Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn

Aleksander

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni grupowicze

Od kilku lat nie miałem czasu zajmować się sprzętem Audio (i niestety niewiele tez w tym okresie słuchałem). Z dawnych dobrych (no moze raczej innych kawalerskich......) czasow pozostał mi sprzę CD Cabridge

Track 1 oraz wzmacniacz MF Electra 110

(wtedy zapewniam to były prawdziwe hity). Moje pytanie a faktycznie prosba do Was jest następująca - poszukuje kolumn podstawkowych do niniejszego zestawu w rozsadnej cenie max 2kzł. Doradzcie mi co

teraz jest godne uwagi i co moze w miare sensownie wspolgrac z wymieniona elektonika. Znajomy mowil mi cos o kolumienkach AE Aegis Evo 1 (nie mam jednak mozliwosci ich odsluchu - konieczny wyjazd do

wiekszego miasta). Mam równiez możliowsc zakupienia JBL XTi20 w rozsadnej cenie (1,7 kzł) czy AE i JBL sa porównywalne ???. Jak to moze zagrac z Track1 i MF E-10. Docelowo zamierzam wymienic klocki na

Rotela serii 2. Słucham wszystkiego (choc preferuje jazz równiz elektroniczny). Pomieszczenie ok. 15 m2. Z góry dziekuje za ewentualne uwagi i pomoc w doborze kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/6059-dob%C3%B3r-kolumn/

Czesc Aleksander,

no nie goraczkuj sie tak:)

Nie sluchalem zestawow o ktorych pisales, natomiast mialem przyjemnosc obcowac z dzwiekiem Phonarow Compact 2. Cielkiem przyjemne doznanie, tak ze zapisz je sobie na liste odsluchowa. Zreszta naprawde bedziesz musial sam posluchac. Nikt nie jest w staniem miarodajnie odpowiedziec, poniewaz to Twoj gust zdecyduje.

Poszukaj moze tez czegos z 2 reki. Np. Audiowave, QBA czy

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6059-dob%C3%B3r-kolumn/#findComment-85847

Naprawdę nie da się doradzić w ciemno , każdy ma inne preferencje.

Stąd skrajne opinie czego przykładem może być seria B&W.

Dla jednych wysokie tony w nich są drażniące , dla innych duża ilość szczegółów to zaleta.

Jedynie odsłuch może coś przybliżyć . Ale i to nie jest w pełni miarodajne , ponieważ po pierwsze

po wygrzaniu dźwięk się zmieni i to znacznie.

Po drugie ogromny wręcz skrajny wpływ może mieć pomieszczenie w którym będziemy słuchać.

Tak czy inaczej , w mniejszym lub większym stopniu kupujemy jednak z pewnym ryzykiem.

https://www.audiostereo.pl/topic/6059-dob%C3%B3r-kolumn/#findComment-85861

Coś mi się wydaje, że to będzie tak: AE Evo1 będą miały bardziej audiofilskie i zrównoważone brzmienie, natomiast JBL xTi 20 będą miały tzw. większy wykop i podrasowane niskie i wysokie. Inna rzecz, że xTi 20 to jakby nieco wyższa półka cenowa - nominalnie kosztują 2200 w porównaniu do 1470 za Evo 1. Ale że droższe, to jeszcze nie znaczy że lepsze. JBL występuje głównie w supermarketach, a AE raczej w salonach audio, więc trudno je bezpośrednio porównać.

https://www.audiostereo.pl/topic/6059-dob%C3%B3r-kolumn/#findComment-85871

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.