Skocz do zawartości
IGNORED

CA A5 - potencjometr wewnątrz

przemekwaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich na forum.

Mój problem dotyczy wzmacniacza cambridge audio a5 zakupionego niedawno jako sprzęt używany.

Cena, jak na opinie o tym modelu, wydawała się niewygórowana. Tym samym do przewidzenia było, że sprzęt ma za sobą interwencje techniczne.

Niestety tak też było.

Wymienione "końcówki" jednego kanału, oprócz tego kilka rezystorów i ów potencjometr.

Nie chodzi tu o potencjometr od głośności, ten temat znalazłem bez problemu.

Element znajduje się na płytce wzmacniacza mocy, tuż obok cewki i "końcówki"

Jak widać na jednym z załączonych zdjęć, czarny potencjometr został zastąpiony niebieskim.

Może bym się nie czepiał, bo wzmacniacz grał całkiem przyzwoicie (miałbym porównanie stawiając go obok innego w stanie fabrycznym), ale mierząc opór zwykłym miernikiem niebieski pot. pokazywał inną wartość niż czarny. Symetryczna konstrukcja kanałów podpowiada że powinno być tak samo.

Na ile zdołałem ocenić, czarny ma rezystancję 100 ohm, niebieski niespełna 40.

Tutaj pytanie- czy dobrym tropem idę, sądząc że obydwa powinny mieć tą samą wartość, czy obydwa powinny być nastawione na tą samą wartość, czy ma znaczenie jakim zastąpić ten niebieski- oryginału chyba nie ma co szukać.

Załączam fotki.

Za każdą poradę z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25625-100008346 1260228468_thumb.jpg

post-25625-100008347 1260228468_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60042-ca-a5-potencjometr-wewn%C4%85trz/

ten niebieski potencjometr jest lepszy bo dokladniejszy i pewnie cermentytowy w dodatku. a to ze jego wartosc sie rozni od wartosci kanalu drugiego jest spowodowane tym iz pewnie jest to pot. od regulacji pradu spoczynkowego i wpraktycznie zawsze sa roznice w ich wartosciach. wazne aby prad spoczynkowy w obu kanalach byl taki sam.

Stała się rzecz niespodziewana, poskładałem wzmacniacz, podłączyłem, i po włączeniu zasilania poczułem dziwny zapach. Szybko go wyłączyłem, zdjąłem obudowę, gorąca była właśnie ta strona ze zmienionym potencjometrem. Nie wiem czy uszkodziłem ten pot. przy lutowaniu, czy może przez nieuwagę zwarłem wyjście do masy, pot. jest uszkodzony na pewno, bo nie pokazuje żadnego oporu, końcówek jeszcze nie sprawdziłem. Czy mogły się uszkodzić w ciągu około 5 sekund. Czy prąd spoczynkowy na wyjściu można zmierzyć zwykłym miernikiem? Jeśli tak to w jakich granicach powinien się zawierać?

Pozdrawiam

Przepraszam ale nie mogłem czekać. Pomierzyłem wszystko tak jak potrafiłem, zwarcia nigdzie nie było, wymieniłem potencjometr na 470 om, ustawiłem na ok. 40, poskładałem, i... jest dobrze. No może prawie dobrze. Została jeszcze kwestia prądu spoczynkowego. Jak go zmierzyć, jak ustawić?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.