Skocz do zawartości
IGNORED

kabel single-wire do bi-wiringu

adher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam kabel Monitor Black&White LS-1200. Producent moich kolumn zaleca polaczenie bi-wire, kabel mam jednak zakonczony bananami do polaczenia single-wire. Konstrukcja kabla (12 kabelkow na jeden kanal) pozwala teoretycznie przerobic go na kabel do polaczenia bi-wire. Jak sadzicie, czy jest to mozliwe, czy nie pogorsza sie przez to wlasciwosci kabla? Jesli tak, to jak to zrobic - kabelki ulozone sa naprzemiennie po 4 (4 biale,4 czarne x3 "na okretke"). Dzieki za rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/6058-kabel-single-wire-do-bi-wiringu/

hi,

mysle ze jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Np Kimber zdecydowanie odradza laczenia bi-wire przy pomocy jednego kabla - czyli uzycia czesci splotu na tor wysokotonowy a czesci na tor niskotonowy (moze chca sprzedac podwojna ilosc kabli?), AQ natomiast buduje niektore swoje kable wlasnie tak ze zawieraja dedykowane przewody dla toru wysokotonowego i dedykowane dla toru niskotonowego, umozliwiajac bi-wire jednym kablem.

Czyli: odpowiedz zalezy od producenta i typu/budowy kabla

xajas

www.jaschiks.com

mhhh.. Napisalem do producenta. Ciekawe co mi odpowie. Na niemieckim internecie widzialem, ze sprzedaja ten kabel konfekcjonowany do bi-wiringu. Tylko jak podzilic te 12 zyl na polowe? Tym bardziej, ze na kazdy kanal plynie sobie sygnal w 3 wiazkach po 4 kabelki naprzemiennie tj. 4 kabelki biale, 4 czarne, 4 białe... itp. zreszta zobaczcie sami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tyle, ze moj to wersja 1200 i sa trzy wiazki po 4 kabelki, a nie jak na rysunku 4 po 3 kabelki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AQ -dopuszcza polaczenia bi-wi jednym kablem w konstrukcjach 2 oraz 2,5 droznych, natomiast zdecydowanie odradza taki polaczenie w kolumnach 3 droznych itp.Obszerne wyjasnienia dotyczace tej tematyki bylo zamieszczane na stronach tego producenta

• 5 miesięcy później...

Witam!

Miło odnowić stary wątek:

Sprawa przekroju przewodów głośnikowych.

Mam kolumny Mission M774 (mówcie co chcecie, grają bardzo dobrze) podłączony przewodami Oehlbach cośtam (z likwidacji marketu) o przekroju 2,5mm. Mam z tej samej likwidacji marketu te same kable ale 4mm.

Chcę zastosować 4mm do niskich a 2.5mm do wysokich (na chłopski rozum, bo jestem dupa nie elektryk).

Czy można w ten sposób lączyć rózne kable?

Pozdrawiam oburącz.

A kto Ci zabroni? Wybuchnie, czy co? podłącz, posłuchaj, jak będzie poprawa to zostaw, a jak nie, to masz wolny kawał niebrzydkiego kabelka do zastosowań dowolnych. Powodzenia w eksperymentach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.