Skocz do zawartości
IGNORED

Żarówka strobo dziwne zachowanie

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W zakupionym niedawno gramofonie Rotel RP-3000 (z którego nota bene jestem bardzo zadowolony) zaczyna świrować żarówka (żarnik) strobo. Objawia się to tym , że np żarówka gaśnie kiedy czyszczę płytę przed otwarzaniem i tym samym spowalniam obroty talerza. Ale to jeszcze nie było jakoś specjanie problematyczne. Niestety ostatnio żarówka bardzo często gaśnie "sama z siebie" jakby coś gdzieś nie stykało. Dodatkowo, co już najbardziej mnie zdziwiło, kiedy dotykam palcem żarówki w kominku żarówka zaczyna świecić, kiedy palec odsuwam przestaje. A kiedy próbuję ją poruszyć (bo jest luźna) np jakimś przedmiotem nie przewodzącym prądu nie zaświeca sie w ogóle.

Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o poradę. Liczę też że trzeba będzie zamocować jakąś inną żarówkę, tylko po pierwsze nie wiem czy jakakolwiek inna będzie pasować (mam schemat tego gramofonu, ale na nim jest zaznaczone tylko: neon lamp); po drugie kominek jest zamocowany w trudnodostępnym miejscu i jak na razie nie chcę na siłę go demontować, żeby nie uszkodzić obudowy gramofonu.

pozdrawiam

nt

Właśnie! To jest to!

Najgorsze, że za żadne skarby nie mogę zdemontować tego kominka. Nie dosyć że jest zamocowany w trudnodostepnym miejscu, to jeszcze kompletnie nie mogę rozkumać czy jest tylko wciśnięty (kominek) w otwór w obudowie, czy jest to też klejone, a nie chcę tego uszkodzić. Patrząc od spodu w kominek wchodzą 2 przewody. Wchodzą one w taką gumową uszczelkę, potem jest jeszcze srebrna podkładka i korpus kominka. Ktoś ma jakieś pomysły? Szarpać się z tą uszczelką?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.