Skocz do zawartości
IGNORED

PC -> Amplituner - dziwny problem

Logan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kartę SB Live 1024 podłączona do Amplitunera za pomocą spdif (mini jack - coaxial)

W stereo jest ok, jednak w przypadku filmów DD/DTS podczas oglądania pojawiają się co jakiś czas chwilowe zacięcia obrazu i dźwięku.

Program do odtwarzania to KMPlayer (z użyciem wewnętrznych dekoderów ) oraz Best Player z ffdshow. W obu przypadkach to samo. System to Win XP.

Gdy natomiast ustawię w programie aby dla DD/DTS wysyłał dźwięk w stereo wtedy jest ok.

Jako że na płycie głównej mam również zintegrowaną dźwiękówkę ( Realtek HD Audio ), to spróbowałem za jej pomocą i jest ok; chodzi bez zacięć, jednak jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia.

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem; czy zakup SB Audigy załatwi sprawę ?

https://www.audiostereo.pl/topic/60161-pc-amplituner-dziwny-problem/

Prędzej jakość z SB będzie pozostawiała wiele do życzenia. ... ale jak widać wielu ocenia wg. gustu i niektórzy cenią sobie wprowadzane zniekształcenia (SB przy odtwarzaniu materiału 44,1K wprowadza kilka-kilkanaście % zniekształceń IMD)

Hmm, ciekawe co piszesz o tych zniekształceniach, nie znam się za bardzo na tych sprawach, jednak dużo bardziej odpowiada mi dźwięk z SB; z Realteka jest jakiś taki przytłumiony, bez detali.

Bo spore zniekształcenia IMD objawiają się bardziej ostrym brzmieniem (tak miałem na Audigy) - przynajmniej na dokładniejszym sprzęcie w ten sposób to boli. Tak więc to nie detale słyszysz ;)

Po S/PDIF teoretycznie nie powinno być różnic pomiędzy kartami, bo przecież wszystko zależy od amplitunera i to jego przetworniki powinny wprowadzać tu najwięcej. Jeżeli chodzi o te przycięcia to ja bym poszperał w ustawieniach kodeków - może to komputer się z czymś nie wyrabia. W sumie nigdy nie robiłem takich połączeń i nie mam pojęcia czy na przykład w komputerze to można tak jak w DVD wybrać sposób przesyłania pomiędzy PCM, a Bitstream, bo być może to by pomogło. Przyczyną zakłóceń w kartach SB jest ich domyślna częstotliwość pracy 48kHz co przy odsłuchu muzyki 44.1kHz wprowadza wspomniane zniekształcenia, ale jak wiemy zazwyczaj na ścieżce dźwiękowej z DVD jest właśnie owe 48kHz, więc zniekształcenia te nie powinny mieć tu akurat miejsca.

W opcjach już próbowałem, nic nie pomogło, ale może coś pominąłem. A może powodem jest fakt że SB Live nie jest bit perfect ( co to w ogóle oznacza ) ? A co myślicie na kupnem Audigy nawet tego najtańszego modelu - usłyszę poprawę ?

• 2 lata później...

sproboj taki mix mpc-hc + LAV codecs + Reclock

sam mialem podobny problem ze co jakis czas przycinalo film i amp mi " klikal " jakbym zmienial tryb odtwarzania... po zainstalowaniu Reclocka wszystko smiga elegancko :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.