Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka MM do 500 zł , muza wyłacznie klasyczna

gracz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę: mój kolega poszukuje dobrej wkładki: jak w temacie.

Gramofon ,który posiada to Rega P2 .

Co polecacie ,może firmowa Rega Elys?

Dotychczas używał Ortofona 540m mk II.

pozdrawiam fanów analogu ,choć sam sobie odpuściłem ten temat ;(

Witam

Mam podobny dylemat, prawie identyczny gramofon - Goldring GR2.

Ten sam cel – słuchanie muzyki klasycznej,

Ale budżet w granicach 300pln.

Aktualnie gram na Shure 75ED (raczej dobra do rocka)

Trudno jest radzic w wyborze wkladki, bo jest to tylko jeden z wielu kompontentow toru, ale proponuje posluchac (o ile to mozliwe) Benz Micro MC20E2 albo troche taniej Denon DL-110. Ja uzywam tej ostaniej

i jestem b.zadowolony. (Slucham duzo Jazzu)

pzdrw

nie jestem znawca w tym temacie , ale

ostatnio mialem okazje przesluchac dwoch wkladek

project k6 i benz micro

k6 bardzo ladna i poukladana przestrzen , duzo detali wlacznie z oddechami na sali , niby wszystko ok

ale za malo muzykalna za malo barwna srednica jakas nie taka do mojego gustu i systemu

wszytko to znalazlem w benz micro

moj sytem i ja lubimy muzykalne stworzenia

moze to o to chodzilo

fajnie miec dostep do wielu modeli

a tak to tylko loteria

rozmawialem z kolega Broyem

kiedys stal przed podobnym dylematem

i wbrew szystkim zakupil wkladke ortofona model vigor

bardzo sobie chwalil nawet po latach

niestety zostala uszkodzona przy porzadkach

niestety juz tego modelu nie ma i nie wiem ktory model zastepuje

moze denon 106 latwiejsza w aplikacji niz 103?

ja sam chetnie bym sprobowal

Ortofony z serii 5xx są bardzo dobre. Muzykalne, z ładnym basem i nieprzesterowanymi wysokimi tonami.

Ja osobiście bym ją zostawił ... i zmienił gramofon.

Nawet gdyby wsadził tam wysokiego Goldringa czy 2M Bronze Ortofona to uniesień nie będzie ...

Postępem będzie na pewno Thorens 318,320,321.

Warto przemyśleć.

Pozdrawiam K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Co do wysokonapieciowych mc to czesto mozna je wrzucac na preamp mm ale czesciej do bajdu bajdu o idealnym ich zgrywaniu sie bo istotne jest tez obciazenie i przy 47kOm poprostu dra morde bo przynajmiej te ktore znam wola mniej. Tak wiec mc ho jak najbardziej (wlasnie do klasyki bo dobry pre w polaczeniu z wkladka mc wysokonapieciowa wycisnie znacznie wiecej na gorze od standardu mm co w koncu ma znaczenie przy klasyce ale optymalnie bedzie wlasnie w przypadku pre z pelnymi ustawieniami, od budy z niektorymi lampowymi mm, reszta preampow jest mm bez opcji dokladnych ustawien jest domyslnie robiona na 47 i nic sie tu nie zdziala.

• 1 miesiąc później...

Witam

Nie chce zakladac kolejnego watku.

Ale zalezy mi na Waszych opiniach!

Na razie w oko a raczej w ucho wpadly

mi nastepujace wkladki:

Grado Black / Green

Rega BIAS2

Sumiko Black Pearl

Ortofon 2M Red

Ortofon Pro S

AT 120 E/T

>>>gembay,

Prawie wszystkie te wyżej wymienione wkładki znam (oprócz Orofona Pro S). Niektóre z nich mam, niektóre słyszałem na innych gramofonach/ramionach. Ważne jest do jakiej to ma być muzyki. Bo jak do takiej jaką wymieniono w tytule wątku ("...muzyka wyłącznie klasyczna..."), to one wszystkie nadają się do tego raczej średnio, albo dobitniej mówiąc - nie nadają się.

Pozdro,

Yul

Dzieki za odpowiedz!

"wylacznie klasyka" to pewna przesada, slucham wielu gatunkow muzycznych lecz w ostatnim czasie

chcialbym skupic sie na klasyce. Jesli te wszystkie wkladki srednio nadaja sie do muzyki powaznej to ktora z nich jest najbardziej uniwersalna (najlepsza w swoim przedziale cenowym)?

Moim zdaniem one wszystkie mają braki w górze pasma - zaznacza się brak otwartości dźwięku, jest tam taka niepewność, niedopowiedzenie, zawoalowanie. Ale może czegoś takiego akurat szukasz w vinylu? Godne uwagi, przyjemne wokale daje np. Grado, ale na niektórych gramofonach brumi, co jest spowodowane jej nietypową konstrukcją (to jest wkładka MI - moving iron, a nie MM). Ma umiarkowaną analityczność, trochę "zbryla" szczegóły. Rega i Sumiko dają moim zdaniem tylko takie dość powierzchowne oddanie muzyki - wszystko przykrywa obfity, ciężkawy bas. Mało ikry. Ortofona 2M to mam w wersji Blue - dość uniwersalny, poprawny, ale stosunek cena/jakość dla modelu Blue nie należy do najlepszych. Tyle tylko, że ja go kupiłem nowego za 340 zł, czyli mniej-więcej tyle, ile obecnie kosztuje tańszy Red. Jeżeli Red gra podobnie do Blue, co jest bardzo prawdopodobne z uwagi na identyczną konstrukcję wkładki (różnica jest tylko w sposobie oprawienia igły do cantilevera), to to byłby mój faworyt. Audio-Technica to wkładka niezła, eliptyczny szlif, ale dość mało podatna - raczej do cięższych ramion. W ramienu o masie efektywnej 8,5 g dźwięk bez specjanych fajerwerków, ale założysz na chwilę coś ze szlifem lepszym niż eliptyczny, i jej ograniczenia usłyszysz natychmiast.

Pozdro,

Yul

>>>gembay,

Jest taka, a właściwie trzeba mówić - była. Ortofon 510 Mk II. Z tanich MM-ek ze szlifem eliptycznym lepszej szukać długo. Ale jednak pod pewnymi warunkami - do lekkiego ramienia, potrafiącego prowadzić wkładkę z małym naciskiem - poniżej 1,5 g, i małym antyskatingiem. Igiełka pieści melodyjkę.

Pozdro,

Yul

>>Yul

przeglądajac fora wyraźnie dyskontują Super 10.

Jednak do "vintage" to inne. Mając OM10 w starym wykonaniu i uważam że jest o,k.

Super 20 to współczesna modyfikacja wkładki a nie igly. A za tym idzie ekonomia.Co skutkuje wiadomo czym.Wolałbym starem OMB LMB LMA niż pięknie brzmiace Super X

Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Problemem będzie jeszcze mniejszy budżet - 200PLN. Aktualnie mam Ortofona OMB5E w Fonomasterze. Co w wymienionej cenie lepszego można by tam włożyć? I co ogólnie można powiedzieć o OMB5E?

Jest różnica między serią "super om" i "om". Nie chce mi się szukać danych technicznych, ale brzmieniowo wkładki z serii super om grają - w stosunku do starej serii om - jaśniejszym i odchudzonym dźwiękiem. Niestety ceny igieł ostatnio mocno podskoczyły. 30-tka kosztuje na ebayu 600, a Polsce 700 zł.

>>mieliński

OM5 do ramienia fonomastra jest ciut za lekka,

W tym bodzrecie polecalbym At110.Można utrafić na all..

Lepiej gra od 95 a nierujnuje portfela ,a i wagowo bardzi adekwatna

Poza tym ramie w fonomasterze ma złe VTA do większości wkładek .Trzeba podkladać maty dla uzyskania włałsciwego ustawienia,.Albo ztoczyć 3 mm z obsady ramienia( Tuleji przechodzącej przez chasiss)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.