Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego specjaliści błąkają się po forum?

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

W odpowiedzi na pytanie.

Głównie dlatego że nie mieli planów aby firmę stworzyć(miała to być pewnego rodzaju zabawa,czyste hobby),zaczęli interesować się tematem pózniej niż inni producenci,często pochodzili z bardzo ubogich rodzin(brak sprzętu,brak warsztatu,brak możliwości zamawiania podzespołów na własną miarę),sytuacja rodzinna która zmuszała do pracy zawodowej po godzinach,zbyt powolne odkładania na potrzebne sprzęty do rozwinięcia choćby kilku pierwszych modeli na sprzedać celem zareklamowania.Czynników wymieniać można jeszcze bardzo wiele,ale dość poważnym czynnikiem i najbardziej ograniczającym każdego człowieka w podejmowaniu dużych działań jest psychika!Wystarczy jak napiszę że mówiono nam,uczono nas że mamy się nie odróżniać,nie wychylać,mamy robić to co nam każą.Traktować należy te słowa bardzo poważnie,one były zawsze wypowiadane bardzo serio!

Modrzew47,jak uważasz,łatwiej dziś otwiera się sklep czy mały zakład produkujący urządzenia?

Ile potrzeba wiedzy,doświadczenia aby działać w drobnym handlu,a ile tego samego potrzeba aby działać w branży małej produkcji?

Co drażni Ciebie w konstruktywnym wpisie?

Nie musisz nikomu z tutejszych''specjalistów''ani dodawać ani ujmować,nikt tego nie wymaga.

Znów wybiórczo traktujesz wpis,a takim pytaniem dajesz dowód na brak dojrzałości.Ile tam latek,11 ???

areczek

Jaki to konstruktywny wpis?W którym miejscu?

Jesteś dobry,masz pomysł,chcesz działać sam-robisz biznes plan i idziesz po kredyt.Prosta droga ale zamiast walczyć jak facet zaczynasz obrażać się jak baba,to co mam myśleć.Uważasz się za specjaliste?To co tutaj robisz?Marnujesz swoj czas.Jeśli chodzi o temat to założyłem go by się dowiedzieć właśnie co robią tu wysokiej klasy specjaliści(jeśli się za takich uważają)na forum i po co się tutaj błąkają.Odpowiedzi może być klka.

Domniemasz pytaniami!

Sam się oburzasz.Pytasz się w temacie,pózniej pada kilka argumentów dlaczego coś się dzieje tak a nie inaczej,a na końcu uczysz czy też podajesz jakże wspaniałe wskazówki!

Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego po forum błąkają się specjaliści,to Ty ich nazwałeś pretensjonalnie specjalistami.Co oznacza pojęcie''specjalista''?Który z producentów załóżmy audio umie zaprojektować od początku do końca i własnoręcznie zbudować swój projekt?To zawsze jest praca zespołowa!

Wreszcie odpowiedz choć na jedno pytanie.

Chcesz pomóc któremuś ze''specjalistów forumowych''?,bo jak dotąd to odnoszę wrażenie że temat jest co najmniej tendencyjny.

Mnie nie''podciągaj''pod''specjalistę''ponieważ termin ten jest zarezerwowany dla ludzi z dyplomem,np.inżynierów itp...A poza tym nim nie jestem,nie spełniam przesłanek aby móc mnie nazwać specjalistą.

;-)

Specjalista-człowiek który posiada firmę,produkuje,nie uczestniczy w rozmowach na forach społecznościowych,to ten który ma jaja,nie obraża się i nie myśli jak baba.

To Twoja definicja,wniosek jest mi oczywisty ze względu na podane przez Ciebie argumenty.

Żadna zatem umiejętność w określonej dziedzinie nie może być nazwana umiejętnością specjalną,kategorycznie w żadnym z takich wypadków nie można nazwać kogoś kto przejawia takie umiejętności-specjalistą.

Trzeba było sprecyzować w temacie kogo można nazwać specjalistą,podać definicję.Wtedy to przyrównałbyś który z domorosłych specjalistów forumowych jaką''maścią''się charakteryzuje i by grało.

Mulsie

Modrzew47 ustala kryteria na potrzeby sprecyzowania''maści''inżynierów forumowych,to na początek!,referencyjna definicja potrzebna Jemu,inaczej się zaczyna gubić w prostym i zadanym przez siebie pytaniu,ale to''specjalność''modrzewia47!

;-)

prawdziwi specjalisci (audio) nie paletaja sie po tym forum, gdyz nie jest im ono potrzebne do uzyskania przychodu... a ci "specjalisci" co sie paletaja, to nie istnieja bez tego forum...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

drogi mulsie, wiem, ze masz problemy z percepcja, otoz ci wyjasnie, ok jestem specjalista, ale nie audio :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>> modrzew47, 17 Mar 2010, 13:35

Czy jeżeli ktoś lubi grać na skrzypcach to zaraz musi aplikować do orkiestry albo grać w knajpie do kotleta ew. na weselach? Przecież granie dla siebie może być zupełnie niezłym hobby i chyba nie zabronisz takim osobom dyskutować na forach o technice grania?

Luuudzie,gdzie ja zabraniam?

Prawdziwym specjalistom nie jest potrzebna głupia dyskusja,obrażanie się jak panienka i zaczepki.

Produkują,żarabiają kasę i nie mówią,że są spejalistami.Na tym forum jest specjalistów co nie miara.

Prawie każdy.W zasadzie to nie ma co się rozpisywać bo foxbat zawarł tą definicję w jednym zdaniu.

Zgadzam się z tą definicją.

Misimor

Jeżeli zadaje się pytanie(jak w temacie),to-albo,nie wie się to o co się pyta i liczy na rzeczowe odpowiedzi.W przypadku odpowiedzi samego autora na własne pytania można wysnuć wnioski-albo autor chce być tak autorem jak i adrestaem jednocześnie.Jak widać autor tematu bardzo nie lubi gdy ktoś kto nie zarabia na swoim hobby(niezależnie czy hobby jest błache,czy poważne i ze wszech miar profesjonalne,lub dyletanckie).

Modrzew,kup coś od forumowej''maści'',wtedy będziesz w zgodzie ze sobą,ktoś będzie specjalistą,a Tobie z przyjemnością będzie się słuchać-może kolumn,byle były lepsze niż Dynaudio,jak coś''specjalnego''to znacznie lepszego!

Od początku wiem.

Co odrzucać,kiedy nie ma czego.

Nosi Ciebie że inni budują,znają się na tematach,no wiesz nikt za nich tego nie robi,a na pewno nie specjaliści z pobliskich czy dalekich specjalistycznych fabryk.

O czym to świadczy?

Dobre areczek,bardzo dobre...lepsze od Dynaudio i do tego DIY i pewnie wykonane przez takiego zagorzałego DIY-owca jak ty.To własnie o to mi mniej więcej chodzi.SPECJALIŚCI od klonowania i garażowego błądzenia.Żałosne.

No to zweryfikuj to żałosne garażowe DIY,i dopiero wówczas przejdz do oceny(czy w pełni wartościowe,czy miernej jakości)

Pamiętaj aby nie zawyżać poprzeczki bardziej niż renomowanym producentom:-),wszakże garażowe DIY to najczęściej praca jednej osoby,bez dużych funduszy,a czasem dochodzi do tego że trzeba wykonać urządzenia aby móc wykonać istotne części do głównego projektu!

Zajmujesz się jakąś profesją,zawodowo bądz amatorsko?

areczek

Oczywiście,że mam zawód i go wykonuje.Jeśli będziesz mocno zainteresowany mogę podać ci na PW.

Co do produkcji garażowych,gdzie nie ma np.obrabiarek cyfrowych,pras itd.a wszystko wykonuje się ręcznie w warunkach często śmiesznych w których to nie można uzyskać odpowiedniej jakości.To co traktujesz u mnie jako złośliwość(błąd)jest stwierdzeniem pewnych faktów.Oczywiście w Polsce ukuło się powiedzenie o gustach się nie dyskutuje.Bzdura.Rzeczywistość jest inna ale to nie temat na tym forum.Mnie jednak doprowadza to stanu wrzenia.Widziałeś polski produkt DIY,wyrafinowany i plastycznie akceptowalny przez ludzi z poczuciem estetyki?Ja nie miałem okazji.

Napisałem o''ciut''za dużo,chciałem przedstawić kontrargumenty,fakt-pisać w tematach gdzie autor zakłada z góry(co zresztą od początku wiedziałem),nie ma więcej sensu.

P.S,Dynaudio Confidenc C-2 to model który większość z tutejszych klonerów bez większych problemów od podstaw zbuduje.

Hej.

Nie ma takiej możliwości.Technicznej.Garażową metodą?Widziałem klony SF Cremony i Elipsy(którą posiadałem)żałosne.To są właśnie specjaliści.

My tu nie rozmawiamy o samych klonach.Rozmawiamy o poważnej produkcji,gdzie praca zaczyna sie od projektu,biznes planu a kończy się efektem finalnym-profesjonalnie wykonanym autorskim produktem.

Podrabianie orginałów jest prawnie zabronione.Chyba,że do własnego użytku.

nmodrzewewk miało byc o mnie... a jest o ciebie.Jestes absolutnym dyletantem specjalista.Czyli zerem jak mawiął pewien inny specjalista.Tez zero.Produkcja garazowa wszelako ma bardzo czesto wiekszy stopien zaangazowania i miłosci do produktu, niz produkcja na obrabiarkach sterowanych numerycznie.A czeto daje lepsze efekty niz fabryka z uwagi na osobiste zaangazowanie garazowca.Widac ze jestes dośc powierzchwnym wykladowca przedmiotu w szkole podstawowej ze wszystkimi tego ograniczeniami.Walcz z ograniczeniami.... hahaha.I z cienkim belferskim moralizatorstwem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.