Skocz do zawartości
IGNORED

Merlin VSM kolumny głośnikowe czy ktoś je zna?

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro,ktoś dostanie do odsłuchu w Katowicach.Ja może odsłucham w styczniu ale chyba Hedonie(model jeszcze większy)z racji na wielkość pokoju odsłuchowego.

Redaktor.

Dobrze by było jakbyś porównał ze swoimi.

Nowa seria przetworników zielonkawych etona jest genialna zatem. Tweeter to klasa szczytowa. Są na pewno lepsze od poprzedniej linii, niesamowita kultura i brak podbarwień połączona z impulsem.

Czyli na szole słuchałem tych "większych". Jaka jest nazwa zatem jednych i drugich?

Choć nie słyszałem głośników Redaktora, to obawiam się, że polegną. Nie sądzę, aby były tak spójne i na pewno góra z etona "keramik" jest lepsza od tej małej wstęgi.

• Redaktorzy

Musiałby być faktycznie wyjątkowy, bo ta wstęga w tej aplikacji przewyższa (mówiąc ostrożnie) większość słyszanych przeze mnie kopułek.

• Redaktorzy

Ale przyznam, że wprawdzie nie wiem, jak te kolumny grają, ale wyglądają naprawdę bardzo klasycznie i elegancko. Bardzo mi się podobają z wyglądu.

Ja też myślę,że ta wstęga polegnie.Słuchałem jej co prawda w innej aplikacji ale wstęga ta sama.

Dla mnie jak dotychczas to dominującą rolę odgrywa Esotar Dynaudio i nie dlatego,że akurat mam.

Tej kopułki Etona jeszcze nie słuchałem więc trudno mi cos powiedzieć.Jednoznacznie.

Rozmawiałem z konstruktorem na AS'07. Prezentował wówczas zestawy 2-drożne (na linku powyżej stoją w koncie za 3-drożnymi). Padło wtedy stwierdzenie, że bardzo sztywna membrana hexacone porzebuje sporo prądu. Mam nadzieję, że nowe głośniki są pod tym względem mniej wymagające. Sądząc po elektronice stosowanej na pokazach chyba jednak nie.

Sądze,że zarówno Jadis JA-80 jak i Electrocompaniet AW-400 nie będą mieć problemu z napedzeniem.

Konstruktor wspominał w rozmowie ze mną,że mają skuteczność 89dB przy 4Ohm-ach i nie spadają poniżej trzech.

Powiem Ci tak:w chiwili obecnej mam system jak w "o mnie"i też nie gram za głośno,bo nie lubie.

Dynki do najłatwiejszych nie należą a grają jak trzeba,powiem więcej spisują się lepiej od SF Elipsy.

To Hedonia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostałem na poczte zdięcia i jest ich więcej.To są nazwy:

1.Equlibrium Project

2.Equlibrium Euphoria

3.Hedonia&Ether

4.Hedonia A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie. Raczej sztywność zawieszenia a dokładniej sprawność mechaniczna Qms obrazująca ilość strat energetycznych w całym mechanizmie głośnika (zależność odwrotnie proporcjoalna, wyższy Qms to mniejsze straty). Jak patrzyłem nowe etony mają dwie wersje z których jedna ma bardzo wysoki Qms a druga niższy, ale również bardzo akceptowalny

Przykładowo średniotonowy Eton 5-200 ma niezły Qms 2.44, druga jego odmiana Eton 5-202 ma Qms aż 5.94.

Dla porówniania Accuton C79-6 ma Qms 0.96

Redaktor, 10 Gru 2009, 14:19

>nie wiem, jak te kolumny grają..

Grają rewelacyjnie :-)

Mimo, że moje Vienny mimo ich pewnych wad tak mi przypadły do gustu, że ostatnio, przez niemal rok na forum bywałem bardzo rzadko i zamiast czytać o sprzęcie to słuchałem sobie na nich muzyki, to jednak po ostatnim AS sam się zastanawiam czy nie pokusić się o zrobienie podobnego projektu DIY na Etonach. To byłoby jakieś nowe wyzwanie :-)

>Grają rewelacyjnie.

Zależy wszystko od tego jaki kto preferuje dźwięk.Mój znajomy twierdzi,że nie specjanie.W porównaniu do Guarnieri,grają większym basem(naturalne)i są ostrzejsze na górze,tzn.góra jest bardziej kłująca.Biorąc pod uwage,że napędzane były Jadis DA-88 to wydaje mi się troche dziwne.

Ale brzmienie,to można by było myśle zmodyfikować,ale cena tych kolumn urosła w trybie expresowym do 26000zł.!!!Podejście handlowe producenta?Dziwnym jest fakt,że producent na swojej stronie nie ma wyszczególnionych modeli i cen.Dziwna jest też strona,wspólna z Enerr.Może cena zależy od np.samochodu lub domu kupującego?W takiej sytuacji można tak mysleć.Gdy nie ma cen,cene można zawsze wymyślić na poczekaniu.Przeglądając internet znajdowałem rózne ceny,ostatnia to była 16000zł.

W tym wątku padały też rózne.Dziwna polityka,oj dziwna.

modrzew47

Zgadza się, nie ma brzmienia uniwersalnego. Szkoda, że nie napisałeś na początku o jakie brzmienie Ci chodzi. Pomyślałem, że skoro chcesz zmienić dynaudio, tzn. że masz dość tłustej i syropowatej prezentacji. Guarneri mają świetną górę to fakt, ale wcale nie wybitną. Pamiętam jak dziś porównanie u R. Jasika gdy kupowałem Pathosa TT, przełączaliśmy kilka razy z Guarneri na Acapella Violon i z powrotem. Niestety Guarneri poległy po całości, jak pewnie się domyślasz...

Wracając do equilibrium, są to kolumny bardzo zrównoważone. Przy podziale 4-5kHz (a taki pewnie jest) faktycznie można łatwo modyfikować równowagę tonalną. Wystarczy odrobinę stłumić tweeter (np. 0.2 dB) aby uzyskać kolosalną zmianę charakteru całości. Zależy z jakim wzmakiem to ma grać i co kto lubi. Faktem natomiast jest, że rozdzielczość i szybkość tego ceramika są poza zasięgiem kopułek tekstylnych.

Jeśli chodzi o cenę to właśnie 25-26 tys. wydawało mi się od początku. Nie wiem skąd miałeś te 16 tys. i na jakiej podstawie twierdzisz, że cena urosła? Od AS raczej nie urosła...Widzę, że temat tych kolumn można jednak już pogrzebać, bo skoro uważałeś, że 16 tys. to za dużo, to co dopiero 26. Ok, nie ma problemu.

Wątek jest o merlinach. Wg mnie to są kolumny nieco lepsze od SF Electa Amator mk I, a z BAM-em są wyraźnie lepsze.

Ale może napisz w jaką stronę chcesz zmierzać z brzmieniem, oczywiście nie spodziewam się krytyki dynaudio, ale np. jakie aspekty w jakich kolumnach Ci się kiedykolwiek podobały...

Słyszałeś np. słynne Spendory SP100? Co o nich sądzisz? Bo mnie się wydaje, że mogłyby być końcem poszukiwań dla Ciebie. A może thiele CS2.4? A może Avalony Eidolon? A może któreś wspaniałe Ebeny?

americano.

Dzięki za wpis,ale to nie ja się męcze z doborem kolumn a mój serdeczny znajomy z Katowic.Kupił sobie Jadis Ja-80 i teraz poszukuje optymalnego połączenia.Dlatego padają takie marki jak Magico czy Merlin.Na dzień obecny posiada właśnie Guarnieri(poprzednią wersje)i szuka coś co byłoby lepsze.

Ja się mam znakomicie z Dynkami (w o mnie)i nie zamierzam ich zmieniać,tym bardziej,ze słucham w pomieszczeniu 60m2.póki co jestem zadowolony.To rzadkość.Znalazłem w necie ceny ok..16000zł.zważywszy ceny przetworników + dwie proste skrzynki+100%marży to wydaje mi się,że

adekwatną jest(brzmienia nie oceniam)mam nadzieje,że ma odpowiednie.Guarnieri,te ostatnie mają inną

wysokotonówke,mówią-gorszą.Miałem,kiedyś JMLab-a z berylem,SF Elipse ze SS albo vivą(nie pamiętam),słuchałem zollerów z tioxidem,inne z metalową wysokotonówką i najbardziej mi odpowiada Esotar.To kwestia subiektywna.To są emocje,gładkość bez wyostrzeń,czystość i delikatność.Tak jak lubie.Dynaudio albo się kocha albo nienawidzi.Acapella Violon to inna bajka,nie porównywał bym z Guarnieri,zresztą tuby trzeba akceptować.

co Ty, tu raczej nikt nie ma pojęcia o tej firmie :)))

Trzeba ściągnąć z Kanady. Swoją drogą to ciekawią mnie nowe NHB 645 i 630 (które mają mieć 94dB).

No właśnie to nowe NR. To co mogę powiedzieć na 100%, że wolałbym R645 od Twoich dynków milion razy, osobiście. A jeszcze z tak wybornym wzmakiem jak jadis ja-80, to byłby koncert live. Ale nie namawiam.

Ale może ktoś sobie ściągnie do jakiegoś chińczyka na KT88 i będzie miał nirwanę...

W sumie to sam się zastanawiałem, ponieważ np. na muzyce organowej można się posikać jak to gra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.