Skocz do zawartości
IGNORED

Co mam wybrac: Jamo E350 czy Koda AV702?

flow

Rekomendowane odpowiedzi

Co waszym zdaniem jest lepszym wyborem do muzyki w stereo ? Jamo E350 czy Koda AV702 ?

Kolumny beda pracowac ze wzmacniaczem Kenwood KAF-3010R. Pokoj >25m2. Slucham raczej na

srednich poziomach glosnosci. Bede dosc blisko tych kolumn. Muzyka rozrywkowa, klubowa.

Czy ktos mial okazje porownac obie propozycje ?

https://www.audiostereo.pl/topic/6017-co-mam-wybrac-jamo-e350-czy-koda-av702/

Kody AV702 używają moi... teściowie w systemie kina domowego - bez włączonego subwoofera zero basu więc muzyka klubowa jest pod dużym znakiem zapytania. Tego modelu jamochłonów nie znam - ta firma to loteria -znikomy procent ich modeli gra poprawnie. Do tego typu muzyki to rozejrzyj się raczej za JBL albo CerwinVega (o ile jeszcze toto żyje) itp. Wymienione przez kolegę powyżej firmy przy Twoim repertuarze raczej się nie sprawdzą. Pozdro.

Mam te Kody w domu, słucham ich z bliska (1-1.5m). Tyle co mi one dają basu to żadne inne ani Tannoye Mx4, ani Wharfedale 8.3 i 8,4. Jedynie Paradigm Monitor lepiej schodził, ale te są w cenie 2000zł. W tej cenie nic bardziej basowego nie znajdziesz. Jamo mają z tego co pamietam mają jeden głośnik 165mm mniej - czyli jeden. Jeśli słuchasz klubowej to Koda lepsza, te jamo z wyglądu wyglądają raczej na konstrukcję o lepszej średnicy od Kody.

>maleo

Jak nie wiesz co to Jamo i Koda to nie pisz. Nie każdego stać na kolumny najlepszych firm, a gorzej jak niektórych stać a i tak brzmią dla nich wszystkie tak samo.

Ludzie zlitujcie sie ! Czy wy macie jakies kompleksy czy co ? Pytam sie o konkretne modele kolumn budzetowych, wiec to chyba jasne ze nie chce wydac wiecej niz 1k na kolumny !

Kto mi odpowie: dlaczego zawsze znajdzie sie grupa "medrcow" , ktorzy musza udzielac glupich odpowidzi ?

Przepraszam że się wtrącam, ale na samym początku padło konkretne pytanie i albo ktoś ma doświadczenie z w/w kolumnami albo nie się nie odzywa... za chwilę będzie narzekanie na poziom kultury wypowiedzi, a sami prowokujecie takie sytuacje

Pzdr.

--> Flow

Na tym forum nie dostaniesz konkretnej odpowiedzi mozesz zostac jedynie naprowadzony ale ostateczna decyzja nalezy do Ciebie.

Sproboj posluchac obu zestawow przed zakupem ktory bradziej Ci bedziej odpowiadal to ten bierz.

Witam

>>Flow

W ferie kupiłem te Kody, ale cały zestaw (oprócz subwoofera). Testowałem w stereo (same fronty) bo nie mam jeszcze ampli. Najpierw w pokoju 9m2. Grają dobrze a nawet bardzo dobrze. Scena jest nienaganna. Basu dużo jak podkręcę głośność. Jego kontrola także; nic się nie rozłazi. Następnie przeniosłem się do dużego pokoju - coś koło 24m2. Basu już trochę mniej przy tej samej głośności ale też jest dobrze. Dźwięk za to zyskał na przestrzeni.

Niestety każdy ma swoje gusta i np. jak dla mnie jest to wystarczająca ilość basu tak dla Ciebie może go być za mało. Musisz sam posłuchać. Dodam że jest to dobra konstrukcja, dobrze wykończona. Stylistycznie też jest ładnie. Fronty przyjmują max 120W mocy 8ohm. Dwa głośniki 16cm a nad nimi kopułka ale nie pamiętam z jakiego materiału. Jamo nie słuchałem więc nic o nich nie będę pisał.

Zaznaczam jeszcze raz: SAM POSŁUCHAJ. Aha, jeszcze jedno. Jak się zdecydujesz na Kody to kup je u jakiegoś przedstawiciela (dilera). Ja tak zrobiłem i gościu obniżył mi cenę z 1700 do 1490zł :). Fronty normalnie są za 940 ale w ten sposób spokojnie zejdziesz do ok 800 zł. Poza tym mam gwarancję na... w zasadzie sam nie wiem na ile :) Podbije mi ją może za jakieś kilka miechów :)

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

ludzie co wy wypisujecie , kody mogą przyjąć 120 W - kiedy ?, gdzie ?, podłączone do końcówki mocy ROTELA ( 4 ohm 110 W ) już przy połowie skali zostałby z nich proszek.

Ani Jamo ani Kody nie nadają się za bardzo do stereo

co do kody - grają efekciarsko , z wycofaną średnicą , do kina w sam raz ale stereo to nie to

1. gdzieś przy 4-6 Khz mamy górę na wysokotonówce o jakieś + 6 dB co objawia się swoisty brzęczeniem przy słuchaniu fortemianu ( słuchać K.Jarret Concert in Köln ) , śpiewający balady wypadają blado.

2. strojenie kolumn na nisko schodzący bas i budowa głośników raczej sugerują rozlazły dudniący bas

- niestety nie słuchałem muzyki klubowej więc nie wiem czy to się nadaje , większość wzmacniaczy z przedziału do 1500 pln nie radzić sobie będzie z kontrolą nad głośnikami basowymi więc bas będzie rozlazły a dodatkowo w małych pomieszczeniach < 20 m2 dudniący ( tak swoją drogą to chyba 2 x 17cm , a nie 16 )

z dwojga złego wybrałbym Kody a nie Jamo tylko z jednego powodu lepsza stereofonia no i może jeszcze to , że mają szansę dłużej pograć ( teoria ) bo zawieszenie membran gumowe ( w Jamo jak dobrze pamiętam to piankowe ).

a tego mistrza co wpisał że kody nie mają basu to chętnie się spytam z czym tego słuchał , bo na moje to mnie mają wszystkiego innego oprócz basu ( o jego jakości się nie wypowiadami )

Ani 160mm ani 170mm tylko 165mm tak po środku. Człowiek pisze o muzyce klubowej i rozrywkowej a wy tu o fortepianie i balladach. Poza tym 4 Ohm to nie 8 Ohm, nie wiem jakby to sie odniosło do Rotela. Pozostawiam to specjalistom.

>>dodo

Piszesz że Kody mają cofniętą średnicę i wysuniętą górę oraz bas. Ale odpowiedz sobie na pytanie czy w tej cenie dostaniesz coś lepszego?? Ja podzieliłem się swoimi wrażeniami. Nie wiem czy Ty z kolei uważasz swoje zdanie za Twoje osobiste odczucia czy za opinię ogółu?? Bo jeśli to drugie to się z Tobą nie zgodzę. Patrz - recenzja w Hifi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lecimy dalej :) Parametry tych głośników (wg producenta):

Ukryta Zawartość

Głośniki średnio-niskotonowe - 2x 16,5 cm. Z linijką w ręce. Jak możesz zobaczyć - wg producenta wytrzymują 120W tak samo jak niektóre wzmacniacze mają po 150W na kanał. Parametry zarówno kolumn jak i wzmacniaczy/amplitunerów nie są osiągalne w rzeczywistości. Z tym się zgodzę ale ktoś kto kupuje kolumny w tym przedziale cenowym nie kupi wzmaka za 4000 zł !!!!. Poza tym ktoś, ma wzmaka 2x80W może podpiąć takie kolumny. I z tym się chyba zgodzisz.

"a tego mistrza co wpisał że kody nie mają basu to chętnie się spytam z czym tego słuchał , bo na moje to mnie mają wszystkiego innego oprócz basu ( o jego jakości się nie wypowiadami )"

A o którego "mistrza" Ci chodziło??

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktem jest, że słuchałem tych kolum raczej pobieżnie z amplitunerem SONY w konfiguracji stereo direct stąd być może wziął się niedomiar basu. Kupowałem cały zestaw do kina Kody i rzeczywiście cenę udało się znacznie zredukować.

- 1. osobiste spostrzeżenia , ponieważ mam je kupione i o dziwo grają właśnie z wzmakiem za 4000 , ale jako tyły w kinie domowym.

Dlaczego , bo param się DIY i za te pieniądze nie byłem w stanie wymyśleć coś od DIY , zawsze przekraczałem budżet 1000 zł.

KODY zostały wzięte pod system pomiarowy , który momentalnie wykazał górkę na gwizdku pomiędzy 4000- a 6000 hz i to taką + 5-6 dB , sama wysokotonówka ma w zwrotce ogranicznik obciązenia , który tak średnio przy 40-50 W odłączy sygnał , więc przy 120 to by się już spalił

basowce to układ dwudrożny ( nie dwu i pół ) połączenie szeregowe tak jak w ESA Vivace ięc dlatego wypadkowa 8 Ohm , pamiętajcie jednak , że te kody są nisko strojone , ( dużyotwór bas reflex ) , gdzieś ok. 40 hz i niestety idzie za tym słaba wytrzymałość mocowa.

( dla tych co nie kumają - wraz z obniżaniem częstotliwości strojenia bas - reflex idzie w parze spadek wytrzymałości mocowej i to w zakresie najbardziej prądożernym 100- 250 hz )

wniosek z tego taki , że te głośniki max wytrzymują 50-60 W stalego obciążenia , 120 w to może być tzw moc chwilowa i dlatego producent ją podał aby wyglądało lepiej.

nie ganie tego modelu - skoro go wybrałem to znaczy , że czymś się zasłużył , ale pytanie było o stereo , więc obiektywnie podałem wady i zalety tych kolum , a oto właśnie chodzi.

A jeszcze jedno , ze względu na budowę 2 głośniki połączone szeregowo niestety możemy mieć duża rozbieżność w budowie sceny stereofonicznej i ogólnym wrażeniu - zależy to czy akurat użyte głośniki mają w miarę zbliżone parametry czy też nie , dlatego zawsze należy kupować tę parę , którą się słuchało , inna może zagrać zupełnie inaczej , właśnie ze względu na to niewielu producentów decyduje się na taki układ głośników nisko-średniotonowych - a jeśli to robią to tylko aby uzyskać wysoką impedancję zestawu

no dość mymądrzania się

Witam

>dodo

dzięki za wykład :) Teraz mogę napisać że masz rację (chociaż ja też zaznaczyłem w swoim poście że te 120W nie osiągniemy). Bardzo mi się podoba. Napisałeś konkrety i w to wierzę. Lubię takie odpowiedzi :)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.