Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner YAMAHA RX-V640 ? Proszę o opinię!

bos60

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to całkiem dobry amplituner,miałem go sprzedałem potem kupiłem Cambridga,Harmana i stwierdziłem ze,Yamaha grała naprawde dobrze.Kupiłem wiec znowu Yamahe troche wyższy model i znowu jest ok.

Tak czytam w instrukcji RX-V800 o impedancji (czytaj załącznik). Nie wiem, czy będę mógł podłączyć do tego amplitunera moje Jamo, które mają impedancję 6 ohm!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

co wy macie z tymi ograniczeniami OHM;) ta yamaha zje kazde kolumny 8 czy 4 ohm niema problemu

tym bardzej yamaha co do rxv800 to jest sporo lepszy model niz 640 i jak masz wybor to bierz 800 , ten model dzisiaj jej odpowiednikiem jest yamaha 1700 ,1800 ,1900 to ten sam prog

a 640 stka to taka dzisiejsza 661 cz6 663

800 jeste naprawde dobra kawal 15 kg maszyny

Nie takie to proste, znam Yamahę RXV 630 i 730 oraz większość modeli wyższych, m.in. RXV 2500, RXV 4600, 1700 itd.

Jeśli chodzi o brzmienie w stereo to RXV 800 oraz wyższe modele grają lepiej od niższych modeli ale czuć to praktycznie tylko przy droższych kolumnach i większych pomieszczeniach. Jeśli chodzi natomiast o dźwięk przestrzenny to RXV 800 wypada kiepsko pod jednym względem - nie posiada dekoderów przydatnych do słuchania muzyki ze źródeł stereo, tzn. DPL II czy DTS Neo. Dla mnie jest to wada dyskfalifikująca. Poza tym jeśli w planach jest podłączenie na przednie kanały końcówki mocy to sygnał z pre-out jest praktycznie taki sam w każdym z modeli i na pewno zagra lepiej RXV 640 z końcówką mocy niż nawet najdroższa Yamaha solo.

Rx-v 800 nie jest wcale duzo lepsza od 640 i faktycznie nie ma dpl2.Oba to dobre amplitunery i oba mają pre-out.Kwestja za ile możesz je kupic.Popatrz jest do kupna na Allegro A1 za 1300 pln ,a to już naprawde porzadny sprzet.Wybór należy do ciebie.Powiem ci ze 640 napewno gra lepiej zarówno w kinie jak i w stereo od 661.

to wtrace dalej swoje grosze kupujesz sprzet do sluchania muzyki czy kina?bo jesli jedno i drugie to juz nie zabieram glosu w tym temacie poprostu zaden z wymienionych amplitunerow nawet rxv4600 nie nadaje sie do sluchania muzyki bo ją kaleczy

nastepnie zadna koncowka mocy podlaczona pod te tandetne pre-oty nie da z siebie wszystkiego mysle ze da nawet polowe:) bo te marne przedwzmacniacze zdegraduja do cna tą wybitna koncowke np rotelowską

bierz 800 a 640 zostaw w spokoju

co do a1 to napewno inna polka cenowa ale tez i porzadniejszy sprzet

do kina potrzebujesz 2 dekodery dts i dolby digital nic pozatym

Fakt- potrzebuję i do kina i do odsłuchu muzyki. Posłucham Waszych fachowych opinii i zakupię 800. A jeśli chodzi o cenę- model 800 za używany za 600 PLN :) Odbiór osobisty :)

Chcę jeszcze zmienić kable na:

Ukryta Zawartość

Są warte swej ceny?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

nie te nie , szkoda pieniedzy wez te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 600 pln to naprawde sie opłaca,tak wiec RX-V 800do tego procab i bedzie dobrze.Jezeli jestes z Wrocławia to te kable kupisz tez w sklepach muzycznych na Trauguta blisko Poczty Polskiej i za Astrą jeden przystanek przed Pilczycami.

Jestem z Wrocławia i mieszkam niedaleko Traugutta dlatego zastanawiam się, w którym dokładnie miejscu jest ten sklep, o którym mówisz... Pokieruj proszę.

Jak tylko odbiorę Yamahe napiszę.

W razie czego powiedzcie, czy warto zakupić subwoofer typu Jamo sub 200 lub Koda SW850 lub SW1000 do pomieszczenia ok. 22 m2.

dariusz964, 15 Lis 2009, 21:26

>już naprawde porzadny sprzet.Wybór należy do ciebie.Powiem ci ze 640 napewno gra lepiej zarówno w

>kinie jak i w stereo od 661.

... a świstak siedzi i zawija w sreberka ... szczególnie jeśli front w 661 podłączysz w bi-amp (odciążenie końcówek) i skalibrujesz (też w kinie) za pomocą YPAO ... wybacz ale 640 to dziad.

yamaha 661 to rowniez zabawka tak naprawde zabawa z yamaha zaczyna sie od modeli 4 cyfrowych np 2700 ,3800 a taka prawdziwa zabawa zaczyna sie od rodziny DSP np z9 z7 z11 takze kyle ty chyba naprawde nie wiesz jak ma byc zbudowany porzadny sprzet tylko wierzysz w ten marketowy bełkot :)

Sklep jest na początku Trauguta nie pamietam nr ,ale ci wytłumacze tak jak pisałem jest ul Krasińskiego na rogu jest kiosk ruchu.za kioskiem takie podwórko idziesz tam i sklep zobaczysz.Kupuj RX-V 800 i masz fainy tani amplitunerek lepszy od tych nowych Yamah.Napewno im model wyzszy tym lepszy,ale za te pieniądze nic lepszego nie kupisz gwarantuje ci to.

Jorkers, 16 Lis 2009, 15:59

Chcesz się licytować ? ... OK ... Yamaha Z9 i z11 to kupa bezwartościowego złomu ... zabawa się zaczyna od zestawów aktywnych (adam tensor) + wielokanałowy procesor.

kyle alez nie zaprzeczam:) ze pre-outy w 3800 to zwykla tandeta tylko mi to nie potrzebne:)do szczescia

troszke zes przesadzil z ta karta dzwiekową ale niech ci bedzie:) hehe

Dziś odebrałem Yamaha RX-V800RDS i......... jestem bardzo zadowolony. Bardzo przyjemny amplituner, fajnie wykonany i jak gra:) Dla mnie bomba- za te pieniądze oczywiście.

Dziękuję wszystkim za debatę. Teraz muszę zakupić kable:)

POZDRAWIAM!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.