Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór DAC

lib3rty1

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

na razie birąc pod uwagę mój brak doświadczenia, może napisać, że tak w Styleaudio Emerald jak i w Asus Xonar Essence ST, odległość pomiędzy szumami i muzyką, jest (jak dla mnie, czyli totalnego laika) ogromna, praktycznie szumy nie występują nawet jak głośność jest na maksymalną jaką uszy mogą znieść, słucham na senkach hd555 i na razie dźwięk uważam za bardzo poprawny, jak się chwilę osłucham to spróbują porównać, te dwa sprzęty

janiq, 10 Sty 2010, 18:39

>To może jednak behringer ultramatch pro src 2496? Jako źródło po drobnych modach raczej pozamiata

>wszystko wyżej wymienione... ale i bez nich gra na wysokim poziomi

podepne się:

z tego co się zorientowałem to faktycznie może być niezłe, tylko jest jeden problem, mianowicie w laptopie nie mam wyjść cyfrowych, szukałem kart z s/pdifem na pcmcia/express ale bieda, poza tym to trochę bez sensu... jest coś ala konwerter usb/firewire na s/pdif elektryczny/opto? no i czy gra warta świeczki, za dużo pierdół po drodze chyba...

ok, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko jaka jest jakość tego optyka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grzegorzwawa i jak wypada porównanie? Ponieważ mam obecnie kartę Asus D2 i mam zamiar zakupić DAC'a do słuchania muzyki w foobarku i do oglądania filmów. Chcę, aby jakość dźwięku był na najwyższym poziomie i mogę wydać do 1100zł (po sprzedaży Asusa D2). Czy różnica dźwięku będzie zauważalna? Nie potrzebne jest mi wyjście i wzmacniacz słuchawkowy, słuchał będę tylko na moich kolumnach zasilanych wzmacniaczem.

Czekam na opinie.

Co do BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC2496 - to nawet fajnie wygląda.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Dodam, że nie musi być przez USB zasilane - jest mi to obojętne ważne aby dobrze grało.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

ponieważ mam na privie dużo pytań jak porównanie Xonara essence st z Emeraldem to pomimo tego, że jestem raczej żółtodziobem jeżeli chodzi o audio to dziś się tym zajmę i jutro dam znać czy coś ciekawego zaobserwowałem

Zatem czekamy na informacje,

Jako, że jesteś jak się nazywasz żółtodziobem to najlepiej ocenisz dźwięk :)) Bez żadnej ściemy powiedz co gra lepiej i opisz jak możesz...

do więc wstępnie mogę powiedzieć, że grają inaczej:):) jak znajdę chwilę to postaram się zrobić ślepy test, bo nie jestem pewien czy nie "dopowiadam" sobie różnic.

moje obserwacje przy senkach HD555.

pierwsza sprawa, emerald na zasileniu z usb gra (tak mi się wydaje) zauważalnie gorzej, jest mniej szczegółów, wszystko jakby za minimalną mgłą i bas trochę zbyt mocny w stosunku do reszty, natomiast po podłączeniu zasilacza jest zauważalnie lepiej i więcej szczegółów.

natomiast tak czy inaczej gra bardzo dobrze.

druga sprawa Xonar gra bardziej szczegółowo niż Emerald, natomiast Emerald ma bardziej ciepłe brzmienie, Emerald ma więcej basu.

w Xonarze jest tak że muzyka nas otacza, bardzo "jaskrawo" i szczegółowo ale jakby to nazwać jest odległa w przestrzeni, może to właśnie nazywacie "że ma większą przestrzeń"

natomiast Emerald gra "blisko" dźwięk jest ciepły i bliski i chyba to nazywacie mniejszą rozdzielczością, instrumenty są mniej "odseparowane"

myślę, że jakbym przesiadał się z emeralda na Xonara to mocno odczułbym brak basu, natomiast ponieważ ostatnio słychałem Xonara i przesiadłem się na Emeralda to bas jest wyczuwalnie mocniejszy,

napewno jak ktoś lubi mocny bas to Emerald mu się spodoba, z tym że na pewno nie jest go za dużo, po prostu więcej niż w Xonarze,

podkreślam sam nie jestem pewien czy tak jest czy tylko tak mi się wydaje,

na pewno tak w Xonarze jak i w Emeraldzie jest bardzo szczegółowo i poprawnie,

natomiast jakbym miał jeszcze raz ale tylko jeden z nich to wybrałbym Xonara, z tym, że jest to tylko i wyłącznie karta do komputera stacjonarnego co trochę ogranicza jej funkcjonalność

nie słyszałem żadnych innych DACów na usb np. za 200-300pln więc nie powiem czy Emerald jest od nich lepszy czy nie, (jeżeli ktoś z wwa chciałby się spotkać i porównać to zapraszam na priv)

bo sam jestem ciekaw takiego porównania.

ps. puściłem sobie teraz klawesyn i Xonar wymiata. tak jak pisałem, jeżeli szukacie dobrej karty do komputera stacjonarnego ze wzmacniaczem słuchawkowym to Xonar jest rewelacyjny,

co ciekawe jak dla testu słucham na karcie wbudowanej w płytę główną to nawet miło mi się słucha i na pierwszy rzut ucha jest "fajnie" i ładnie to brzmi, ale jak przełączam na Xonara to uderza mnie ilość szczegółów i "jakość"

Ups... Powiem szczerze, że troszkę się zmieszałem. Wygląda na to, że muszę się wstrzymać z zakupem DAC'a. Spróbuję najpierw coś w stylu M-Audio Transit i wykorzystam DAC'a w moim RCP-1068

musisz wziąć pod uwagę że moje odsłuchy były tylko i wyłącznie na słuchawkach a Ty chcesz używać tylko DACa, o ile dobrze pamiętam to oba są na tej samej kości więc możliwe że różnice w brzmieniu są przez wzmacniacz słuchawkowy... ja nie wiem

Kurcze

Obecnie posiadam ASUS'a D2 i widzę, że raczej nie ma sensu go zmieniać. Może ktoś zna DAC'a co jest wyraźnie lepszy od Asusa?

Jestem pewien że BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC2496 zagra wyraźnie lepiej w każdym aspekcie od ASUSA.

A po małych modyfikacjach to już będzie kilka klas wyżej.

Gdyby jeszcze podłączyć do niego jakiś porządny wzmak słuchawkowy np. SOHAIII lub WBA to już w ogóle będzie bajka:-)

Słuchałem tego daca i byłem zdumiony tym co potrafi, słuchałem również Beresforda a obecnie używam Lampuceray z lampami w stopniu analogowym i myślę że ten dac również pokona ASUSA, Beresforda czy Emeralda .

Nie dziwie się że kolega grzegorzwawa pisze o dźwięku Xonara Essence ST jako o analitycznym, przestrzennym z lekkim niedostatkiem basu... przecież ta karta jest wyposażona we wzmaka słuchawkowego opartego na kości TPA6120 czyli takiej jak we wzmacniaczach Holdegrona. Ja już przerabiałem konstrukcje oparte na tej kości i wiem że ma ona swoje ograniczenia. Przeszkadzała mi w nich sterylność, suchość dźwięku i niedostatki w basie... aczkolwiek ma też swoje zalety.

Dla mnie absolutnie, żadnego znaczenia nie mają słuchawki, gdyż ich nie używam. Dac ma być podłączony do komputera, a następnie do wzmacniacza, który zasilać będzie moje podłogówki.

Janiq widzę, że posiadasz Lampucera DAC z lampami w stopniu analogowym oraz karta dźwiękowa Prodigy audiotrak hd2. Po co używasz dwóch urządzeń? Nie wystarczy sam DAC do kompa? Swoją drogą jak je porównasz?

Jeśli chodzi o Behringera to jest to tak samo dobre źródło do słuchawek jak i do kolumn :-)

Technicznie używam nie dwóch a trzech źródeł ponieważ posiadam jeszcze odtwarzac cd... każde z tych źródeł gra nieco inaczej i wszystkie są modyfikowane...

Jeśli chodzi o Audiotraka HD2 to po wymianie wszystkich elektrolitów na Black Gate, Sanyo WG i inne oraz włożeniu odpowiednich wzmacniaczy operacyjnych to zupełnie inna karta niż ta ze sklepu...

Jednak Lampucera DAC z lampami to kilka klas wyżej - spokojnie wymiata wszyskie cd-playery do 5kz a pare ich już słyszałem. DAc ten gra wielowymiarowo, bardzo przestrzennie, muzykalnie i niezwykle neutralnie. Na podobnym poziomie jest właśnie Behringer z tym że moim zdaniem ma jeszcze większy potencjał i wcale nie potrzeba mu lamp żeby zagrał zacnie.

A miałeś okazję słuchać BEHRINGER ULTRAMATCH PRO SRC2496

Dużo wspominasz o jego modyfikacji - możesz dać jakiś link z informacjami?

Tak, słuchałem tego DACa u kolegi, najpierw w wersji bez modyfikacji a nieco później z wymienionymi paroma elektrolitami i powiem tak - jeśli bym miał teraz inwestować w jakieś źródło to by był ten DAC...

Wszelkie info dotyczące modyfikacji tu:

Ukryta Zawartość

polecam przeczytać cały wątek bo jest co czytać...

Ewentualnie na stronie Łukasza Fikusa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grzegorzwawa, 12 Lut 2010, 20:03

>wczoraj przyszedł znajomy i mówi, posłuchał trochę emeralda i xonara i jemu dużo lepiej gra

>Emerald...

:)

A skąd ten uśmiech? Każdy szuka czegoś innego w dźwięku... a naprawdę niewiele osób jest odpowiednio osłuchanych żeby móc tak naprawdę coś w miarę obiektywnie ocenić. Przykłady można mnożyć - choćby szeroko polecane słuchawki CAL! - moja opinia: 'fajne miśki' na wieczór, ale to nie jest neutralna szkoła dźwięku.

A co do DAC-a to osobiście czekam na Topaz-a v2, ciekawym co zmienią, oby odbiornik USB :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.