Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

kontakt zawsze zalecany. Tyle że forumowe człowieki różne bywają. Niektóre przyłażą do domu złe i zmęczone, logują się na forum i dają upust. Myślą że forum to taki terapeuta. A to tylko inne człowieki które też myślą że po drugiej stronie też terapeuta. I się leczą nawzajem... A tymczasem jeszcze inne człowieki tylko chcą o audio pogadać bo ich coś interesuje. I bądź tu mądry.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Palton nie banuj Mulsika-niech wali do mnie na pw-chce go poznac z pewnym ludziem,co go wyprowadzi

na czlowieka[wedle zalecen]-musi przejsc metamorfoze,przede wszystkim odstawic szalej,wtedy wroci

sluch i oglada,no i wpisy beda na poziomie,lecz nim do tego dojdzie troche czasu minie.

Po metamorfozie daje gwarancje testy ABX Mulsika odgadniete trafnie bez pomylek.

• Użytkownicy+

ABX = test testującego, a nie sprzętu. Dyskusja ma sens bo jeśli czegoś nie słyszymy, a sprzęt różni się w cenie, to tak jak pisał Paweł i inni zwolennicy ABX, po co przepłacać. Problem w tym, że większość słyszy różnicę, a w ABX już nie. Jedyna różnica pomiędzy słyszącymi, a zwolennikami ABX jest różna interpretacja tego zjawiska (znikania różnic w ABX). Dla zwolenników ABX jest wyrocznią, dla audiofili ABX jest niewiarygodny, bo zaprzecza temu co wiele razy doświadczyli. Jedynym sposobem przekonania zwolenników ABX (dotyczy zainteresowanych tematem), jest inny wiarygodny i niepodważalny sposób testowania pokazujący różnice sprzętu.

Robert

Ps. Wpis z wątku modrzewia, tam przeszedł bez echa...

• Użytkownicy+

Może sami zwolennicy ABX-a podpowiedzą inny, alternatywny, obiektywny sposób testowania. Inny po to, żeby potwierdzić, lub zaprzeczyć wynikom testu ABX.

Robert

palton

ABX to ABX i sądze że w związku z załozeniami jest to jedyny obiektywny,test.Podam przykład samochodowy ale nietypowy ,a wiec dwa bolidy F1 na tym samym torze przeznaczonym do wyścigow, z tą samą ilością takiego samego paliwa testowane przez jednego kierowcę-bo jak wykazac że są różne w różnych aspektach(np.aerodynamiki,przyspieszenia itd.).Test wypada 1-do 1 czyli oba przejechały tor w tm samym czasie.Co chcesz zmienic aby udowodnić że Ferrari jest lepsze od np Force India ten drugi chcesz puścić po torze moto-crossowym?-w ten sposób wykarzesz roznice,ale nie o to przeciez chodzi aby zdyskontować ten drugi to wbrew założeniom poczatrowym.pzdr.

Drogi Jaculku 63-zle rozumujesz,bo te dwa auta startuja w tej samej klasie tzn.F1.

Natomiast autorytety[czytaj pseudoautorytety tego forum] rozumieja zgola inaczej-napisze tak,ze

np.samochodzik np.fiat punto jezdzi tak samo jak dajmy na to Mclaren F1.

A w tescie abx przekonuja analogicznie do twego wpisu,ze wzmak budzetowy-np.jakis nad gra tak

samo,jak McIntosh-stosunek cenowy jak np.1 do 20.Jakie jest twoje zdanie,prosze odpowiedz.

• Użytkownicy+

jaculek63, problem w tym że w F1 przesunięcie balastu o kilka cm, powoduje że zawodnik będzie na mecie pierwszy, a nie ostatni. Niby nic, a jaka różnica. W normalnym samochodzie 50kg worek niema znaczenia (ABX - mam go w bagażniku, czy nie?). mlb pisał o tym że w odpowiednim systemie (niekoniecznie bardzo drogim) i na znanym torze, o sorki -znanym pokoju odsłuchowym są różnice, niby niewielkie, tylko że decydują czy dźwięk cię wzrusza, czy nie.

W związku z tym sądzę że ABX uśrednia małe różnice trudne w tym teście do wskazania. Dlatego chcę dalej szukać takiego sposobu testowania, który da więcej możliwości usłyszenia tych drobnych sygnałów dźwiękowych.

Robert

Ps. Już kilka propozycji testów podawałem w kilku wątkach.

• Użytkownicy+

Np.:

Jedno CD z regulowanym wyjściem i dwa wzmacniacze. Regulujesz głośność we wzmacniaczach, a w trakcie testów możesz sobie regulować głośność z CD. Można, czy niet ?

Inna opcja, CD, jedno pre, dwie końcówki z regulacją. Wyrównujesz końcówki (przynajmniej jedna musi mieć regulację), i możesz sobie regulować głośność z pre.

Robert

palton

Pomijając tzw.dywagacje odnośnie F1 jakieś stałe musza być zachowane i akurat w ABX takowe podstawowe sA, aby mozliwość przetestowania sprzętu w kierunku brzmienia zaistniała.Inną bajką jest fakt że testujący nie usłyszał różnicy co nie znaczy że nie słyszy.Nie znaczy to też jak sądze że warunki testu są niewłaściwe nie śądzisz.Sam poddałeś sie podobnemu testowi czy masz coś do zarzucenia sobie w zwiazku z wynikiem czy szukasz jak inni dziury w całym.A może szukasz usprawiedliwienia dla swojego niesłyszenia ,może przy zmianie warunków testu coś tam da sie wyróżnić,skoro na żywo sprzęt gra podobno inaczej.Pamietaj tylko ze jak wprowadzisz wiele zmiennych w nowym "teście" to jego ew. wynik bez względu na to czy wypadł in plus czy minus podwazac będzie jeszcze większa ilość "słuchajacych".

• Użytkownicy+

jaculek63

Usprawiedliwiać się byłoby bez sensu, zresztą w domu miałem przełącznik Lutka i w tym samym zestawie słuchałem, testowałem. Również nie słyszałem różnic (już kilka razy o tym pisałem). Usłyszałem różnice w innym zestawieniu (też kilka razy o tym pisałem).

Jak jesteś pewien czegoś (np. ciąży ;-), a test tego nie wykazuję, to masz dwie opcje : 1. tak jak większość na forum - skoro wiesz, to szkoda czasu, 2. szukasz innego sposobu testowania.

Robert

A wracając do tesów chętnie wząłbym udziął w proponowanym teście u Lutka(zaoferowanym niedawno Modrzewiowi i Mulsikowi)ale ze względu na "chlewność"posiadanego własnego audio w stosunku do tzw.audiofilskiego(Rotel)nie wniósł bym nic ze sprzętu do do odsłuchu,natomiast kolunm nie będe taszczył ze Sczecina do Poznania bo ew.wyprawa mogła by sie odbyc tylko i wyłącznie koleja,az tak zdesperowany mozliwiścią niesłyszenia nie jestem żeby podjąc sie przyjazdu autem zajmujac 3/4 powierzchni ładunkowej kartonami ze sprzętem.pzdr.

palton

Drogi Robercie w wątku Pawła opisałem przeprowadzony test(przez siebie)cd-eków,efekt znany,zapytam tylko cie z innej beczki ,jeśli złamałes noge i po wizycie u specjalisty który najbardziej wiarygodnym testem czyli przeswietleniem RTG stwierdził iz noge masz zlamana,zapewnił cie o tym to szukasz alternatywnej metody diagnozy czy przyjmujesz do wiadomości ta pierwsza i poddajesz się leczeniu?

jaculek63

Po co masz jechać i taszczyć do Poznania?Można zrobić test tu na miejscu.Co to w Szczecinie nie ma sprzętu?Trzeba tylko zorganizowac a nie pisac bzdury o F1 czy G8.Są lampowe wzmaki,tranzystorowe i hybrydy.Co potrzeba?

• Użytkownicy+

Modrzewiu, potrzeba chęci :-), jaculek je ma. A więc znowu zaświeciła iskierka nadziei.

Robert

Ps. Lutek nie mieszka w Poznaniu tylko w okolicach Piły.

modrzew 47

W odpowiedzi Paltonowi odniosłem się tylko co do warunków testu min. stałych,F1 to tylko przykład,bardziej lub nie adekwatny w stosunku do podawanych tu innych samochodowych,natomiast ty warunkując udzał w domniemanym teście stawiasz warunki progowe i to diametralnie inne od zakładanych we wspomnianym przyp. teoretycznie slepym,wiec prosze abys się okreslił czy chcesz testować "ślepo"czy na warunkach ustalonych przez Ciebie bo to zasadnicza rożnica.

ps.taka mianowicie że np.ścigamy się na dystansie 100m ale pod warunkiem(twoim)że biegamy po bagnie.

• Użytkownicy+

Drogi Jacku(?), nie ma sensu ścigać się porównaniami i tak są nieadekwatne do końca.

Mamy dwie możliwości, albo zrobić kolejne testy, albo nadal pisać jak inaczej (prawidłowo)testować sprzęt.

Robert

Ps. Kolejne porównanie, proszę bardzo : idziesz do lekarza z krótszą jedną nogą, robisz badanie i niema różnic, obie są tak samo długie ;-).

A w przeprowadzonym przez siebie teście poziomy wyrównałem nie na ucho ale żeby było jak najbardziej uczciwie i technicznie oscyloskopem-częstotliwość odniesienia 1Khz,tzn standardowa przy podawaniu mp. zniekształceń czy nierównomierności obrotów.Wyszło bardziej laboratoryjnie i może przy okazji niepodważalnie jeśli chodzi o poziomy.pzdr.

jaculek63, 13 Gru 2009, 00:22

>... który najbardziej

>wiarygodnym testem czyli przeswietleniem RTG stwierdził iz noge masz zlamana,zapewnił cie o tym to

>szukasz alternatywnej metody diagnozy czy przyjmujesz do wiadomości ta pierwsza i poddajesz się

>leczeniu?

Czy sugerujesz, że ABX jest "najbardziej wiarygodnym testem"?

rebciu

Nic z tych rzeczy,twierdzę żęby coś przetestować nalerzy zastosować te same metody równe dla np.dwóch wzmacniaczy a nie komplikować pomiarów wyimagowanymi dodatkowymi warunkami komplikującymi ostateczny wynik.Im prościej tym bardziej przejrzyście prawda czy fałsz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.