Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny DIY

pawel

Rekomendowane odpowiedzi

Trzymaj się, i witaj (wkrótce) w klubie audiofilów z małymi dziećmi. Z własnych obserwacje moge powiedzieć, że okres, jaki teraz przechodzisz jest jednym z najpiękniejszych w życiu, co nie zmienia faktu że pod względem audiofilskim to czysty koszmar. Zresztą sam zobaczysz. Moja córka ma ponad rok i nie pamiętam kiedy mogłem sobie wysłuchać jakiejś płyty spokojnie od początku do końca (nie liczę słuchawkowych seansów w nocy).

https://www.audiostereo.pl/topic/599-kolumny-diy/page/2/#findComment-24353

Ja też mam 2 dziewczynki - jedna 2 lata druga 5 miesięcy. I potwierdzam że słuchanie to luksus. Szczęśliwie sprzęt nie był do tej pory zagrożony, ale trzeba zachowac czujność.

Zobaczymy jak druga podrośnie. Mam znajomego który musiał normalnie zlikwidować całą "elektrownię" po tym jak mu synek Avance 509 pociągnął na siebie.

Gratulacje. Narodziny to wielkie przeżycie a wszystko przed tobą...

Ostatnio zdarzało sie że więcej słuchałem dziecięcych płyt niż mojej kolekcji:)) I nawet na takiej muzyce szanowna małżonka słyszy różnice po upgradzie CD.

https://www.audiostereo.pl/topic/599-kolumny-diy/page/2/#findComment-24484

pawcio: przede wszystkim gratulacje :) skrzynki - 2kzl (skrzynie o.k. 130l, proste, MDF, fornir palisander - drogie, ale dziewczyna sobie zażyczyła, dziwne wzmocnienia w srodku, dwie skrzyneczki j/w na zwrotnice)

https://www.audiostereo.pl/topic/599-kolumny-diy/page/2/#findComment-24596

romekp> rzeczywiście nie najtaniej ale jeśli są wykonane dokładnie i elegancko to warto szczególnie jak głośniki nie byle jakie. wzmocnienia w środku są bardzo ważne a w tak dużej skrzyni wręcz niezbędne.

jeszcze raz dzięki za gratulacje. mała przeszła pozytywnie (hura!) wczoraj badanie przesiewowe słuchu. no to będzie audiofilka ;-)))

https://www.audiostereo.pl/topic/599-kolumny-diy/page/2/#findComment-24614
  • 9 miesięcy później...

Dołącze moje zdanie w sprawie diy wyrobu kolumn. Od dłuższego czasu robie różne takie do domu i na estradę. Zacznę od skrzyni. Jak pisaliście powyżej jest ważne aby była precyzyjnie docięta, wykonana, żadnych szczelin zwarta konstrukcja dodatkowo szpachlowana wewnątrz. Materiał to najlepiej sklejka 18 mm, ale jest niestety zadroga. Jak porównywałem zrobione kolumny estradowe o mocach od 150 do 600W rms wykonane z płyty wiórowej i sklejki wiadomo, że sklejka znacznie lepiej wytłumia, konstrukcja jest sztywniejsza nie ma dudnień ani drgan na obudowie bez porównania lepszy efekt. Można dla oszczędności wykonać spód i górę z płyty, ale reszte lepiej ze sklejki. skrzynie montuje na konfirmaty (wkrety stolarskie) i dodatkowo po zmontowaniu na kołki meblowe 8mm nabijane na wikol o długości 6-8cm. Mam wykonane kolumny estradowe przez siebie na głośnikach Beymy i różnią się tylko od sklepowych o połowe mniejszymi kosztami. Odnośnie domowych kolumn to najlepiej jest dopasowac je do swoich wymagan muzycznych chodzi mi o to co słuchamy. Ja lubie raczej ciężko gitarowe klimaty. Tutaj dla przykładu zrobiłem sobie kolumne na głosnikach subwoofer basreflex - tonsil, srodek i góra (compact) - tesla. Zwrotnica II drożna 12dB/oct. podział 120Hz oraz filtr na gwizdek na 3,6kHz. Dla mnie gra wystarczająco, dużo szczegółów mocny bas i wyraźny środek. Skrzynie wykonałem z płyty MDF oraz spod, górę i przegrode z wiórówy. na wytłumienie basu zastosowałem materiał do ocieplen a do compactu gąbke. Absolutnie nie polecam robienia kolumn z płyt wiórowych laminowanych, gdyz powłoka ta jest zbyt twarda i bardzo źle wpływa na brzmienie i zachowanie się gotowej kolumny wobec niskich dźwięków (rezonanse obudowy) chyba że laminat jest na jednej stronie - zewnętrznej. Szczerze mówiąc to przyznam się, że jest mało kolumn diy dobrze wykonanych i brzmiących, które osobiście miałem okazje przesłuchać wiadomo, że doświadczenie zdobywa się z czasem w każdym fachu pozdrawiam i czekam na uzupełnienie mojej wypowiedzi... stay positive.

https://www.audiostereo.pl/topic/599-kolumny-diy/page/2/#findComment-136598
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.