Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-777, Yamaha A-1000 a Yamaha AX-550 ?

jamroh

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim pięknych świąt Panowie i Panie :) A w wolnym czasie może ktoś będzie mógł pomóc:

Otóż posiadam Yamahę ax-550 i tutaj na pewno jestem zadowolony z mocnego, żywego brzmienia i dynamiki jaką oferuje wzmacniacz. Jednakże jeśli miałbym się przyczepić do czegoś, to jednak wysokie tony czasami bywają szorstkie.

Dużo dobrego słyszałem na temat dwój innych, niezwykłej urody wzmacniaczach: Yamaha a-1000 (ewent. a-700) i Denon pma-777 (ewent. pma-757).

Czy w porównaniu do ax-550 jest to skok jakościowy? jak wypadają te wzmacniacze na tle pierwszego, jeśli chodzi o bass, przestrzenność, selektywność, muzykalność?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

A-1000 to piękna, aksamitna góra, mająca jednak mało wspólnaego z naturalnością. Bardzo mało, czy wręcz brak niskiego basu. Wzmacniacz brzmiący przyjemnie, efektownie, czarująco, jednak na trzeźwo brak dołu, brak wypełnienia, brak podstawy basowej. Wiem, że A-1000 to polecany, audiofilski wzmacniacz, jednak jak dla mnie on nie ma zejścia, nie ma basu, dlatego przegrywa zdecydowanie z A-1020. Z kolei AX-900 to świetny, bardzo nisko schodzący bas, ale brak wypełnienia i ogólnie suchy, techniczny dźwięk.

Wobec tego A-1000 odpada, bo jednak podstawa basowa jest dla mnie istotna. Pozostaje więc pytanie, czy warto zamieniać obecną Yamaszkę (ax-550) na Denona PMA-777? Ponoć basu mu nie brakuje, ale czy nie zalewa on średnicy? No i jak zejście na dole, oraz średnica i wysokie ma się do Yamaszki?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zalezy do czego to podlaczymy. Wszystkie 3 modele Yamahy potrzebuja nieco lepszych kolumn. Najlepiej o brzmieniu neutralnym lub nieco ocieplonym z dobrej jakosci basem. AX 900 A 1000 i A 1020 graly u mnie z kolumnami Minas Anor. W czasach kiedy o PD 75 jedynie marzylem bo ciezko go bylo dostac gdziekolwiek jako zrodlo sluzyly mi 3 odtwarzacze: Akai CD 79 Pioneer PD 9700 i PD-S 901.

AX 900: zdecydowanie najlepsza z calej trojki, fantastyczny nisko schodzacy bas, zdolnosc napedzenia niemal kazdych kolumn, ogromny zapas mocy, dzwiek przejrzysty detaliczny z bardzo dobrze zarysowana przestrzenia wszerz i wglab, bez cienia technicznego zabarwienia, nawet powiedzialbym ze spora dawka muzykalnosci

A 1020: podobnie przejrzysta, podobnie detaliczna jednak z niewielkim cieniem suchosci, bas rownie spory ale mniej kontrolowany

A 1000: moj numer 2 w tym porownaniu, zdecydowanie lepsza scena niz w A 1020, ogolny charakter dzwieku dosc podobny ale mialem wrazenie wiekszego wykopu, suchosci nie zaobserwowalem

Zaden z w/w wzmacniaczy nie zagral technicznie. Z odtwarzaczy najbardziej dzwiekowo pasowaly oba Pioneery grajace dosc podobnie ze wskazaniem na 901. Akai byl stanowczo za jasny choc jako zrodlo jest fantastyczny w swojej klasie cenowej czyli ca 2.000 DM/nowy.

Ja mam Ax900 i kolumny dosc trudne do opisania kolumny ESA Intrada 3 (neutralne ze wskazaniem na ocieplenie. Ax 900 jest muzukalna..napeno nie techniczna, z mocnym basem..zeby nadac jej analitycznosci kupiłem IC Sonus Olivy ..i dzwik stał sie detaliczny...słychac odechy spewków..czy wrecz widzów ze sceny..::))) choc czasami troszke meczacy. Na mikrofonowym Cordialu jest ciepło i klimat..ale bez detali..Wniosek...ax 900 jest podatna na IC..i zródlo..i gra tak jak poda jej dzwiek Cd +IC..no i oczywiscie kolumny. Jest to naprade bradzo dobry wzmacniacz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.