Skocz do zawartości
IGNORED

czy wymieniać kable w kolumnach?

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

kolumny tonsil rapsodia 200 mają już jakieś 10lat..w środku głośniki są łączone cienkimi kabelkami..moje pytanie jest takie...czy wymiana tych kabli na zwykły kabel głośnikowy beztlenowy 2mm2 to dobry pomysł?czy może nić to nie pomoże?

https://www.audiostereo.pl/topic/59359-czy-wymienia%C4%87-kable-w-kolumnach/

Zależy czym te kolumny napędzasz - niewielkie różnice mogą być powymianie. Możesz wymienić w sekcji basowej i zobaczyć czy coś się zmieniło w sprężystości basu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

narazie wzmak nie jest zbyt mocny ..ale jestem w trakcie szukania czegos innego..ale nie ukrywam ze na głośności mi nie zależy..jak wszyscy wiemy że tonsile mają niskie tony dziwne..więc może to coś da..

a czy jest to normalne ze na wejsciu kolumn gdy są dwie sekcje..na jednej mam niski ton i sredni ton a na drugiej sekcji wysokotonówke..?nie powinien być niski ton osobno i wysoki ton razem ze srednim..

Witam.

Wymieniłem kable w starych Marantz trójdrożnych efekt bardzo znaczny .Soprani i srednie - 2,5 mm kw , bas 4mm kw. ( jak by 2 mokre szmaty z kolumny zdjąc - sorry za kolokwializm )

Pozdrawiam.

Janusz

>Zdecydowanie nie warto!

Jakieś uzasadnienie?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam! Ha,ha. Tylko kiedyś jak wymieniłem w zestawie trójdrożnym to moja stara Yamaha 11 Wat na kanał odmówiła posłuszeństwa. Przy zwiększeniu głośności harczało. Dopiero po zmianie wzmaka na mocniejszy ustąpiło. Pozdrawiam adam2948.

cadam, Twoje "O mnie" dużo wyjaśnia.

Na jakiej podstawie twierdzisz że w tym przypadku mierzalność jest czymś lepszym niż słyszalność?

Według tej teorii okablowanie bi-wire też nie ma sensu.

panowie..słabo podkreslona odpowiedz na moje pytanie..niby warto ale nie warto?tak na chłopski rozum..jak sygnał idzie dobrym kablem od wzmaka i na wejsciu w kolumn dalej do zwrotnicy idzie takim cienkim pierdkiem to chyba coś musi być nie tak...jest tak czy nie>?

dida83, 15 Lis 2009, 21:25

>panowie..słabo podkreslona odpowiedz na moje pytanie..niby warto ale nie warto?tak na chłopski rozum..jak sygnał idzie dobrym kablem od wzmaka i na wejsciu w kolumn dalej do zwrotnicy idzie takim cienkim pierdkiem to chyba coś musi być nie tak...jest tak czy nie>?

a sama cewka w głośniku jest jeszcze mniejsza niż "taki cienki pierdek"...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.