Skocz do zawartości
IGNORED

Co kupić PANSONIC DVD-S75 czy YAMAHA DVD

foko

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedałem PANSONICa 32 i mam moralny dylemat co wybrać w zamian ? P32 był naprawdę dobrym sprzętem z jednym małym minusem – nie radził sobie z DVD-R.

Poniżej drobne porównanie:

1. Video:

YAMAHA 54MHz/12-bit D/A (Progressive Scanning!!!)

PANASONIC 54MHz/10-bit D/A (niezły obraz)

2. Audio (nie słuchałem jeszcze):

YAMAHA 96kHz/24-bit D/A

PANASONIC 192kHz/24-bit D/A (+DVD Audio!!!)

Co zrobić, 540 to PHILIPS z słabym dźwiękiem, 75 jest bez Progressive Scanning i teoretyczne z gorszą kość obrazu!

Mam amplik YAMAHA 630 + B&W seria 600 (DM603,DM602,LCR60) + sub YAMAHA YST-SW320 (o kablach wolę nie pisać).

Jakie są Wasze sugestie.

Z góry wielkie dzięki za maile

Pozdrawiam

foko

Gość forrest25

(Konto usunięte)

Kto Ci powiedział, że Yamacha na 12 bitowy przetwornik wizji??

Ma 10 i jest to tak pewne, jak to, że dziś jest sobota!!

Do czego Ci jest potrzebne progresywne skanowanie-dysponujesz projektorem??

Yamaha jest ok, ale ma kilka mankamentów- np. przy włączonym zoomie zostaje na ekranie ramka i napis x2-czy ile tam sobie zwiększysz.

Panas ma bardzo dobre opinie i jest wart tej kasy którą kosztuje 899pln, a Yamaha z detalem 1299 pln-tragedia, no chyba, że na allegro za 700 , ale bez żadnej gwarancji.

pozdrawiam

Mój poprzednik przesadza z tym projektorem, ale fakt, że do progresywnego skanowania musisz mieć odpowiedni telewizor - z wejściem component progressive scan. Jeśli taki masz lub zamierzasz kupić, to zdecydowanie warto brać pod uwagę Yamahę. Jeśli nie - funkcja PS na nic Ci się nie przyda. A jeśli chodzi o ikonkę zoomu - nie rozumiem, o co tyle krzyku (już parę osób podnosiło ten temat). IMHO zoom jest przy oglądaniu filmów funkcją absolutnie zbędną. Może przydaje się do czegoś innego? W takim razie będę wdzięczny, jeśli mnie ktoś oświeci, do czego.

Pozdr

Aha, jeszcze odnośnie "bez żadnej gwarancji". Niektórzy sprawdzeni "importerzy prywatni" udzielają gwarancji na sprowadzany przez siebie sprzęt. Choć łatwiej dotrzeć do nich przez usenet niż przez allegro.

Pozdr

Gość forrest25

(Konto usunięte)

do obi

do czego chcesz wykorzystać ten ps???

jedyne tv na rynku z wejściem komponent to panasonic z serii px20(np 29 ") i powiedz mi, że na takiej przekątnej będzie to znacząca różnica w obrazie????

dopiero przy projektorach daje to prawdziwy efekt kolego!

pozdrawiam specu od ps!!

--> forrest25

> do czego chcesz wykorzystać ten ps???

eee... do oglądania filmów?

> jedyne tv na rynku z wejściem komponent to panasonic z serii px20(np 29 ")

Bzdura. TV z wejściem komponent ma w ofercie także JVC. Panasonic PX20 to nie tylko 29, ale także 32 cale, są też 2 modele Panasonica o przekątnej 36 cali z wejściem component i PS.

> i powiedz mi, że na takiej przekątnej będzie to znacząca różnica w obrazie????

Na Panasonicu PS20 (poprzednik PX20) o przekątnej 29 cali JEST znacząca różnica w obrazie między sygnałem PS przez wejście component a sygnałem RGB. Na korzyść tego pierwszego. Trzeba też wziąć pod uwagę, że akurat Yamaha S-540 daje lepszy sygnał na wyjściu component niż na pozostałych, co podkreśla się w praktycznie każdym opisie tego urządzenia.

> dopiero przy projektorach daje to prawdziwy efekt kolego!

Niech Ci będzie. Przy telewizorach efekt jest nieprawdziwy. Ale jest. A kolegą Twoim nie jestem.

> pozdrawiam specu od ps!!

Również pozdrawiam, ale specem to jesteś najwyraźniej Ty, co wykazujesz w swoich postach.

Gość forrest25

(Konto usunięte)

Pisałem,że panasonic ma telewizory z wejsciem component a tylko jako przykład podałem px 20( 29").

jeśli chodzi o firmę JVC to jest to taka kupa, że nie warto języka strzępić.

Znam sprawę z autopsji, gdyż mam do czynienia z tymi produktami każdego dnia.

Przepraszam eksperta za spoufalanie.

wybacz OBI WAN KENOBI

No, dobra, może jestem czepliwy, ale jak stwierdzenie, że to był tylko przykład ma się do zdania: "jedyne tv na rynku z wejściem komponent to panasonic z serii px20(np 29 ")"? Chyba obaj wiem, co znaczy wyraz "jedyne".

Czy JVC to kupa czy nie - nie wnikam. Sam nie mam i miał nie będę. Odnosiłem się tylko do Twojego stwierdzenia o "jedynym TV". Zresztą chyba czytałem, że Thompson też wprowadził jakieś TV z wejściem component, ale tego nie jestem pewien, a sprawdzać mi się szczerze mówiąc nie chce.

Spoufalanie spoufalaniem, ale Twoje "kolego" miało IMHO wydźwięk protekcjonalny - tak to odebrałem i dlatego się uniosłem.

Pozdr

Forrest, jednak chyba uciekł Ci jeden dzień z kalendarza , mianowicie sobota ;)

W danych technicznych yamahy jest podane : 54 Mhz, 12 bit video D/A converter and 96 KHz , 24 bit audio D/A converter

Gdyby to było na "STEREO" to odpowiedx byłaby oczywista- Panasonic bo ma DVDAudio, a biorąc pod uwagę wyraźną wyższość tego formatu na zwykłym Cd, oraz fakt że wreszcie pojawiły się tanie płyty DVDAudio (wypowiedzi na forum to potwierdzają), nie ma co do tego wątpliwości. Natomiast fakt że PS jest fajnym wynalazkiem, jednak tu z kolei dziwi nagroda roku dla Panasonica za obraz. Coś w tym odtwarzaczu musi chyba byc, w końcu Panasonic to oryginał, a Yamaha tylko składa (Panasonic, LG, Philips).

"Gdyby to było na "STEREO" to odpowiedx byłaby oczywista- Panasonic bo ma DVDAudio"

Błąd. Na "STEREO" dyskutuje się o formatach stereofonicznych - jak sama nazwa wskazuje. A DVDAudio to format wielokanałowy i większość stereofilów go nie akceptuje.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.