Skocz do zawartości
IGNORED

co to tak naprawdę jest dynamika

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

mam niezbyt mądre pytanie - ale myślę że może niektórzy też nie znają na nie odpowiedzi ale wstydzą się zapytać:

- co oznacza podawana efektywność kolumn np. 90 db - czy im wyższa tym lepiej (pewnie nie), zaobserwowałem że kolumny o wiekszej dynamice (efektywności) grają jakby głośniej (choć przyznaję porównywałem tylko na dwóch przykąłdach) ale czy dynamika to po prostu głośność ? Kiedy dynamika ma znaczenie ?

Co w takim razie oznacza dynamika wzmacniacza - gdzieś przeczytałem że to dostęp sygnał-szum wskazywałoby to zatem że im większa tym lepiej...czy zatem wzmazniacz o dynamice 100 db będzie zatem zawsze grał lepiej od takiego z 95 db ?

https://www.audiostereo.pl/topic/6018-co-to-tak-naprawd%C4%99-jest-dynamika/

Dynamika to zdolnosc do odtworzenia sygnalu od minimum do maksumum - najczesciej za minimum przyjmyje sie cisze.

Takie podejscie jest jednak zbyt abstrakcyjne bo glosnik ma rozna dynamike w zaleznosci od tego ktora czesc pasma sie bada itd. Latwiej osiagnac dobra dynamike w wezszym pasmie (im nizej tym wiekszy prad potrzebny) i wiaza sie z tym znieksztalcenia. Jezeli chodzi o monitory BBC, glosniki ScanSpeak czy Focale to dynamika jest tam badana przy wysokich normach wiernosci przetwarzania - tzn dana dynamika jest osiagana bez slyszalnego znieksztalcania sygnalu.

Tan producenci podaja zarowno moc jak i dynamike w stanach granicznych. Wtedy najczesciej glosnik juz sie pali ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.