzo dobry efekt.Polka powieszona bezposrednio nad kolumna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja na temat wkladki ,dobrze by bylo ja wymienic po pierwsze ze jakosc muzyki z niej jest slaba (gra cicho i ma za malo gory) , a po drugie nie jest zbyt trwala, ja u siebie wymienilem na Grado Black i roznica jest kolosalna ( gora zaczela byc slyszalna ,bas ma wiecej kontroli ,ogolnie bardzo muzykalna wkladka). Napewno odsluchy beda duzo przyjemniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.